Kebaikan dan keburukan terapi Laser sejuk

Kebaikan dan keburukan terapi Laser sejuk

Terapi laser sejuk juga biasanya dirujuk sebagai terapi laser cahaya yang rendah. Ia adalah sejenis rawatan perubatan yang menggunakan cahaya yang dikeluarkan oleh diodes atau gelombang-gelombang laser berintensiti rendah untuk menukar fungsi sel-sel badan. Cahaya ini diluluskan ke atas kulit pada kawasan yang terjejas atau terus di atasnya. Kesan cahaya ini adalah terhad kepada julat tertentu dan panjang gelombang yang berkuat, tempoh dan lokasi rawatan. Proses ini adalah terbukti untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan di bahagian-bahagian badan yang berbeza. Terapi laser tahap yang rendah juga dikaitkan dengan mempercepatkan penyembuhan luka dan Akupunktur.

Prosedur ini dikenali untuk merangsang semua jenis sel-sel otot dan rawan, ligamen, saraf dan sendi dan oleh itu beberapa syarat-syarat yang boleh dirawat menggunakan proses ini. Syarat-syarat ini termasuk sakit belakang, sakit artritis reumatoid, sakit leher, sakit lutut, Tendinitis, sindrom terowong Karpal, Fibromyalgia dan lain-lain gangguan bersama.

Iklan beberapa tuntutan bahawa proses ini juga boleh membantu untuk berhenti merokok dengan mengimbangi tenaga dalam badan dan melepaskan Endorfin untuk melegakan ketagihan. Orang lain menulis bahawa ia juga boleh membantu dengan tekanan darah tinggi, sakit kepala dan Migrain, dan lain-lain syarat tetapi terdapat bukti dakwaan-dakwaan ini tidak terbukti.

Rawatan laser yang sejuk, juga mempunyai kebaikan dan keburukan. Salah satu kelebihannya ialah bahawa ia adalah satu proses yang tidak invasif dan ini bermakna bahawa ia tidak memanggil hirisan pembedahan. Oleh itu, adalah tidak satu prosedur yang rumit dan ia mempunyai risiko yang minima berbanding dengan prosedur pembedahan. Satu lagi kelebihan yang datang bersama-sama dengan ia adalah bahawa ada masa pemulihan dikurangkan kerana ianya bukan pembedahan.

Rawatan jenis ini adalah juga dipilih oleh pesakit-pesakit yang ingin mengelakkan ubat-ubatan kerana tidak ada sesiapa pun yang akan diambil. Ia juga merayu kepada orang-orang yang takut jarum dan masih mahu Akupunktur kerana ia tidak menyakitkan. Ini jenis terapi juga dipuji kerana minimum dan ringan kesan sampingan apabila diambil dengan betul oleh doktor.

Cahaya yang rendah terapi laser juga telah dengan keburukan yang akan outweighed oleh kelebihan walaupun. Salah satu kelemahan utama adalah bahawa pesakit biasanya perlu menjalankan rawatan yang berkali-kali. Rawatan pertama menawarkan bantuan penuh untuk kesakitan akut yang pesakit menderita. Bergantung pada keseriusan masalah pesakit biasanya perlu kembali untuk rawatan 8 hingga 30 kali. Ini memerlukan bahawa have2 pesakit untuk 4 perlantikan dalam seminggu. Ini bermakna ia menggunakan banyak masa.

Satu lagi kelemahan adalah bahawa kecederaan sebelumnya biasanya lebih teruk dan buat selama beberapa hari selepas rawatan walaupun bagi kebanyakan pesakit ia boleh hilang dalam tempoh masa yang singkat. Kelemahan lain adalah rawatan yang sangat mahal dan daripada jangkauan bagi orang-orang yang purata. Apa yang lebih buruk ialah bahawa sesetengah syarikat insurans tidak mengambil berat perbelanjaan terapi ini.

Rawatan ini agak baru dan penyelidikan masih berterusan untuk menentukan lokasi terbaik rawatan dan kesan penuh dan bagaimana untuk menggunakan ia lebih baik.

Bagi peralatan terapi laser Laser tahap rendah dan Laser sejuk, melawat pemimpin dalam peralatan terapi laser untuk menyampaikan keputusan serta peralatan yang anda dapatkan.

Peneraju dalam penggunaan terapi Laser intensiti rendah dan terapi Laser sejuk untuk rawatan kecederaan tisu lembut, pengurusan kesakitan dan kecederaan lain neuro-diselia dan musculo-rangka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *