Kecelaruan keresahan – punca, perubatan dan langkah berjaga-jaga

Kecelaruan keresahan – punca, perubatan dan langkah berjaga-jaga

Effexor XR adalah ubat-ubatan yang tergolong dalam Kumpulan ubat-ubatan yang dikenali sebagai serotonin dan norepinephrine reuptake inhibitors (SNRIs). Ia adalah ubat-ubatan preskripsi yang digunakan untuk rawatan kemurungan dan gangguan kebimbangan. Effexor XR juga menyediakan untuk mencegah anda dari cubaan sucidical. Ubat ini berfungsi dengan meningkatkan jumlah bahan kimia yang dikenali sebagai serotonin dan norepinephrine dan boleh didapati di bahagian tertentu otak. Bahan utamanya adalah Venlafaxine XR. Effexor XR boleh digunakan bagi keadaan perubatan yang lain sebagaimana yang ditetapkan oleh doktor/pakar kesihatan atau doktor.

Apa yang perlu saya tahu sebelum mengambil ubat-ubatan Effexor XR?
Anda perlu tahu beberapa perkara yang sangat penting sebelum mengambil Effexor XR. Tidak mengambil ubat-ubatan ini jika anda alah Effexor XR dan ramuan yang Venlafaxine XR. Jika anda mengambil MAOI apa-apa yang adalah monoamine oxidase penindas seperti selegiline, isocarboxazid, tranylcypromine atau phenelzine Elakkan mengambil Effexor XR kerana ia boleh menyebabkan menjadi beberapa kesan sampingan yang serius. Jika dalam kes anda mengambil mana-mana perkara di atas disebutkan perubatan tunggu selama 14 hari untuk memulakan dengan Effexor XR. Ia tidak boleh diambil bersama-sama dengan desvenlafaxine (Pristiq). Anda perlu memaklumkan kepada doktor anda jika anda mempunyai sebarang masalah tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, gangguan bipolar, glaukoma, darah kaunseling, gangguan, penyakit buah pinggang, manik kemurungan, penyakit hati dan sawan atau epilepsi sebagai dos anda perlu diselaraskan atau anda mungkin memerlukan beberapa ujian perubatan.

Saya boleh mengambil ubat-ubatan Effexor XR semasa kehamilan saya?
Mengikut laporan FDA(Food and Drugs Administration) Effexor XR perubatan adalah berbahaya untuk wanita hamil. Jika anda hamil, merancang untuk hamil dan berdada pemakanan ibu anda perlu memaklumkan kepada doktor/pakar kesihatan atau doktor jika anda mengambil ubat-ubatan ini. Penggunaan Effexor XR ibu mengandung dan payudara ibu memberi makan boleh memudaratkan kesihatan kanak-kanak yang belum lahir dan nursed.

Apakah dos yang disyorkan untuk Effexor XR?
Ia adalah ubat-ubatan preskripsi dan perlu diambil kerana betul-betul mencadangkan atau diarah oleh doktor atau pakar kesihatan profesional. Dos yang disyorkan untuk Effexor XR adalah 37.5 mg atau 75 mg, bergantung kepada keadaan pesakit dan perubatan. Dos boleh meningkat atau menurun mengikut keperluan perubatan pesakit oleh doktor.

Bagaimana saya harus mengambil ubat Effexor XR?
Anda harus mengambil ubat ini dengan segelas penuh air dengan makanan. Cuba untuk mengambil ubat ini pada masa yang sama setiap hari. Pastikan anda mengikut arahan doktor yang diberikan mengenai pengambilan ubat ini. Jika anda terlepas untuk mengambil dos dos anda terlepas sebaik sahaja anda ingat. Jika ia adalah masa untuk dos yang seterusnya mengelakkan mengambil dos anda terlepas dan meneruskan Jadual perubatan anda.

Di mana ubat-ubatan ini perlu disimpan?
Anda harus menyimpan Effexor XR ubat-ubatan pada suhu bilik pada 15 hingga 30 darjah C. Simpan ubat ini di tempat yang kering dari cahaya, haba dan kelembapan. Buang produk ini dengan betul jika tidak digunakan. Simpan ubat ini dari kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *