Keguguran rambut di kalangan wanita – tujuh sebab anda boleh kehilangan rambut anda

Keguguran rambut di kalangan wanita – tujuh sebab anda boleh kehilangan rambut anda

Bagi ramai wanita terdapat beberapa perkara yang lebih menyedihkan daripada pemikiran akan botak. Keguguran rambut atau rambut penipisan dijangka lelaki lebih umur tertentu. Bagi seorang wanita – ia boleh menjadi tamparan yang dahsyat kepada keyakinan diri yang menarik pada akar kecurangan beliau.

Keguguran rambut di kalangan wanita bukanlah satu keadaan yang luar biasa. Sesetengah pakar mencadangkan bahawa sebanyak satu dalam empat wanita – mungkin sekitar 25 juta rakyat Amerika sahaja – pengalaman keguguran rambut pada masa tertentu dalam kehidupan mereka.

Jadi Mengapa Adakah wanita mengalami keguguran rambut?

1. Hormon – kita semua tahu bahawa lelaki mempunyai hormon juga tetapi wanita dikenakan fluks hormon yang lebih besar dengan kekerapan yang lebih tinggi dan dalam tempoh yang lebih lama berbanding lelaki. Kehamilan, melahirkan anak dan menopaus adalah syarat-syarat semua yang unik untuk wanita yang boleh menyebabkan rambut menipis dan dingin walaupun jumlah kerugian.

2. Ubat-ubatan – hanya untuk lelaki, banyak ubat-ubatan moden, seperti anti-depressants, pencair darah dan dadah anti-cholesterol boleh menyumbang secara langsung kepada keguguran rambut. Bagi sesetengah wanita pil kawalan kelahiran yang boleh menjadi faktor penyumbang utama.

3. Gen – genetik punca of kehilangan rambut adalah lebih dikaitkan dengan lelaki tetapi wanita juga boleh mengalami corak wanita botak, atau androgenetic alopecia. Kira-kira 15% perempuan di Amerika Syarikat akan terjejas. Hanya untuk lelaki, dehydrotestosterone (Kademlia DHT) menyebabkan folikel rambut untuk menutup. Manakala bagi wanita ialah penipisan am rambut bukannya tompok-tompok botak atau receding garis halus rambut yang biasa di kalangan lelaki.

4. Tekanan – kesan trauma yang teruk boleh menyebabkan reaksi yang utama di dalam badan yang menyebabkan kehilangan rambut secara tiba-tiba. Keguguran rambut yang traumatik boleh fizikal atau mental dan boleh membuat rambut anda gugur awal bulan selepas tekanan berpengalaman pada kadar yang membimbangkan – sehingga tiga ke empat ribu rambut setiap hari. Walaupun keguguran rambut trauma yang secara tiba-tiba sangat mengecewakan diterbalikkan. Disediakan terdapat tiada tekanan yang berterusan akibat daripada pencetus awal – badan dapat pulih dan meneruskan kitaran pertumbuhan rambut yang normal dalam tempoh kira-kira 6 bulan hingga setahun.

5. Penyakit – keadaan biasa yang banyak, seperti gangguan kencing manis atau Tiroid, meletakkan badan di bawah tekanan dan menyumbang secara langsung kepada keguguran rambut.

6. Rambut rosak – wanita melakukan lebih banyak untuk rambut mereka berbanding lelaki dan beberapa rawatan harian kita pinggan ke rambut kita boleh mempunyai kesan yang dahsyat. Keras syampu rambut colorants, pelunturan, tamparan driers, straighteners – kita seolah-olah melakukan segala-galanya yang mungkin menyebabkan tekanan rambut. Kesan bersih semua ini boleh menjadi kering rambut rosak yang lemah dan lebih rapuh. Rambut yang lemah adalah lebih cenderung untuk berehat dan akhirnya gugur.

7. Diet – wanita secara umumnya diet lebih daripada lelaki dan lebih cenderung untuk pergi pada Diet yang melampau untuk menumpahkan berat. Diet penurunan berat badan yang melampau atau pemakanan tidak boleh menyebabkan keguguran rambut. Walaupun kekurangan zat besi sering dikaitkan dengan keguguran rambut berkaitan pemakanan, pelbagai kekurangan nutrien boleh menyebabkan penipisan rambut.

Jadi – seperti banyak perkara dalam kehidupan – punca-punca keguguran rambut di kalangan wanita adalah tidak berterus terang. Anda mungkin mengalami keadaan ini pada mana-mana peringkat kehidupan anda-apa yang penting ialah untuk cuba untuk mengenal pasti punca utama dan mengambil tindakan untuk berurusan dengan mereka secepat mungkin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *