Kecacatan kulit dan proses parut

Kecacatan kulit dan proses parut

Apabila parut engrossed, ia menyerang tisu normal dan terletak merentasi garisan ketegangan kulit yang santai (kedutan di kulit). Parut jenis ini jatuh ke dalam kategori ‘hypertrophic’.
Dalam kes ia parut yang bertingkat dan menyerang tisu normal, maka ia dipanggil parut keloid. Semua jenis parut boleh berlaku pada kawasan kulit yang berbeza, tetapi sesetengah kawasan seperti dada, lutut dan siku akan lebih cenderung untuk parut.
Keloid dan tisu-tisu parut hypertrophic adalah reaksi biasa terhadap trauma. Walau bagaimanapun, keloid yang adalah parut yang tidak normal yang tumbuh di luar sempadan tapak asal kerosakan kulit.
Keloids mempunyai rupa klinikal pertumbuhan amorfus yang dibangkitkan dan kerap dikaitkan dengan pruritus dan kesakitan. Analisis microscopy menunjukkan serat kolagen yang dianjurkan secara rawak dalam satu matriks keras tisu, membuat pemindahan keloid tugas yang sukar. Di parut biasa, berkas kolagen akan dilupuskan parallel ke permukaan kulit.
Parut hypertrophic adalah parut yang leka atau hodoh yang berkembang melangkaui batas asal luka. Tidak seperti keloids, parut yang disebabkan oleh hypertrophic actinic keratosis mencapai saiz tertentu dan seterusnya menstabilkan atau kali berlaku. Sama seperti keloids, parut hypertrophic dihubungkan dengan faktor-faktor penyembuhan luka yang negatif.
Terdapat tiada ciri-ciri tertentu yang boleh mendedahkan apa yang akan menjadi muktamad rupa parut atau apa jenis parut ia akan. Satu cara yang yang menyembuhkan luka adalah berbeza bagi setiap orang dan ditentukan oleh genetik, persekitaran dan bagaimana anda menjaga ia.
Keloid atau parut hypertrophic: mengkaji Sastera
Atiyeh BS, Costagliola M, Hayek SN.
Bahagian pembedahan plastik dan rekonstruktif, Pusat Perubatan Universiti Amerika di Beirut, Beirut, Lubnan.
Keloid dan parut hypertrophic adalah dua jenis parut dibesar-besarkan diperhatikan secara klinikal yang memerlukan pendekatan rawatan berbeza. Kursus klinikal dan rupa fizikal menentukan keloids dan parut hypertrophic sebagai entiti yang berasingan; Walau bagaimanapun, mereka akan sering keliru kerana ketiadaan jelas perbezaan morphologic. Namun, perbezaan klinikal hypertrophic parut dan keloids telah lama diiktiraf oleh pakar bedah plastik dan pakar-pakar. Namun, menterjemahkan perbezaan ini ke dalam morphologic atau biokimia Kepujian telah mencipta banyak konflik dalam Kesusasteraan. Laporan ini merupakan satu usaha untuk menjelaskan lama perbincangan mengenai entiti berasingan lagi nonidentical dan sama-2 dengan menyerlahkan mata dilaporkan individualisasi serta persamaan.
Kualiti hidup pesakit dengan keloid hypertrophic parut.
Bock O, G Schmid-Ott, Malewski P, Mrowietz U.
Pusat penjagaan kesihatan utama, Halsan 2, Fabriksgatan 17, 55 185, Jonkoping, Sweden.
Keloid dan parut hypertrophic adalah kronik deforming dermatoses dengan yang rintangan yang kuat kepada terapi. Tujuan kajian kami ialah untuk menilai buat pertama kalinya kualiti hidup rakyat dengan hypertrophic parut dan keloids, kerana mereka mengalami kurang kualiti hidup sebanyak sebagai orang-orang dengan penyakit-penyakit kulit yang kronik yang lain. Kolam item dicipta mengubahsuai dan menambahkan item-item soal selidik pengalaman dengan aduan kulit. Soal selidik telah diberikan kepada 100 pesakit luar dengan keloids dan hypertrophic parut. Analisis faktor yang telah digunakan untuk mengenal pasti dimensi asas. Dua skala (kurang psikologi dan fizikal) soal selidik dengan sembilan hingga lima item, masing-masing, telah ditubuhkan. Test-retest kebolehpercayaan soal selidik adalah sangat baik (corr > 0.9). Kesahan yang tinggi adalah dicadangkan oleh korelasi kurang fizikal dengan sakit (p) kurang atau sama dengan 0.001), pruritus (P kurang dari 0.001), dan jumlah sekatan mobiliti (P kurang dari 0.001). Skala psikologi dikaitkan dengan rasa sakit dan sekatan mobiliti, walaupun korelasi yang rendah. Kajian ini menunjukkan buat pertama kalinya penjejasan nilai kualiti hidup dalam Kumpulan besar pesakit dengan keloid hypertrophic parut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *