Kebimbangan pengecutan zakar – ketika itu tidak semua dalam kepala

Kebimbangan pengecutan zakar – ketika itu tidak semua dalam kepala

Sepanjang sejarah yang direkodkan, saiz zakar telah mengawet mayat/kadaver lelaki dari semua bahagian di dunia tidak menghairankan, kerana zakar dilihat sebagai hampir universal lambang kekuatan dan kejantanan. Tumpuan saiz ini telah memberi inspirasi kepada spektrum yang luas dari ubat-ubatan untuk lengthening zakar, antara teh yang dibuat daripada tanduk rhinocerous serbuk ke lampiran palsu untuk teknik-teknik senaman yang pelbagai.

Walaupun usaha-usaha untuk embellish apa sifat mempunyai syarat, kebanyakan bimbang tentang saiz zakar adalah sering ditolak sebagai semua dalam kepala – dan dalam banyak kes, ini adalah benar. Lelaki sering membandingkan diri mereka terhadap ideal yang tiruan, tidak menyedari bahawa mereka mempunyai zakar yang sempurna normal dan sihat. Dalam sesetengah kes, walaupun, apabila lelaki menjadi yakin bahawa organ mereka semakin kecil, pengecutan zakar adalah kemungkinan sebenar.

Punca-punca pengecutan zakar

Isu-isu kesihatan zakar yang berikut boleh mengakibatkan pengurangan beberapa panjang zakar:

Penyakit Peyronie’s – batang zakar dibina Dewan yang dipanggil corpora cavernosa; kawasan-kawasan ini mengisi dengan darah pada rangsangan, membolehkan ereksi berlaku. Persekitaran ini mengisi tisu yang mampung ialah sebuah bahan connective, yang seterusnya dilindungi oleh kulit zakar. Apabila zakar adalah tertakluk kepada pengendalian kasar yang kerap, atau apabila berlaku kecederaan yang secara tiba-tiba, tisu ini mungkin rosak, dan tisu parut yang boleh membentuk sebagai sebahagian daripada proses penyembuhan.

Kerana tisu parut yang tidak berkembang dengan cara yang sama sebagai bahan persekitaran, ia cenderung untuk menarik zakar dalam satu arah atau lain apabila ereksi berlaku. Ini boleh agak menyakitkan dan boleh mengganggu keupayaan untuk terlibat dalam hubungan seks; Ia juga boleh menyebabkan zakar kelihatan pendek panjang.

Keadaan ini, yang dikenali sebagai penyakit Peyronie’s, biasanya berlaku pada lelaki yang lebih tua dan mungkin memerlukan pembedahan untuk membaiki tisu yang rosak.

Varicoceles – zakar dan betina dipenuhi dengan saluran darah kecil, yang diperlukan untuk menyediakan aliran darah ke zakar. Peredaran darah dalam zakar muzik menyediakan nutrien dan oksigen ke sel dan permit ereksi berlaku. Biasanya, saluran darah ini adalah jalan yang sehala; kerana darah bergerak melalui badan, siri injap menghalang aliran daripada bergerak kembali ke arah yang bertentangan.

Walau bagaimanapun, dalam sesetengah kes, injap ini boleh gagal. Apabila ini berlaku di betina, pengumpulan hasil darah boleh menyebabkan kapal-kapal untuk menjadi diperbesarkan. Vena varikos ini, atau varicoceles – yang hadir tidak menunjukkan sebarang gejala, tetapi dalam sesetengah lelaki, mereka boleh agak menyakitkan, dan mereka boleh dirasai sebagai web kusut urat di dalam kerandut.

Kerana kawasan ini menjadi kebuluran oksigen dan nutrien, beberapa atrofi tisu mungkin berlaku. Ini boleh menyebabkan pengecutan masalah zakar dan kesuburan. Varicoceles yang sering berlaku apabila lelaki 20an dan tiga puluhan; pembedahan membaiki pembuluh darah mungkin perlu untuk memulihkan aliran darah yang betul.

Berat – pengumpulan lemak badan di kawasan perut bukanlah hanya masalah kesihatan. Walaupun ia tidak benar-benar mempengaruhi saiz zakar, pound tambahan di kawasan ini cenderung untuk membuat zakar kelihatan lebih kecil daripada yang sebenarnya. Ramai lelaki, masalah ini boleh menyebabkan isu-isu imej diri dan mengurangkan keyakinan di dalam Bilik tidur.

Pengecutan zakar dapat dielakkan?

Walaupun terdapat jaminan tiada, lelaki boleh mengambil langkah-langkah yang proaktif untuk memastikan bahawa zakar mereka adalah cukup sihat untuk mencegah beberapa masalah biasa yang mungkin akan mempengaruhi saiz. Mengekalkan gaya hidup sihat dan mengekalkan berat badan ke tahap yang boleh diterima adalah langkah yang pertama.

Kedua, menggunakan crème nutrien dirumus khas zakar (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki 1 lelaki) mengandungi vitamin, antioksidan dan asid amino tisu-bangunan boleh membantu untuk mengelakkan parut dan menggalakkan aliran darah yang sihat. Menjaga zakar bersih dan well-moisturized juga boleh membantu untuk menjaga zakar, licin, lembut dan responsif. Di mata kebanyakan wanita, zakar itu kelihatan sihat dan bertindak balas kepada sentuhan beliau adalah lebih penting daripada panjangnya atau ukur lilit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *