Kebenaran tentang faedah Medicare AS di tanah Filipina

Kebenaran tentang faedah Medicare AS di tanah Filipina

Banyak balikbayans bimbang bahawa meninggalkan America bermakna forfeiting faedah AS Medicare mereka. Berbicara tentang liputan dilanjutkan dan out-of-the-Negara AS Medicare bercambah pada tahun 2007. (Rujukan awal disediakan di laman web saya persaraan Filipina). Adakah mudah-alih AS Medicare desas-desus atau realiti?

ASAS-ASAS MEDICARE AS

Medicare AS, dicipta pada tahun 1965, pada asalnya bertujuan untuk pesara Amerika. Program ini kemudiannya telah disemak semula untuk meliputi bukan hanya pesara, tetapi juga penduduk muda yang mungkin mengalami penyakit Lou Gehrig, penyakit buah pinggang peringkat akhir dan hilang upaya kekal.

Walaupun program ini tidak menawarkan penjagaan kesihatan yang benar-benar percuma, ia kaki 80 peratus daripada bil-bil. Program ini mempunyai struktur 3 bahagian:

* Asal. Bahagian A tawaran hospital insurans dan pesakit dalam hospital penjagaan, manakala Bahagian B menawarkan insurans dan pesakit luar hospital perkhidmatan perubatan, termasuk ambulans kecemasan, pencegahan penjagaan dan lawatan ke doktor.

* Kelebihan Medicare. Bahagian C meliputi penjagaan kesihatan asas pelan asal serta perkhidmatan tambahan seperti penjagaan mata dan penjagaan gigi. Pelan ini boleh mendatangkan faedah melalui pendaftaran persendirian dalam organisasi penyelenggaraan Kesihatan (HMO) yang bertauliah.

* Preskripsi ubat. Bahagian D berurusan secara eksklusif dengan ubat-ubatan preskripsi. Ianya disediakan sebagai pilihan bersendirian atau sebagai pilihan ikatan untuk pelan AS Medicare kelebihan yang sedia ada.

Sejak asal tidak menyeluruh, Medigap pelan-pelan yang ditawarkan oleh syarikat insurans swasta berada di sana untuk menampung pelbagai penjagaan kesihatan yang khas.

Standard Medigap rancangan akan dirujuk sebagai huruf C ke J, tetapi pada 1 Jun 2010, US Kesihatan Jabatan dijadualkan untuk memperkenalkan dasar-dasar baru M dan N sebagai ganti H, I, J dan E.

MUDAH-ALIH MEDICARE AS

Liputan Medicare AS di luar hospital adalah terhad, dengan sedikit pengecualian: (1) apabila orang yang diinsuranskan menetap di Amerika Syarikat tetapi hospital Tempahan proksimat sebagai Wilayah bukan AS, atau (2) apabila kecemasan berlaku semasa orang yang Diinsuranskan mengembara “tanpa kelewatan yang tidak munasabah” antara Alaska dan negeri lain di Amerika Syarikat, dan Kanada berasaskan hospital adalah tempat yang terdekat untuk mendapatkan rawatan kecemasan.

Pada Mac tahun ini, Jabatan Filipina luar negeri (masa) mengumumkan bahawa asal Medicare AS manfaat juga boleh dinikmati di hospital-hospital yang berasaskan Filipina.

Susunan ini walaupun adalah terhad. Laporan itu menjelaskan: “Penduduk Guam dan Saipan… dibenarkan untuk mendapatkan rawatan perubatan di luar di U.S… kes-kes kecemasan… kerana lokasinya yang berdekatan Hawaii vis-à-vis Filipina, keadaan AS yang terdekat.”

Terdapat sekurang-kurangnya dua nama yang merintis jalan ke arah Medicare AS mudah-alih di Filipina, atribut laporan: Madeleine Bordallo Kongres Guam dan Filipina pada masa Setiausaha Roberto Romulo.

SENARIO SEBENAR

Untuk mengesahkan khabar angin mudah alih Medicare AS, persaraan Filipina yang saya dipanggil tiga Hospital berasaskan Manila yang – seperti yang didakwa oleh sebuah artikel San Francisco Chronicle – telah telah memproses pembayaran balik sejak 2009.

Penemuan: Terdapat rekod tiada lagi pembayaran balik AS Medicare yang asal. Walau bagaimanapun, Terdapat sejumlah insurans kesihatan antarabangsa dengan kerjasama AS Medicare kelebihan:

* Asia Hospital dan Pusat Perubatan – penjagaan di seluruh dunia (Allianz), William Russel, Vanbreda International, TieCare, TakeCare, penjagaan yang bersih, CIGNA, Pacific International, IMG, perisai biru, biru salib antarabangsa, perikatan dan AETNA. E-mel atau hubungi Tel (2) 771-9000, 876-5838.

* Makati Medical Center – SOS Antarabangsa International, TieCare, Vanbreda, prestij antarabangsa, bersih penjagaan, insurans kesihatan Antarabangsa Denmark, IMA, HTH dunia luas, GMC Perkhidmatan dan manfaat AETNA Global. E-mel atau hubungi Tel (2) 870-3000 atau 870-3008.

* St. Luke’s Hospital – StayWell dan di Calvo. E-mel atau hubungi Tel (2) 723-0101 atau 723-0301.

Nota: Senarai ini dikemas kini pada Mac 2010. Ia adalah penting untuk merujuk kepada pelan insurans dengan nama kerana majoriti anggota hospital tidak menyedari butir-butir AS Medicare.

AS MEDICARE OFF-SHORE PERLINDUNGAN DAN PERSARAAN FILIPINA

Pada 2011, perbelanjaan Medicare AS akan melebihi pendapatan, pakar-pakar meramalkan. Beberapa penerbitan menunjukkan bahawa ini boleh dicegah melalui liputan diluar pantai di mana kualiti penjagaan kesihatan yang sama boleh dinikmati pada harga yang dikurangkan. Inilah hala tuju di mana AS Medicare bahagian C diketuai.

Tempahan ditandatangani perlindungan pesakit dan Akta penjagaan mampu dimiliki oleh Presiden Amerika Syarikat Obama juga dijangka mempengaruhi pelan persaraan mantan Filipina dan Amerika Syarikat Pembayar cukai. Ramai menjangkakan bahawa perkhidmatan kesihatan yang “baik” yang dijanjikan oleh pembaharuan Tempahan mungkin tidak semestinya datang murah.

Mengambil, sebagai contoh, Terry yang akan bersara satu dekad daripada sekarang. “Saya menjangkakan saya… premium untuk meningkat daripada 100 ringgit sebulan kepada lebih 500 dolar,” beliau mendedahkan. Premium insurans kesihatan bulanan beliau semasa sudah merangkumi dia dan suaminya.

Mereka sebelum bersetuju untuk memanggil AS rumah tetap mereka, tetapi kini terbuka untuk menjadi balikbayans selepas bersara. Apabila ia datang untuk menjaga kesihatan, Terry menjelaskan, ia kelihatan seolah-olah perkhidmatan penjagaan kesihatan di Filipina akan memberi yang “terbaik bang bagi buck kami.”

Terry akan bersara pada years.* selama 10

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *