Kebenaran tentang manfaat jus Noni

Kebenaran tentang manfaat jus Noni

Industri pemakanan tambahan seolah-olah mempunyai jangka masa perhatian yang sangat pendek. Menyaksikan bagaimana mereka bergerak dari satu super-food baru untuk seterusnya. Dalam tahun lepas atau dua, anda mungkin telah mendengar dan membaca tentang beri acai, hoodia, manggis, akar thelmak, goji dan mungkin sedikit lain selain, Semua dalam berturut-turut. Berehatlah di salah satu daripada makanan ini diwar-warkan sebagai satu perkara yang sihat yang pernah ditemui; tetapi sudah tentu, ia adalah sukar untuk menguruskan pada betul-betul mana makanan ini boleh melakukan apa untuk anda, kerana ia seolah-olah industri cepat beralih ke depan penemuan pemakanan.

Kini mereka sudah berpindah kepada manfaat jus Noni. Ini bukan untuk mengatakan bahawa jus Noni (atau mana-mana produk lain yang disebutkan di atas) adalah buruk bagi kamu. Sebaliknya, semua produk-produk tersebut mempunyai manfaat yang banyak tetapi kami sudah letih gembar-gembur, terutama apabila ia datang untuk manfaat jus Noni.

Jika anda belum membaca banyak tentang hal itu lagi, Noni (aka besar Morinad) merupakan pokok yang tumbuh di banyak kawasan Asia Tenggara dan Pulau-pulau yang banyak di Pasifik Selatan. Ini adalah Sebatang pokok yang sangat prolifik, blooming dan menghasilkan buah sepanjang tahun. Buah Noni mempunyai bau yang sangat kuat manakala ripening, sesuatu yang telah menyebabkan ia mendapat nama samaran “buah keju”. Pulpa buah Noni digunakan dalam beberapa hidangan Indonesia serta lain-lain masakan Asia dan Micronesian. Manfaat jus Noni membentuk sebahagian daripada perubatan tradisional Pasifik Selatan.

Seperti jus buah-buahan yang banyak, Noni jus ini kaya dengan vitamin C, antioksida dan fitokimia, dengan kandungan antioksidan untuk kira-kira bersamaan dengan satu auns kulit anggur. Segelas jus Noni mengandungi kalori yang sedikit kurang daripada segelas jus oren, tetapi mengandungi sama banyak vitamin C.

Sekarang, Semua sebatian ini mempunyai manfaat, mereka semua wujud dalam produk-produk makanan yang lain. Faedah-faedah jus Noni yang khusus datang dari fakta bahawa anda mendapatkan mereka dalam satu dos dengan kalori yang lebih sedikit.

Tetapi anda mungkin tertanya-tanya tentang faedah-faedah kesihatan tertentu Noni jus. Di sini mereka akan:

Pertama sekali, seperti semua makanan yang tinggi Vitamin C, Noni mempunyai impak yang ketara dalam meningkatkan fungsi hati dan melindungi hati daripada kerosakan. Begitu juga, ia membantu badan yang mencipta lebih banyak sel T dan sejenis penggalak sistem imun yang baik. Terdapat bukti anekdot dari Linus Pauling yang dos besar Vitamin c boleh juga bertindak untuk membantu menangkis virus.

Sebatian antioksida dalam jus Noni yang sama orang-orang yang telah terbukti untuk membantu Kesihatan kardiovaskular dalam tikus makmal dan tikus makmal; mereka juga berada dalam kategori umum ‘toksin removers’ yang membantu menghapuskan radikal bebas, salah satu daripada perkara-perkara yang menggalakkan penuaan dalam tubuh manusia.

Kerana Noni jus ini mempunyai anti-oksidan dan jumlah yang layak fruktosa, ia telah mendapat faedah yang sama “bangun anda dan keletihan yang jelas” yang lakukan banyak ‘minuman tenaga’ di pasaran. (Fruktosa adalah gula paling mudah diserap; mendapat fruktosa dan anti-oksidan pada masa yang sama membantu proses penyerapan yang pergi lebih cepat). Berkaitan dengan ini, ternyata bahawa jus Noni (seperti banyak jus buah-buahan lain) mencetuskan pelepasan serotonin dalam otak, menjadikannya sebuah lif mood.

Manfaat jus Noni ini membuat jus sesuatu yang berharga untuk menggabungkan ke dalam diet anda. Walau bagaimanapun, minum jus Noni tidak bermakna bahawa anda tidak akan mendapat sakit lagi tidak adalah jus buah-buahan ini pancutan air belia dalam botol. Ianya hanya satu jus sihat yang menyediakan beberapa faedah pemakanan; yang harus cukup sebab untuk membuat ini tropika yang sihat buah-buahan merupakan sebahagian daripada diet anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *