Kedudukan produk maklumat anda untuk kejayaan

Kedudukan produk maklumat anda untuk kejayaan

Salah satu prinsip-prinsip asas jisim pemasaran adalah sesuatu yang dikenali sebagai “kedudukan.” Dalam istilah pemasaran Internet, ia adalah apa yang kita mahu memanggil “mewujudkan niche anda.”

Terdapat satu contoh yang klasik daripada kedudukan yang saya ingin berkongsi dengan anda. Ia melibatkan Syarikat Johnson & Johnson, tahun lalu. Saya belajar tentang ini dari Al Reis dan Jack Trout, “lelaki kedudukan” yang dicipta syampu bayi Johnson & Johnson’s.

Sesiapa yang tahu produk ini akan bersetuju bahawa syampu bayi Johnson & Johnson’s syampu besar. Mereka dapat telah diambil syampu mereka dan berkata, “anda tahu apa? Ini adalah begitu baik. Mengapa tidak kita panggil ia “Manusia syampu?” Terdapat banyak lebih besar pasaran manusia daripada untuk bayi, betul?

Atau mereka boleh telah malah telah dizum dan berkata, “Ini adalah syampu haiwan.” Manusia adalah haiwan, terlalu, jadi mengapa tidak memasarkan ia sebagai “syampu critter.” Ia adalah syampu untuk semua hidup — pasaran yang besar termasuk semua benda-benda hidup. Yang akan menjadi baik, kerana ia berfungsi untuk critters, manusia, anak-anak dan apa sahaja.

Tetapi Reis dan Trout yang sangat bijak. Bukannya “berfikir besar,” mereka telah menurun khusus mereka. Mereka diletakkan dalam syampu seperti hanya untuk bayi. Alasan mereka adalah bahawa ia adalah begitu lembut bahawa ia tidak akan membuat anda menangis bayi jika ia menjadi di mata beliau.

Inilah seorang pemandu yang kuat dan sangat emosi. Ia adalah kedudukan yang sempurna. Johnson & Johnson’s menjadi syampu bayi #1 di seluruh dunia.

Apa yang berlaku ialah sesuatu yang tiada siapa akan meneka. Tetapi inilah yang berlaku apabila anda menjadi pemasar yang hebat. Syampu bayi Johnson & Johnson’s menjadi #1 yang menjual syampu dewasa, terlalu!

Alasan orang, “jika ia cukup baik untuk bayi, dan ia tidak menjadikan mereka menangis, ia adalah cukup baik untuk saya, kerana saya tidak suka syampu di mata saya sama ada.”

Jadi apa yang boleh kita pelajari dari hal ini dan memohon untuk maklumat pemasaran? Dengan tiga perkataan mudah: tahu niche anda.

Kesilapan membuat kebanyakan orang apabila mereka memulakan perniagaan online adalah untuk cuba dan mengembangkan niche mereka atau meluaskan ia. Sebagai contoh, katakan bahawa anda telah kehilangan £ 30 dan mengekalkan. Anda mahu untuk mencipta produk maklumat yang menolong orang lain yang mengurangkan berat badan. Kemudian anda mula berfikir, “perkara-perkara yang saya lakukan untuk menurunkan berat badan adalah benar-benar perkara yang sama yang anda lakukan untuk menjadi benar-benar sihat. Mengapa tidak hanya membuat sebuah buku tentang kesihatan? Saya akan memperluaskan pasaran saya. Kemudian ia akan menjadi menarik untuk semua orang.” Maklumat morphs ke dalam “bagaimana untuk menjadi benar-benar sihat.”

Well itu adalah logik yang baik, tetapi ia mempunyai pemasaran yang dahsyat. Ia adalah DOA… mati pada waktu ketibaan.

Sebaliknya, anda perlu berpegang kepada anda mengait dan boleh kecilkan niche anda. Pelanggan tidak mahu sesuatu yang baik untuk setiap orang. mereka mahukan sesuatu yang dicipta hanya untuk mereka. Mereka mahu merasa seperti anda membuatnya hanya untuk mereka. Tanya diri anda, “yang boleh saya membantu menurunkan berat badan? Lelaki atau wanita? Berapa lama Adakah mereka? Adakah mereka berkahwin atau Bujang? Apa yang mereka mahu?”

Menjawab soalan-soalan ini. Sempit kepada di mana anda telah mengenal pasti pasaran teras: “baik, ia adalah kebanyakannya wanita, dan mereka sedang kebanyakannya berumur pertengahan. Bilik-bilik ini mempunyai berat badan berlebihan dan semakin tidak selamat. Mereka tidak mahu suami mereka untuk meninggalkan mereka.”

Sekarang anda telah mendapat pasaran. Anda mendapat satu produk maklumat yang memberi tumpuan dalam cara untuk menurunkan berat badan bagi wanita pertengahan supaya mereka akan menjadi lebih menarik untuk suami-suami mereka yang seterusnya tidak akan meninggalkan mereka. Yang akan menjadi lebih menarik untuk bakal pelanggan — seratus atau seribu kali seperti menarik sebagai buku yang generik tentang kesihatan.

Jadi, anda pergi. Tahu niche anda. Mengecilkan ia. Asas niche anda pada pemacu yang emosi seperti Johnson & Johnson pula. Itulah bagaimana anda meletakkan produk maklumat anda untuk kejayaan.

Neil Asher (telah membina lima Syarikat berjuta-juta dolar dari sifar, termasuk beliau mengambil kepada $8 juta jualan di bawah dua tahun. Beliau telah dicipta dan dijual francais yang berjaya di England, Itali, Ireland, Australia dan Afrika Selatan. Lawati laman web beliau untuk akses kepada 17 video percuma, buku percuma 6 dan dua jam latihan audio, mendedahkan “bagaimana untuk membuat wang besar menjual maklumat produk di dalam Internet…Walaupun anda tidak mempunyai laman web dan anda tidak menjual apa-apa di Internet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *