Kebaikan dan keburukan rawatan tahi lalat

Kebaikan dan keburukan rawatan tahi lalat

Tahi lalat akan gelap tanda saiz yang berbeza-beza yang muncul di permukaan kulit. Mereka boleh tumbuh pada kulit secara rawak di beberapa bahagian badan termasuk muka dan kawasan-kawasan lain. Terdapat pelbagai jenis tahi lalat bergantung kepada komposisi tisu mereka. Ramai orang memberi perhatian lebih kepada bagaimana mereka melihat dan apa yang orang lain fikir tentang mereka. Ini adalah mengapa tahi lalat rawatan adalah sangat biasa.

Jisim ini kulit yang tumbuh di permukaan badan individu kadang-kadang dilihat sebagai Salun Kecantikan. Kepada orang lain, ia menjejaskan penampilan mereka dan sekali gus merupakan punca ketidakselesaan dan keresahan. Masalah kulit ini sering menjejaskan keyakinan diri dan harga diri seseorang individu. Sesetengah tahi lalat itu boleh menjadi kanser dalam alam semula jadi dan oleh itu, ia adalah penting untuk diperiksa oleh pakar kulit yang berkenaan untuk mengetahui jika terdapat mana-mana sel-sel kanser awal terlebih dahulu.

Punca masalah kulit ini tidak diketahui dengan jelas tetapi kebanyakan tahi lalat yang mungkin disebabkan oleh faktor-faktor genetik. Ketumbuhan kulit ini mungkin biasa dalam keluarga tertentu kerana kelulusan turun gen dari ibu bapa kepada kanak-kanak. Selain itu, pendedahan kepada matahari dalam beberapa kes yang menyumbang kepada pembangunan mereka. Tahi lalat boleh menjadi tidak selesa dan menarik. Apabila di janggut seorang individu, ia menyebabkan ketidakselesaan apabila shaving.

Orang yang berbeza pergi untuk rawatan tahi lalat atas sebab-sebab yang berbeza. Salah satu adalah dinasihatkan untuk melihat seorang doktor atau pakar dermatologi sebelum mencuba menggunakan kaedah rawatan sendiri. Di Majlis-Majlis yang banyak sampel tisu diambil untuk mewujudkan sifat mereka. Tisu-tisu kanser kebanyakannya pembedahan dialih keluar untuk mengelakkan risiko kesihatan yang serius yang perlu.

Ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa pemeriksaan adalah penting untuk mewujudkan jika mereka adalah kanser dalam alam semula jadi. Dalam kes-kes tersebut, doktor atau dermatologi mengambil sampel tisu untuk pemeriksaan untuk mewujudkan kehadiran mana-mana tisu-tisu kanser. Sebahagian kaedah rawatan yang biasa termasuk penggunaan krim kulit, pembedahan pemindahan dan laser penyingkiran. Semasa shave excision, kulit dan tahi dipotong. Bergantung kepada kedalaman pemotongan, kulit pesakit mungkin perlu boleh dijahit. Kebanyakan orang yang pergi untuk rawatan untuk memperbaiki penampilan mereka atau menghilangkan ketidakselesaan.

Kaedah lain yang biasa adalah kaedah pembedahan pemindahan di mana tahi lalat yang dipotong dari kulit. Excision yang dibuat menggunakan bilah pembedahan oleh pakar bedah. Kaedah ini agak lebih mahal tetapi ia mempunyai kelebihan yang lebih banyak kerana ia mempunyai kurang jangkitan dan parut. Kaedah laser, Walau bagaimanapun, adalah tidak berkesan apabila ia datang untuk berurusan dengan tahi lalat yang mendalam. Apabila luka mendalam dilakukan, pakar bedah boleh selesai dengan anyaman sehingga seluruh luka untuk membolehkan penyembuhan yang cepat. Kaedah ini adalah perkara biasa dan tidak mahal.

Satu lagi kaedah yang cepat mendapat popular adalah excision laser yang menggunakan laser rasuk untuk membakar tisu-tisu tahi lalat. Kaedah ini tidak berkesan apabila berurusan dengan tahi lalat yang mendalam. Laser penyingkiran adalah lebih mahal berbanding kaedah pembedahan pembuangan. Kaedah laser dikenali kerana parut yang bersih potong dan kurang.

Penghapusan mol mempunyai beberapa risiko yang tinggi terdedah kepada jangkitan, alahan anestesia dan kerosakan saraf. Juga, bilangan pesakit yang mempunyai reaksi alahan kepada bius yang digunakan. Dalam sesetengah kes saraf akan rosak semasa proses penyingkiran.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *