Kegiatan sektor perniagaan 10 teratas di India

Kegiatan sektor perniagaan 10 teratas di India

Ekonomi India merupakan salah satu ekonomi yang paling pesat berkembang di dunia dan ini adalah jelas daripada pertambahan saham India perniagaan b2b Ruang dengan dunia. Selain rumah-rumah besar Perniagaan, penyumbang-penyumbang yang sebenar ke arah pertumbuhan ekonomi adalah dalam perusahaan kecil dan sederhana bersaiz kepunyaan industri-industri yang berbeza.

Untuk mengetahui mengenai sektor-sektor perniagaan yang berbeza di India, Terdapat tiada tempat yang lebih baik daripada b2b yang
Direktori Perniagaan, di mana perniagaan ini membuka pintu untuk dunia. Memandangkan kadar populariti dan pertumbuhan perniagaan, inilah senarai top 10 sektor perniagaan India.

Makanan dan minuman
Dalam industri makanan dan minuman India telah mendapat populariti di dalam 3-4 tahun yang lalu, terutamanya disebabkan oleh perubahan gaya hidup dan tabiat orang makan. Kebanyakan segmen telah mencatatkan peningkatan dalam perolehan, daripada 2005 hingga 2009, segmen alkohol yang berada di bahagian atas. Dengan kadar pertumbuhan sebanyak 7.5 peratus dijangka 2009 hingga 2013 untuk menjadikannya sebuah industri 330 bilion dolar menjelang 2013.

Industri IT
Sektor perniagaan teknologi maklumat di India ini dijangka akan meningkat sebanyak 14.1 peratus dari 2009 hingga 2010. Analisis pakar meramalkan industri untuk menjadi industri 67 bilion dolar pada tahun 2010 dan meningkatkan sebanyak 11 peratus menjelang tahun 2013. Perkhidmatan IT, perisian serta perkakasan segmen membuat sumbangan yang besar terhadap kadar pertumbuhan itu industri perniagaan b2b.

Industri kesihatan
Oleh kerana hal-hal yang besar berbeza dalam kos penjagaan kesihatan di India dan negara-negara Barat, industri kesihatan negara mengalami pertumbuhan dari segi perniagaan. Analisis menunjukkan bahawa industri 35 bilion dolar semasa akan menyentuh sosok 75 bilion dolar pada 2012 dan 150 bilion dolar pada tahun 2017.

Industri telekomunikasi
Pertumbuhan sektor perniagaan telekomunikasi di India boleh dikenali dengan mudah sebagai revolusi. Negara mempunyai pangkat kedua sebagai pembekal rangkaian telekomunikasi. Peningkatan Perkhidmatan 3G dan telefoni mudah alih telah juga menyumbang dengan ketara kepada kadar pertumbuhan dalam sektor ini. Pelanggan mudah alih di negara ini dijangka akan berkembang sebanyak 11 peratus mulai 2010 untuk 2014.

Industri tekstil
Industri tekstil India adalah sektor perniagaan yang global denagan b2b. Eksport tekstil jumlah dari India menyumbang kepada 27 peratus daripada jumlah tukaran matawang asing. Kapas, sutera, Jut, woolen, tangan-dibuat dan tekstil yang readymade merupakan segmen utama yang seseorang itu boleh menemui dalam direktori perniagaan b2b India global.

Industri auto
Industri komponen automotif India telah meningkat dengan kadar pertumbuhan konsisten kira-kira 20 peratus sejak 2000 dan kadar ini dijangka kekal konsisten sehingga 2015. Bahagian-bahagian enjin, bahagian-bahagian, suspensi dan brek, bahagian stereng memandu penghantaran iklan dan bahagian-bahagian elektrik adalah penyumbang utama kepada pertumbuhan sektor perniagaan global b2b ini.

Industri pembinaan
Perakaunan ke arah 11 peratus daripada KDNK Jumlah di India, industri pembinaan adalah pengeksport pelbagai bahan-bahan mentah ke seluruh dunia. Contohnya, China adalah pengguna terbesar keluli yang dieksport oleh India. Di samping itu, industri simen adalah penyumbang utama dalam kategori ini.

Kraf tangan
Kraftangan India menikmati permintaan yang besar di pasaran asing tersebut seperti di USA, UK dan Australia. Kraftangan kayu, barang kemas, tangan bercetak tekstil dan barang-barang crocheted ada segmen utama yang membawa pertukaran asing bernilai 3 bilion dolar kepada negara.

Tenaga
Kedua-dua sumber tenaga yang boleh diperbaharui dan tidak boleh diperbaharui telah menyumbang kepada kadar pertumbuhan sektor tenaga India. Gas asli, LPG dan tenaga solar adalah Segmen-segmen yang telah berkembang secara konsisten.

Perbankan dan insurans
Perbankan pelaburan, gadai janji, kad kredit dan produk-produk insurans adalah Segmen-segmen yang menyumbang ke arah pertumbuhan sektor perbankan dan insurans India. Sebagai contoh, bilangan kad-kad debit yang meningkat sebanyak 40 peratus dari tahun 2006 dan 2009.

Untuk mencari syarikat-syarikat yang menunjukkan pertumbuhan di dalam sektor perniagaan tersebut di atas, anda boleh merujuk kepada Direktori Perniagaan b2b. Selain mereka, Terdapat banyak sektor lain-lain industri yang berkembang dalam pasaran domestik dan juga global.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *