Kegagalan buah pinggang akut Pathophysiology – punca, pencegahan dan rawatan

Kegagalan buah pinggang akut Pathophysiology – punca, pencegahan dan rawatan

Hipertensi atau tekanan darah tinggi, adalah tekanan darah yang berterusan ke atas 90 mm Hg antara denyutan jantung (diastolic) atau lebih dari 140 mm Hg pada rentak (sistolik). Tekanan darah berbeza secara semulajadi dalam tindak balas terhadap tekanan dan beban kerja fizikal.Oleh itu tekanan darah hendaklah diukur dalam keadaan santai dan beberapa kali sebelum diagnosis ini tertentu.

Hipertensi tidak dengan sendirinya memberikan simptom yang dramatik, tetapi ia adalah merbahaya kerana ia menyebabkan risiko yang tinggi meningkat infarction jantung, angin ahmar dan kegagalan buah pinggang.

PREVALENS HIPERTENSI

Satu daripada enam orang adalah darah. Kebanyakan orang yang menghidap tekanan darah tinggi adalah berusia 35. Masih 6% daripada remaja akan hipertensi dan juga 1% setiap kanak-kanak.

TANDA-TANDA DAN KESAN-KESAN TEKANAN DARAH TINGGI

Hipertensi adalah selalunya tanpa simptom. Oleh tekanan darah tinggi ringan, mengepam dan sakit kepala boleh berlaku.

Hipertensi lebih serius memberi gejala-gejala seperti: keletihan, pening, berdebar-debar, tachycardia (kadar jantung cepat) dan nosebleeds.

Tekanan darah tinggi melampau memberikan pagi sakit kepala, kabur penglihatan, dyspnoea (kesukaran bernafas) dan nilai-nilai yang bertingkat komponen-komponen tertentu dalam darah, seperti creatinine urea dan serum. Tekanan darah tinggi dalam jangka panjang akan mencederakan saluran darah dan tekanan darah tinggi yang serius boleh melakukan banyak kerosakan saluran darah dalam beberapa bulan atau tahun.

Saluran darah yang rosak akan menjejaskan aliran darah. Mereka juga boleh pecah menyebabkan pendarahan yang atau tersumbat oleh darah beku yang ditutup daripada aliran darah dan menyebabkan kerosakan tisu. Perkara-perkara ini boleh berlaku di dalam otak, menyebabkan strok, di tengah-tengah yang menyebabkan infarction jantung atau buah pinggang mereka dengan kegagalan ginjal akibatnya.

Kegagalan buah pinggang akan seterusnya seterusnya menyebabkan hipertensi untuk aggarvate, sebahagiannya kerana buah pinggang yang rosak tidak akan berupaya untuk merembes air dan garam cukup baik, dan sebahagiannya kerana ginjal yang tidak mendapat cukup darah akan mula mekanisma hormon yang mendorong buah pinggang untuk aktif balik garam dan air.

MEKANISME DAN PUNCA-PUNCA TEKANAN DARAH TINGGI

Dalam mekanisme langsung yang menyebabkan tekanan darah tinggi adalah satu atau lebih faktor-faktor ini:

-Satu peningkatan ketegangan dalam dinding saluran darah.

-Satu isipadu darah meningkat disebabkan oleh tahap tinggi garam dan lipid dalam darah yang kembali memegang air.

-Keras dan tidak boleh berubah saluran darah yang disebabkan oleh arteriosclerosis.

Sebab-sebab utama di sebalik mekanisme ini tidak difahami sepenuhnya, tetapi faktor-faktor ini menyumbang kepada menyebabkan tekanan darah tinggi:

-Consume yang tinggi garam

-Lemak tinggi mengambil.

-Tekanan di tempat kerja dan kehidupan harian.

-Rokok.

-Over-weight

-Kurang bersenam.

-Kegagalan buah pinggang.

GAYA HIDUP LANGKAH-LANGKAH UNTUK MENCEGAH DAN MERAWAT TEKANAN DARAH TINGGI

Langkah-langkah cara hidup hendaklah sentiasa menjadi satu komponen rawatan hipertensi. Kadang-kadang, langkah-langkah tersebut sudah cukup untuk menyembuhkan keadaan. Langkah-langkah tersebut ialah:

-Mengurangkan garam makan.

-Pengurangan consume dan lemak, terutamanya lemak tepu.

-Mengurangkan berat badan.

-Santai dan tekanan techiques pengurangan, meditasi contoh dan latihan autogenic.

-Senaman.

JENIS-JENIS MAKANAN KHAS YANG MENGURANGKAN TEKANAN DARAH

Projek-projek penyelidikan mencadangkan bahawa jenis makanan berikut yang mengurangkan tekanan darah.

-Ikan minyak dan lemak ikan. Bahan-bahan bekerja seolah-olah menjadi asid lemak tak tepu omega-3 asid eikosapentaenoik (EPA) dan asid dokosaheksaenoik (DHA). Kesan dari minyak ikan seolah-olah terhenti apabila suplemen minyak ikan akan dihentikan.

-Minyak zaitun, terutamanya minyak zaitun extra virgin kualiti.

MAKANAN TAMBAHAN SEMULAJADI UNTUK MEMBANTU MENENTANG TEKANAN DARAH TINGGI

Makanan tambahan semulajadi untuk merawat tekanan darah tinggi yang wujud. SUPPLEMEN ini mengurangkan tekanan darah dengan mengurangkan tahap kolesterol dalam dan kandungan lipid dalam darah, dengan menghalang pengoksidaan komponen tisu oleh radikal bebas, dan membantu rosak saluran darah untuk sembuh. Contoh bahan-bahan yang mempunyai kesan-kesan adalah ekstrak vitamin B3, inositol, turmenic dan gusi guggul cabutan.

Mereka juga mungkin mengandungi bahan-bahan yang memberi kesan anti-hypertensive langsung, seperti kalium, magnesium, kalsium, vitamin C dan asid lemak dari sumber-sumber marin.

RAWATAN PERUBATAN TEKANAN DARAH TINGGI

Apabila langkah-langkah cara hidup dan suplemen tidak cukup untuk mengubati keadaan, rawatan perubatan yang mesti digunakan.

Diuretics atau ubat-ubatan untuk meningkatkan pengeluaran air kencing, digunakan untuk mengurangkan kandungan air dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan tekanan dalam kapal tersebut. Apabila kandungan air diturunkan, jantung perlu mengepam jadi keras lagi, dan ini juga akan mengurangkan tekanan.

Penghalang Beta-adrenergic adalah satu lagi Kumpulan ubat-ubatan untuk merawat tekanan darah tinggi. Kumpulan ubat-ubatan ini menyekat isyarat bahawa hormon dan neurotransmitters memberi kapal dinding, dan dinding kapal kemudian berehat. Ia juga melambatkan kadar jantung memberi tekanan yang lebih rendah diberikan jantung apabila darah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *