Kebersihan feminin – Kesihatan faraj & bau

Kebersihan feminin – Kesihatan faraj & bau

Faraj, serupa dengan mulut kita, biasanya diduduki oleh pelbagai organisma microscopic.

Persekitaran berasid dalam faraj menghalang satu spesies yang lain yang terlampau, dan menghalang jangkitan. Faraj yang sihat sebenarnya bau menyenangkan dan agak manis.

Namun perubahan yang berlaku dengan apa-apa jangkitan faraj berubah bau dengan serta-merta, dan oleh itu salah satu boleh sebahagian Hakim faraj satu keadaan kesihatan oleh bau yang.

Ia harus diperhatikan bahawa kedua-dua bau dan faraj yang dijangkiti secara langsung berkaitan dengan gaya hidup seorang wanita, beliau berat badan dan diet.

Beberapa peraturan asas kebersihan feminin boleh mencegah jangkitan dan melindungi yang manis yang berbau faraj juga.

Kebersihan

• Kerana ejen-ejen berjangkit seperti bakteria dan yis boleh ditemui di dalam usus, selepas membuang air besar setiap wanita mesti Lap dirinya dari hadapan untuk kembali permukaan faraj pertama, rektum selepas.

Bidet atau basuh serta-merta daripada dubur juga dinasihatkan, dengan sebuah bilas vulva dengan air suam.

• Mencuci bahagian faraj yang sering dengan sabun Khas ph seimbang yang juga adalah penting, dan terutamanya selepas kencing setiap

• Faraj pengairan adalah tidak perlu kerana ia biasanya mengganggu keadaan asid, dan boleh membenarkan yis, sebagai contoh, untuk berkembang.

• Wanita perlu menghalang persetubuhan faraj dan dubur oang semasa beliau sesi yang sama.

Sebaik sahaja zakar seorang lelaki atau apa-apa objek telah memasuki dubur, ia mestilah tidak dibenarkan kembali dalam faraj tanpa pembasmian kuman.

Life-Style

• Ketat jeans dan pakaian kelihatan hebat, tetapi mereka menghalang fungsi pernafasan biasa kulit dan terutamanya kawasan seperti vulva tersebut. Ini ditutup berkuatkuasa akan menghasilkan bau yang tidak sedap

• Atas sebab yang sama, wanita adalah disyorkan tidak memakai panties ketika tidur.

• Penggunaan bahan-bahan sintetik dalam pakaian juga akan bertindak dengan bakteria pada kulit, dan produk buangan bakteria yang meninggalkan bau yang amat tidak menyenangkan, jadi memakai hanya 100% kain kapas atau Sutera panties majoriti masa.

• Jika anda menggunakan tampon, menukar mereka selalunya. Dibiarkan terlalu lama dalam faraj, tampon itu sendiri akan menjadi punca utama perintah dan juga jangkitan.

Diet

Ia telah terbukti bahawa diet boleh menjejaskan secara langsung bau faraj. Makan kurang daging dan produk daging, dan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai kesan yang sangat baik terhadap bau faraj. Selain itu, anda perlu minum sekurang-kurangnya 2 liter air setiap hari.

Tingkah-laku seksual

• Penggunaan prophylactics (kondom) amat disyorkan bagi semua pasangan kecuali orang-orang yang sangat akrab. Juga jika anda membenarkan seorang lelaki untuk memasukkan sama ada jari atau mainan ke dalam faraj anda, cuba untuk melindungi kedua-duanya adalah bersih.

Jangkitan faraj

Perkara ini diterangkan dalam artikel-artikel lain yang khusus untuk subjek ini, tetapi mana-mana di bawah boleh (dan tidak) menyebabkan bau faraj yang tidak menyenangkan. Dalam setiap kejadian, anda mesti lihat gynecologist anda.

• Vaginosis bakteria.

Ini memberikan ciri-ciri bau hanyir.

• Jangkitan yis.

Kebanyakan wanita tidak nampak doktor mereka dengan jangkitan yis, dan resort untuk ubat over-the-counter. Gejala-gejala termasuk vulvar kegatalan, kemerahan dan kerengsaan. Persetubuhan yang menyakitkan. Kami mengesyorkan gynecologist yang melihat.

• Trichomoniasis.

Ini adalah satu penyakit seksual dihantar dengan gejala-gejala yang termasuk faraj gatal-gatal, kepanasan, dan pelepasan. Sila lihat gynologist anda.

Sedikit penjagaan pergi jauh. Faraj anda bertujuan untuk menghidu sweetly dan kerana ia biasanya membersihkan dirinya (bulanan dan harian) berhati-hati anda akan diberi ganjaran.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *