Kebergunaan gliserin dalam pengeluaran sabun

Kebergunaan gliserin dalam pengeluaran sabun

Glycerin, juga dieja gliserin, adalah merupakan bahan asas dalam kebanyakan sabun. Malah, ia adalah merupakan hasil sampingan kepada pengeluaran sabun kerana ia berlaku disebabkan tindak balas alkali yang kuat untuk lemak haiwan. Proses ini dikenali sebagai saponification dan ianya proses ini yang membawa sabun atau bahan pencuci. Manakala kebanyakan pengeluar berasingan glycerin dari campuran, lain-lain merangkumi kompaun bagi faedahnya yang semulajadi.

Banyak sabun-pembuat mengesyorkan glycerin sebagai bahan asas kerana ia mempunyai keupayaan untuk menarik lembapan untuk mencegah kekeringan kulit. Perkarangan adalah pelembap semula jadi. Malah, ia adalah sebuah humectant – bahan yang menarik air. Oleh itu, sabun yang mengandungi sebatian hygroscopic diketahui mempunyai penyaman kulit dan pelembab kesan.

Glycerin adalah cecair likat yang pada masa yang sama manis dan tak berwarna. Ia memejal untuk bahan paste-seperti yang dan mempunyai Takat didih yang tinggi. Semasa proses membuat sabun, sesetengah pengeluar keluarkan kompaun tersebut dari campuran sabun dan memasukkan ke dalam produk-produk lain seperti losyen dan krim. Walau bagaimanapun, apabila ia ditambah ke sebuah bar sabun ia keputusan produk hampir telus dengan pelembab hartanah.

Sebatian yang dikenali sebagai pelarut yang baik dan ini adalah salah satu sifat-sifat yang luar biasa. Dalam sesetengah kes, ia adalah lebih baik sebagai pelarut yang daripada air atau alkohol. Ini menjadikannya sangat miscible di kedua-dua alkohol dan air. Walau bagaimanapun, ia tidak larut dalam minyak. Dalam bentuk tulin di perkarangan dipanggil glycerol yang mencadangkan ia kepunyaan pengelasan sebatian organik yang dipanggil alkohol.

Ianya amat hygroscopic, yang bermaksud bahawa ia mudah menyerap lembapan daripada udara. Sebagai contoh, meninggalkan flask daripada glycerol tulen yang terbuka membolehkan tarikan air ia akan kehilangan kesucian.

Ia adalah pada tahun 1889 Bilakah perkarangan pertama telah diperolehi daripada lemak haiwan melalui membuat lilin. Ketika mana satu-satunya cara untuk memperoleh perkarangan adalah melalui proses ini. Juga, pada masa itu lemak haiwan adalah bahan mentah yang hanya untuk membuat lilin. Semasa Perang Dunia II, ia telah menjadi komponen utama dynamites dan berat permintaan bagi bahan yang tidak sufficed oleh sabun yang menjadikan industri. Oleh itu Jadilah untuk pengeluaran yang mendadak sintetik borang kompaun itu.

Bahan yang mempunyai formula kimia C3H8O3 yang juga berlaku sebagai produk cecair semasa pengeluaran biodiesel dalam satu proses yang dipanggil transesterification. Cecair bersirap ini berlaku secara semulajadi. Ditemui dalam sel-sel tumbuhan dan haiwan (termasuk manusia), ia merupakan sebahagian daripada bio-molekul besar daripada lipid yang banyak. Dalam proses biologic kompaun yang berlaku akibat daripada penapaian karbohidrat. Dalam kimia organik ia dihasilkan oleh propelin sintesis.

Glycerin adalah ramuan dalam beberapa produk-produk penjagaan kesihatan dan peralatan mandian. Ia didapati dalam produk makanan, serta barang-barang farmaseutikal dan kosmetik. Ia didapati dalam losyen pelembab dan krim kerana sifatnya hydrophilic dan hygroscopic, yang membolehkan bahan untuk mengekalkan kelembapan. Terdapat perdebatan sama ada sifat-sifat hygroscopic kompaun yang menjadikan ia baik untuk kulit, atau ia mungkin bahawa bahan kimia itu mempunyai lain-lain harta sebelum dan dikenalpasti selain daripada yang telah disebutkan. Harta lembapan-lukisan menjadikannya emollient yang cemerlang apabila ditambah dalam sabun dan krim pelembap. Untuk emollient adalah bahan yang mengurangkan dan melembutkan kulit. Satu lagi sebab produk-produk penjagaan peribadi menggunakan bahan ini kerana kulit yang pelincir kelebihan, bukan untuk menyebut sebagai penebalan yang atau emulsifying ejen dalam produk kosmetik.

Sabun buatan atau jenis buatan tangan secara semula jadi mengandungi glycerol, keluarkan pembuat sabun yang komersial. Cecair dipisahkan digunakan dalam minyak urut, pelembap bibir, softeners kulit dan pelembab, minyak wangi dan minyak pati dan persediaan-persediaan farmaseutikal.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *