Kebenaran tentang Menyahtoksinkan untuk kesihatan

Kebenaran tentang Menyahtoksinkan untuk kesihatan

Pada umur 26, Tricia fikir hari pemodelan beliau sudah selesai. Tetapi apabila berwarna perang glamor 5 kaki 10 inci yang ditawarkan Wang Tunai untuk menembak pemodelan yang tidak dijangka untuk tiba-tiba, dia sedar bahawa dia perlu menurunkan berat badan dengan cepat jika dia adalah untuk dimuatkan ke dalam pakaian saiz 2. Apa yang harus lakukan?

Baik, Tricia pula apa gadis-gadis Amerika yang banyak melakukan sepanjang masa – dan beberapa lelaki Amerika juga. Dia pergi pada detox seminggu dan kehilangan £ 12 bagaimana pula dia berjaya melakukannya? Dia pergi pada Diet sup kubis, mengambil beberapa vitamin dan minum banyak air. Walaupun dia berbau seperti lampin yang pangkat, mata beliau telah kehilangan semua mereka bersinar dan kulit beliau kelihatan sallow, dia hanya dapat dimuatkan ke dalam pakaian yang dia perlu memakai.

Tidak perlu dikatakan, bila Tricia pergi diet dia cepat kembali semua berat – dengan 3 paun tambahan di atas. Dan usus beliau dua tiga minggu untuk pulih. “Anda sepatutnya melakukan Diet sup kubis selama tidak lebih daripada tiga hari, dan saya adalah sedikit lebih daripada seminggu,” Beliau mengakui. “Saya telah tummyache yang berterusan dan adalah kentut sepanjang masa. Ia adalah jahat!”

Idea bunyi detox yang terlalu bagus untuk menjadi kenyataan – dan banyak pakar kesihatan mengatakan ia adalah. Namun ramai di antara kita, terutama orang-orang yang berat badan berlebihan, kekurangan tenaga, atau kedua-duanya, akan termakan dengan idea lama detox baik untuk menghapuskan buruk toksin dalam makanan kita dan membersihkan sistem kami dari atas ke bawah. Tetapi tuntutan tersebut benar-benar bernilai gembar-gembur?

Detox dan mitos

Jika anda sedang mempertimbangkan detox anda sendiri, berikut adalah beberapa legenda dan mitos tentang Menyahtoksinkan yang anda mungkin tidak sedar…

BENAR: Alam semulajadi mempunyai cara untuk Menyahtoksinkan badan kita secara semulajadi, tanpa kita terus kebuluran atau lain-lain Diet fad untuk melakukan silap mata tersebut untuk kita. Dengan cara ini dipanggil sistem penghadaman kita semulajadi, dengan bantuan hati, buah pinggang, paru-paru, kulit dan organ-organ lain yang perlu. Dan jangan lupa usus.

BENAR: air minuman boleh membantu saya mengusir toksin yang buruk. Ya, tetapi Jangan keterlaluan ia… 64 auns sehari adalah biasanya dianggap cukup. Dan minum air botol yang mewah atau –mereka herba akan tidak mempercepatkan penghapusan mana-mana lebih cepat-melekat dengan air kosong yang lama, kerana ia adalah sihat dan jauh lebih murah.

BENAR: Makan makanan mentah adalah baik untuk saya. Ya, banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran yang besar. Tetapi sesetengah makanan sebenarnya lebih baik untuk anda apabila dimasak seperti tomato, yang melepaskan likopena, semulajadi anti-carcinogenic.

Tabiat baik yang sebenar”adalah lebih baik daripada detox. Anda cecair yang utuh, “cut” dadah rekreasi, Nikotin dan alkohol, kafein anda yang lebih rendah dan makan banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran sambil mengelakkan memakan terlalu banyak gula, lemak dan makanan (lihat di bawah) diproses.

PALSU: Menyahtoksinkan adalah besar sebagai menetapkan cepat untuk kerjaya diet. Manakala anda yang boleh pada mulanya seolah-olah kehilangan banyak berat badan, anda akan benar-benar akan kehilangan terutamanya perlu cecair, yang anda akan mengembalikan kembali dengan cepat sekali anda mula makan biasanya.

PALSU: Menyahtoksinkan jangka panjang boleh menjadi baik untuk saya. Manakala seseorang yang sihat boleh bertahan dalam jangka pendek detox hanya beberapa hari dan muncul dalam keadaan yang agak baik, apa-apa lagi boleh menjadi bahaya. Kebanyakan detox Diet bermakna anda akan perampasan diri sendiri bukan sahaja perlu vitamin dan mineral, tetapi juga cecair yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menjadi sihat dan berfungsi sebaik kemampuannya.

PALSU: Produk pembersihan kolon yang indah – dan perlu. Masalahnya di sini ialah bahawa Diet detox yang dimaksudkan dengan semua bakteria “berbahaya” dari usus akan juga selidikilah menghilangkan semua bakteria baik juga, meninggalkan anda semakin terdedah kepada beberapa jenis jangkitan.

PALSU: Pencampur pengairan merupakan cara terbaik untuk menyingkirkan bakteria jahat dengan cepat. Di bawah seliaan seorang profesional yang bertauliah, pengairan jarang yang patut tidak lebih banyak mudarat yang menyebabkan jangkitan yis yang jahat, seperti bakteria baik yang hilang dengan yang “buruk.” Sering kali, orang sering ditinggalkan dengan kejutan-kejutan yang tidak dijangka, yang mereka tidak bargained, seperti kolon yang punctured.

PALSU: saya yakin doktor saya menggalakkan saya untuk detox, seperti saya yang berat badan berlebihan. Kerana tiada bukti saintifik menyokong detox rancangan, hampir semua doktor tradisional tidak menggalakkan pesakit-pesakit mereka untuk mencubanya, walaupun naturopaths alternatif sering melakukan.

Sihat lagi sejuk

Jika anda perlu untuk mengurangkan berat badan dengan cepat atau mencari jalan untuk memulakan yang sihat, diet seimbang di bawah seliaan pakar perubatan, Madelyn Fernstrom, Ph.D. dan C.N.S., yang terkenal diet dan pemakanan yang pakar, mengesyorkan langkah-langkah yang mudah untuk detox kesihatan:

1. Berpegang dengan makanan yang belum diproses
2. Makan sekurang-kurangnya 7 hingga 9 hidangan hasil sehari (segar atau beku)
3. Memilih protein sayur-sayuran berbanding daging merah, ayam atau ikan
4. Secara beransur-ansur mengurangkan kafein (untuk mengelakkan sakit kepala yang teruk)
5. Menghapuskan alkohol
6. Minum setengah berat badan anda untuk auns air harian (150 paun, minum 75 auns air) atau sekurang-kurangnya 64 auns.

Kebanyakan orang tidak berhenti untuk bertanya jika terdapat mana-mana bukti saintifik bahawa pelan detoxing akan benar-benar mempunyai apa-apa manfaat kesihatan yang positif atau jika apa-apa dalam keadaan bahaya yang wujud di dalam pelan. Terdapat sedikit bukti yang detox program-program yang benar-benar berkesan, walaupun popularitinya yang semakin meningkat. Jadi apabila anda berfikir tentang cuba detox sendiri, perlu diingat bahawa diet yang sihat yang digabungkan dengan pemakanan sihat jangka panjang tabiat dan senaman akan mempunyai keputusan yang lebih mendalam.

Maklumat dalam artikel ini tidak bertujuan untuk menggantikan perubatan kepakaran dan nasihat daripada pembekal penjagaan kesihatan anda. Kami menggalakkan anda untuk membincangkan keputusan mana-mana rawatan atau penjagaan dengan pembekal penjagaan kesihatan yang sesuai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *