Kebenaran sukar tentang kesihatan gigi dan gula-gula keras

Kebenaran sukar tentang kesihatan gigi dan gula-gula keras

Keras mengenai kesihatan pergigian kanak-kanak dan gula-gula keras hakikatnya bahawa gula-gula keras mendatangkan malapetaka pada gigi kanak-kanak. Secara semula jadi, doktor gigi dan ibu bapa telah sentiasa menyedari gula dalam pukulan meletup, Jolly peternak serta lain-lain kegemaran gula-gula keras tidak sihat untuk gigi. Menghancurkan gula-gula keras ini teruk boleh menjejaskan kesihatan mulut anak anda dalam pelbagai cara.

Anda akan mendapat lebih banyak rongga

Ia adalah gula-gula keras tiada rahsia disumbat dengan gula dan sering dimakan ke atas jarak yang luas. Anak-anak muda boleh meletakkan yang manis candy kaki keras dalam pipi minit dan jam, meletakkan enamel gigi anda dalam pendedahan langsung kepada rongga yang menghasilkan gula untuk jangka masa yang lebih lama. Oleh itu, jika anda akan memberi ganjaran kepada anak-anak dengan gula-gula keras memastikan mereka sedang gula jenis percuma.

Anda boleh memecahkan gigi anda

Anak anda juga boleh menahan gigi rosak yang disebabkan oleh gula-gula keras, kerana ia boleh memecahkan bahagian atas gigi. Ramai remaja tidak dapat menjauhkan diri daripada dorongan untuk menggigit dan mengunyah gula-gula keras dan terikan daripada merobohkan melayan ini selalunya berakhir di gigi kanak-kanak yang rosak. Jika anda tidak dapat menanggung untuk menyekat anak-anak dari makan gula-gula keras, menjadi tertentu mereka tidak mengunyah di atasnya.

Ortodontik rosak

Bagi mereka yang mempunyai penyokong gigi, penahan yang atau tampalan, mempunyai gula-gula keras adalah satu idea yang dahsyat kerana ia boleh berpecah ini. Melayan rangup ini akan digeruni kerana dislodging, memecahkan, atau merosakkan kerja-kerja pergigian kanak-kanak dan dewasa. Jika anak anda mempunyai peralatan pergigian atau ortodontik, ia adalah penting bahawa dia mengelakkan gula-gula keras tidak kira apa.

Kudis mulut

Kudis mulut juga boleh berkembang jika anak anda menghisap pada gula-gula keras yang untuk tempoh yang panjang masa atau jika anak anda jatuh tidur dengan gula-gula yang tersorok ke pipi mereka atau di bawah lidah. Gula pekat di gula-gula keras dengan cepat boleh menghakis lapisan dalam rongga mulut dan lidah dan menyebabkan kudis mulut

Gula-gula keras dan kesihatan gigi jarang dikaitkan, dan untuk selama-lamanya menyebabkan. Gula-gula yang keras boleh menyebabkan gigi menjalankan, kudis mulut, patah gigi, patah peralatan pergigian dan ortodontik.

Gula-gula keras perlu dielakkan dan digantikan dengan merawat lain-lain bila-bila masa anda boleh, dan gula-gula keras yang percuma di gula adalah lebih baik daripada alternatif manis mereka jika anak-anak anda mesti mempunyai satu gula-gula keras yang merawat.

Bercakap dengan doktor gigi kanak-kanak yang berkenaan bahaya gula-gula keras dan kesan-kesannya pada kesihatan gigi anak anda sebelum membeli roll lagi penyelamat nyawa atau beg lollipops.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *