Kebersihan zakar – apa yang harus dilakukan dan apa yang untuk mengelakkan

Kebersihan zakar – apa yang harus dilakukan dan apa yang untuk mengelakkan

Mencuci dan membersihkan zakar merupakan bahagian yang penting sebagai seorang lelaki. Juga menjaga segala-galanya yang berbau baik dan mencari yang besar di tingkat bawah, ia membantu untuk mencegah penyakit Patologi dari mengambil akar. Walaupun cukup vitamin dan mineral yang penting untuk kesihatan zakar, ia tidak akan terus dari penyakit jika bahagian faraj tidak dijaga. Basuh tidak perlu menjadi rumit atau memakan masa. Menjaga zakar bersih, sama ada circumcised atau berukur, adalah hal ehwal mudah yang mengambil masa beberapa minit setiap hari. Tetapi berhati-hati apabila berbuat demikian, kerana tidak wajar kering boleh menjadi seperti merosakkan seperti tidak basuh cukup sering.

Kerap basuh

Ramai lelaki yang mengabaikan untuk membersihkan zakar mereka dengan teliti, walaupun kebersihan yang begitu penting untuk mencegah penyakit daripada kawasan kemaluan. Habuk, kotoran, peluh dan bakteria semua boleh membawa kepada busuk, bau badan, kerengsaan dan keradangan. Lelaki perlu basuh zakar setiap hari, dan memberi perhatian khas untuk mencuci kawasan tersebut di bawah kulup itu perlahan-lahan. Apabila dalam pancuran mandian atau zakar boleh dengan betul secara perlahan-lahan menarik balik balik kulup sejauh mana ia akan pergi dan bilas kulit di bawahnya dan kelenjar dengan air suam. Ini membantu untuk mengelakkan satu kadar smegma, berminyak pelincir semula jadi yang terdiri daripada mati kulit sel-sel, yang mungkin mempunyai penampilan seperti keju yang dalam sesetengah lelaki. Manakala smegma adalah semulajadi, ia boleh mula membangunkan satu bau yang kuat jika ia membina di bawah kulup itu.

Sabun dan minyak wangi

Produk penjagaan kulit sering boleh mempunyai kesan yang negatif pada kulit zakar. Bahagian di bawahnya dalam kulup, batang dan kelenjar zakar boleh menjadi sangat sensitif dalam ramai lelaki, dan basuh dengan sabun yang kerap boleh menyebabkan kesakitan melahirkan. Sabun biasa juga boleh mengambil minyak semulajadi dan lembapan daripada kulit, meninggalkan tisu Kering, kasar dan jengkel. Air suam perlu lebih daripada cukup untuk membersihkan zakar dan bawah kulup tersebut. Jika seorang lelaki memerlukan sabun, menggunakan Sabun yang lembut atau semulajadi yang bebas dari alkohol, minyak wangi dan parabens adalah lebih baik. Produk penjagaan kulit yang wangi dengan minyak semula jadi atau minyak mungkin lebih disenangi daripada minyak wangi, tetapi sesetengah minyak, seperti pokok teh, boleh menyebabkan kerengsaan kulit dalam beberapa lelaki, jadi Baca label produk dan digunakan dengan berhati-hati.

Pelembab

Basuh yang berlebihan boleh menyebabkan banyak masalah seperti tidak basuh cukup. Sederhana dan lembut, basuh zakar adalah penting untuk mengelakkan menanggalkan tisu-tisu kulit minyak mereka dan menyebabkan kerosakan selular. Menurut satu kajian yang diterbitkan dalam Genitourinary perubatan pada tahun 1993, lelaki yang basuh faraj mereka sangat kerap akan lebih cenderung untuk mengalami masalah kulit seperti ekzema dan atopic dermatitis. Manakala syarat-syarat atopic kulit yang memberi kesan kepada zakar boleh menyebabkan ketidakselesaan yang hebat, 90% lelaki yang digunakan emollients seperti crèmes Kesihatan zakar dan terhad menggunakan Sabun mampu untuk menterbalikkan tanda-tanda mereka. Ini menunjukkan bahawa kebersihan zakar yang baik serta mengekalkan, ia adalah sangat berfaedah untuk menggantikan kehilangan kelembapan di kulit zakar dengan produk penjagaan kulit yang kaya dengan nutrien. Elakkan produk-produk yang sangat wangi, dan sentiasa menguji pelembap pada tampalan kecil kulit sebelum memohon untuk kawasan-kawasan badan yang besar.

Langkah 4 Crèmes Kesihatan zakar

Lelaki boleh meningkatkan kesihatan zakar dengan menggunakan produk-produk topikal yang dikenali sebagai crèmes Kesihatan zakar. Formula Khas (paling profesional mengesyorkan minyak lelaki Man1) mengandungi mentega Shea serta pelbagai vitamin dan asid amino untuk kesihatan lelaki. Sebagai contoh, vitamin C telah ditunjukkan untuk menyokong peredaran ke zakar, vitamin D adalah sejenis antioksidan, Acetyl L Carnitine meningkatkan kesihatan saraf dan L-Arginine adalah diperlukan untuk rangsangan lelaki yang kuat. Nutrien ini digabungkan dengan asid amino dan mentega Shea untuk penyerapan yang cepat, dan boleh digunakan setiap hari untuk menggalakkan kulit yang sihat dan saluran darah pada zakar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *