Kebimbangan komunikasi bertambah buruk dalam masyarakat. Interpersonal Kesihatan adalah pilihan.

Kebimbangan komunikasi bertambah buruk dalam masyarakat. Interpersonal Kesihatan adalah pilihan.

Kamu mengatakan bahawa anda berurusan dengan kebimbangan komunikasi dalam hidup anda? Apabila anda mendapati diri anda dalam situasi baru, bagaimana anda mengendalikan perkara-perkara? Kebimbangan komunikasi menunjukkan berbeza untuk setiap orang. Antara rasa terkejut, ada yang merasakan tidak cekap, ada yang mengatakan ia berasa seperti mereka akan setiap dan ada juga rasa sakit. Satu bentuk kejam kebimbangan komunikasi yang dikenali sebagai jalan kemarahan. Kelakuan insufferable ini boleh menjadi sangat kejam.

Ia berlaku pada semua kejadian masa dan tempat. Yang paling biasa adalah temuduga pekerjaan, tarikh yang buta, diadakan bertanggungjawab untuk kesilapan atau tindakan yang tidak beretika, atau bila anda mendapati diri anda perlu melakukan beberapa pengucapan awam. Bercakap di khalayak ramai boleh menjadi yang paling kompleks sekali.

Saya merujuk kepada kategori kesihatan ini sebagai Kesihatan INTERPERSONAL – komunikasi kami. Ia adalah kategori yang penting kerana individu mesti berkait kepada satu sama lain adalah kebanyakan situasi dalam kehidupan.

Interpersonal kesihatan atau kekurangan itu muncul dalam bentuk yang berbeza. Bagi sesetengah orang, ia bermakna mereka tidak dapat mencari perkataan-perkataan dan orang lain, ia bermakna mereka menjadi banyak cakap. Anda pernah bertemu seseorang yang tidak boleh seolah-olah cukup daripada diri mereka sendiri dan tidak akan menutup, bahkan selama lima minit. Terdapat satu istilah bagi bentuk komunikasi kebimbangan – Sindrom parti koktel. Kita mempunyai semua bertemu orang-orang sebelum.

Tekanan dalam perubahan jauh dalam kedua-dua arah. Di satu sudut, kami mempunyai sindrom parti koktel dan di sudut lain, kita mempunyai tetikus tenang, malu yang tidak mendapat keperluan beliau bertemu kerana dia tidak boleh mencari kata-kata. Terdapat banyak variasi pada tema dan banyak tahap kebimbangan komunikasi. Di mana anda patut? Adakah anda rasa anda menguruskan Kesihatan interpersonal dalam hidup anda? Telah anda pernah mempertimbangkan topik?

Pemasaran guru, Popcorn iman menulis sebuah buku, beberapa tahun yang dipanggil kembali laporan Popcorn. Dalam buku ini, beliau dikenal pasti beberapa trend membeli pengguna yang akan membentuk dunia kita. Dia bercakap tentang trend paling penting adalah “Cocooning”, yang merupakan keperluan bahawa orang telah, tinggal di rumah masing-masing sebanyak mungkin. Trend ini telah membawa kejayaan banyak industri yang termasuk, sosial berasaskan Internet rangkaian seperti Twitter, MySpace dan Facebook; industri permainan berasaskan komputer; belah dalam talian, pendidikan jarak jauh; dan sudah tentu, kami sahabat lama, televisyen.

Lebih takut rakyat menjadi kira-kira meninggalkan rumah masing-masing dan akan ke dunia besar, buruk, berbahaya, lebih banyak masalah yang berlaku dalam bidang kesihatan interpersonal. Orang-orang farther berundur ke dalam zon keselesaan mereka, kebimbangan komunikasi yang lebih banyak, mereka merasakan apabila mereka melangkah keluar dari ia.

Kekurangan Kesihatan interpersonal telah menyebabkan lebih banyak masalah daripada yang anda fikirkan. Kerana mereka menghabiskan masa yang begitu sedikit dengan orang dewasa, ramai kanak-kanak membesar tidak mengetahui bagaimana untuk berkomunikasi dengan orang dewasa dan hasilnya, ia dipercayai bahawa kanak-kanak adalah sopan atau kurang ajar. Anak-anak muda yang akan keluar ke dunia pekerjaan pertama mereka mempunyai masa yang dahsyat kerana mereka kekurangan kemahiran pengurusan kendiri yang asas seperti keupayaan untuk berkomunikasi secara berkesan. Tidak kira peringkat umur atau keadaan, kebimbangan komunikasi mendapat tanah dan Kesihatan interpersonal kehilangan tanah.

Kesan terbesar aliran ini adalah peningkatan dalam tahap tekanan dalam kehidupan rakyat. Tekanan hidup berterusan yang melampau, terutamanya buruk jenis (kesusahan), membawa kepada membina tekanan oksidatif dalam badan, juga dikenali sebagai kerosakan radikal bebas. Stres ini merupakan faktor penting dalam pembentukan satu atau lebih kronik degeneratif penyakit seperti asma atau penyakit kencing manis atau artritis. Ini penyakit degeneratif yang kronik, di mana terdapat lebih daripada 70 versi yang dikenali, mencuri kualiti hidup dan membawa kepada kematian. Kitaran ganas adalah tidak begitu penting.

Bagaimana boleh kita kembali kepada keadaan kesihatan interpersonal, secara individu dan masyarakat; dan menghapuskan atau mengurangkan kebimbangan komunikasi? Bagaimana kita boleh mengurangkan tekanan yang disebabkan oleh ketidakupayaan kami untuk berkomunikasi secara berkesan dengan orang lain?

Menyelesaikan sebarang cabaran kesihatan adalah hanya masalah pembelajaran beberapa pemikiran kritis dan kemahiran menyelesaikan masalah. Pertama, kita semua perlu belajar lebih lanjut mengenai gaya kita berkomunikasi. Kita hidup dalam dunia yang menyalahkan dan kita mencari scapegoats di semua kos. Ia adalah masa untuk mengambil tanggungjawab untuk diri kita sendiri. Adakah anda agresif, pasif agresif atau mengawal? Adakah anda malas, sombong, atau sengsara? Tetapi tiada satupun daripadanya adalah masalah melainkan jika kita tidak mengambil tanggungjawab untuk mereka. Tiada satu pun gaya ini adalah buruk dalam dos yang kecil, sama ada, tetapi jika gaya komunikasi anda secara konsisten adalah salah satu daripada model ini, maka ia adalah masa untuk melihat pembelajaran cara baru untuk berkomunikasi.

Sudah tiba masanya untuk mendapatkan bahawa cip dari bahu anda. Jiran anda tidak mencipta kenangan zaman kanak-kanak bajet anda; anak-anak anda tidak bertanggungjawab untuk anda gagal harapan dan impian; dan rakan sekerja anda tidak bertanggungjawab ke atas sikap buruk dan berkutu markah anda semasa anda di sekolah. Jadi berhenti mengambil masa lalu anda pada orang di sekeliling anda. Sebaliknya, melihat ke hadapan dan membina gaya baru.

Kesihatan interpersonal adalah pilihan, sama seperti hidup dengan kebimbangan komunikasi adalah pilihan. Mencapai dan mengekalkan kesihatan interpersonal adalah hanya satu perkara daripada beberapa kemahiran yang baru belajar. Sebaik sahaja anda lakukan, anda akan melihat bahawa anda mempunyai kuasa untuk mengambil kembali mengawal kesihatan anda dan kehidupan anda. Lagipun, kita akan semua bertanggungjawab, tidak kita?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *