Kebaikan dan keburukan Pethidine

Kebaikan dan keburukan Pethidine

apa dia?
Pethidine adalah ubat narkotik, dikawal, yang diperkenalkan pada tahun 1939. Ia paling biasa diberi intramuscularly oleh suntikan ke paha dan punggung, walaupun ia boleh juga diberikan intravenously. Ia mengambil masa kira-kira 20 minit berkesan dan berlangsung selama 2-4 jam. Ia boleh re-administered, tetapi kerana ia boleh menjejaskan bayi, anda harus berhati-hati setelah diulang dos.

Bagaimana ia akan membuat saya merasa?

Ramai bakal ibu-ibu melaporkan bahawa walaupun pethidine membantu mereka berehat, dengan menjadikan mereka mengantuk, ia tidak melegakan kesakitan. Oleh itu mereka merasakan luar kawalan semasa buruh. Walau bagaimanapun, kerana ia boleh mengubah mood, ia boleh kadang-kadang bekerja dengan baik dengan membolehkan wanita untuk berehat dan mendapatkan rehat, sambil membolehkan buruh terus dengan merehatkan otot-otot Rahim dan serviks. Dos yang berbeza akan diberikan bergantung kepada berat badan, tahap buruh dan darjah ketidakselesaan, sesetengah wanita lebih suka mempunyai ‘separuh satu dos’, jadi mereka tidak rasa terlalu mengantuk semasa buruh.

Adakah ia memberi kelegaan kesakitan yang berkesan?

Bercakap kepada sekumpulan ibu-ibu dan mereka masing-masing akan mempunyai jawapan yang berbeza. Ia boleh bergantung pada Bilakah ia telah diberikan dan jumlah yang ditadbir. Dos yang biasa ialah 50-100mg, yang hanya 1-2ml. Ramai wanita mendapati lebih berkesan apabila kontraksi yang tidak pada mereka yang kuat itulah, lebih dekat ke permulaan peringkat pertama. Tetapi ini akan menimbulkan masalah apa yang perlu dilakukan sebaik sahaja pethidine yang telah dipakai di. Berbaring buruh dari peringkat awal tersebut tidak sesuai dan boleh melambatkan perkara. Walau bagaimanapun, hal ini juga penting untuk mengendalikan diri sendiri, untuk melompat daripada katil di awal buruh dan striding sekeliling bilik akan membuatkan anda berasa letih. Sesetengah wanita mempunyai labours yang panjang, dan walaupun menggunakan kaedah seperti teknik pernafasan dan Berendam dalam mandian yang suam untuk melegakan kesakitan, mereka perlukan sesuatu untuk membantu mereka berehat, yang adalah di mana pethidine berguna.

Bagaimana ia menjejaskan bayi

Ia melintasi plasenta dan boleh membuat bayi mengantuk, walaupun selepas kelahiran, yang boleh menjadi serius jika suntikan itu tidak diberi dengan kelahiran itu sendiri. Sesetengah bayi dengan kesukaran bernafas akan memerlukan suntikan untuk menterbalikkan kesan pethidine yang. Lain-lain akan lambat untuk menghisap akibat pethidine dalam dan boleh mempunyai masalah penyusuan bayi dalam beberapa hari pertama. Terdapat juga beberapa bukti yang menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir yang menerima untuk dadah candu melalui aliran darah ibu mereka mungkin meningkatkan risiko ketagihan dalam hidup di masa hadapan.

Kelebihan

Pethidine boleh diberi oleh bidan, jadi cepat disediakan, tidak seperti epidural, yang telah digunakan oleh pakar bius untuk. Ketegangan dan keresahan boleh kadang-kadang memegang kembali buruh, dan dos yang kecil mungkin hanya cukup untuk membantu anda berehat. Bagi sesetengah wanita, ia adalah benar-benar berkesan bentuk melegakan kesakitan.

Keburukan

Selain daripada kesan yang ia mungkin ada pada bayi anda, anda mungkin merasa luar kawalan jika anda merasa mengantuk tetapi masih dalam kesakitan. Ia juga boleh menjadi sukar kepada Hakim untuk menggunakan pethidine, kerana ia tidak diberi dalam masa dua atau tiga jam selepas kelahiran. Salah satu kesan sampingan adalah bahawa ia boleh membuat anda sakit, walaupun ubat tambahan yang boleh diberi untuk membantu menghalang ini. Kelemahan yang lain adalah bahawa anda mungkin akan dihadkan kepada katil kerana anda akan berasa sangat mengantuk, dan anda tidak boleh menggunakan kolam renang birthing.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *