Kecacatan kelahiran – perancangan dan langkah berjaga-jaga semasa dan sebelum hamil

Kecacatan kelahiran – perancangan dan langkah berjaga-jaga semasa dan sebelum hamil

Melahirkan kanak-kanak merupakan salah satu pengalaman yang terbaik untuk seorang ibu. Tetapi melahirkan anak bukanlah satu tugas yang harus dipandang ringan, sebaliknya, approached dengan penjagaan tambahan dan langkah berjaga-jaga supaya kanak-kanak yang baru lahir tidak menghadapi sebarang masalah dan kecacatan. Langkah berjaga-jaga hendaklah tidak hanya boleh diambil semasa mengandung, tetapi juga sebelum mengandung juga. Jika langkah berjaga-jaga tidak diambil dengan betul, kanak-kanak itu mungkin menghadapi kecacatan kelahiran yang amat sukar untuk mengubati. Walau bagaimanapun, ini adalah bukan untuk mengatakan bahawa dengan mengambil langkah berjaga-jaga, anda boleh mengelakkan sebarang kecacatan. Terdapat masalah-masalah tertentu yang tidak dapat dielakkan, walaupun satu tidak perlu mengambil sebarang kemungkinan, terutamanya apabila melibatkan nyawa seorang kanak-kanak yang baru lahir.

Oleh itu, anda perlu mengambil langkah sewajarnya dan langkah-langkah sebelum permulaan daripada, dan Lagipun, untuk mempunyai bayi yang sihat.

Langkah berjaga-jaga sebelum kehamilan

Wanita mesti mengambil langkah berjaga-jaga tambahan jika merancang untuk mengandung. Dinyatakan di bawah adalah beberapa isi penting yang mana seorang ibu perlu diingat:

Vitamin B yang sangat baik untuk wanita yang merancang untuk mengandung. Vitamin B boleh ditemui dengan asid folik. Wanita harus mula pengambilan 400 vitamin b setiap hari. Ia membantu dalam melindungi kanak-kanak daripada kecacatan kelahiran yang berkaitan dengan otak dan tulang belakang.

Wanita perlu minum alkohol sebelum atau semasa hamil di dalam apa jua bentuk kerana ia memberi kesan kepada bayi yang belum lahir. Jika seorang wanita meminum alkohol, ia boleh membawa kepada kecacatan yang dikenali sebagai gangguan spektrum alkohol janin.

Wanita harus tidak berasap sebelum atau semasa hamil mereka dalam apa jua bentuk kerana ia boleh menjejaskan bayi belum lahir. Jika seorang wanita Merokok, ia boleh membawa kepada kelahiran pramatang kanak-kanak atau pun kematian. Ia juga boleh membawa kepada kecacatan tertentu. Hanya yang seorang wanita tidak harus Merokok, yang akan menjadi ibu perlu juga tidak berada di sekitar orang-orang yang merokok kerana ia membawa kepada asap rokok yang juga berbahaya bagi kanak-kanak yang baru lahir.

Penggunaan dadah haram adalah sangat memudaratkan untuk bayi kerana ia menyebabkan kelahiran pramatang kanak-kanak serta berat kelahiran yang rendah.

Pengambilan kokain, canabis, dll, mesti dilarang sama sekali bagi wanita yang mengandung kerana ia boleh membawa kepada beberapa kecacatan kelahiran.

Langkah berjaga-jaga semasa mengandung

Ianya bukan sahaja sebelum kehamilan wanita mesti mengambil langkah berjaga-jaga; ianya juga semasa hamil yang apa-apa langkah berjaga-jaga perlu diambil:

Wanita harus tidak menikmati apa-apa jenis vaksin atau ubat-ubatan tanpa nasihat doktor kerana ia boleh memudaratkan kanak-kanak.

Wanita tidak seharusnya memanjakan diri ke dalam mana-mana aktiviti yang boleh membawa kepada jangkitan kerana ianya tidak baik untuk kanak-kanak.

Wanita yang mengalami masalah gula atau tekanan darah tinggi perlu mengawal paras gula dan tekanan darah tinggi mereka kerana tidak selamat semasa hamil.

Berat badan hendaklah seimbang dengan betul untuk mempunyai seorang kanak-kanak yang sihat.

Lawatan ke doktor pada jarak waktu tetap adalah wajib untuk seorang wanita hamil.

Menjauhkan diri daripada keganasan.

Oleh itu, ini adalah beberapa perkara utama yang wanita mesti mengambil kira sebelum dan semasa hamil untuk mempunyai seorang kanak-kanak yang sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *