Kebaikan dan keburukan menggunakan ketuhar gelombang mikro

Kebaikan dan keburukan menggunakan ketuhar gelombang mikro

Sains mengajar kita bahawa setiap jenis sinaran elektromagnet mempunyai frekuensi dan panjang gelombang yang berbeza dan mereka dengan panjang gelombang yang berkuat pendek dan kekerapan tertinggi memancar lebih banyak tenaga. Teori digunakan bagi ketuhar gelombang mikro. Ketuhar gelombang mikro mempunyai panjang gelombang yang berkuat pendek dengan frekuensi tinggi. Ketuhar gelombang mikro di dapur kami berfungsi berdasarkan prinsip bahawa tenaga dalam ketuhar gelombang mikro boleh digunakan untuk memasak makanan. Air molekul-molekul yang terkandung dalam barang-barang makanan yang menyerap tenaga dalam ketuhar gelombang mikro, mencipta getaran yang menyebabkan penghasilan haba yang digunakan untuk memasak. Fenomena aneh adalah bahawa ia tidak memanaskan bekas, tetapi hanya kandungan dengan kelembapan. Memasak tidak mendapatkan dipanaskan secara terus.

Banyaknya jenis dan model ketuhar ketuhar gelombang mikro, hari akan digunakan. Tetapi, ketuhar gelombang mikro bersaiz kompak digunakan secara meluas untuk kemudahan yang mereka tawarkan. Kebanyakkan isi rumah yang moden menggunakan ketuhar gelombang mikro hanya untuk balutkan atau panaskan semula makanan. Tetapi peristiwa yang lebih besar ketuhar gelombang mikro yang digunakan untuk memasak makanan sebagai proses cepat dan tahap tertentu yang sihat. Terbina dalam ketuhar gelombang mikro yang juga popular sekarang, walaupun ia adalah mahal. Utiliti tinggi wattage akan mengambil sejumlah besar tenaga. Tetapi tempoh memasak adalah sangat pendek dan oleh itu, jumlah kuasa yang digunakan akan menjadi rendah.

Oleh itu ia dianggap sebagai kaedah yang kos efektif. Ketuhar microwave mengambil 500w untuk 2000w elektrik bergantung kepada saiz mereka. Jika ketuhar perolakan, peminat yang digunakan untuk membuat suhu malah dalam peranti, seperti haba disebarkan hanya ke atas. Proses ini akan memudahkan memasak lebih cepat. Ketuhar perolakan digunakan secara meluas oleh keluarga yang besar dan tempat makan. Mereka juga adalah mahal seperti ketuhar yang terbina dalam. Ketuhar microwave jenis komersial yang digunakan untuk penaik, menggoreng, kanak dan toasting. Ketuhar mikro bersaiz sederhana boleh memuatkan casseroles dan kuali memasak yang khusus dibuat untuk tujuan tersebut. Pakar-pakar masakan menggunakan ketuhar browning dan panas sekali dalam proses memasak hidangan istimewa daging.

Kepada gaya hidup moden yang sibuk memaksa ramai isi rumah untuk membuat penggunaan ketuhar gelombang mikro untuk memasak, defrosting, memanaskan semula dan sebagainya. Tetapi pakar-pakar makanan dan pemakanan mempunyai amaran terhadap penggunaan ketuhar gelombang mikro yang berterusan kerana terdapat bahaya sinaran di mana makanan yang telah dimasak akan kehilangan banyak nilai bahan. Menurut mereka kualiti makanan yang disediakan di dalam ketuhar gelombang mikro akan menjadi lebih rendah yang disediakan oleh kaedah-kaedah konvensional. Walau bagaimanapun, ketuhar boleh digunakan dalam keadaan-keadaan tertentu yang menarik untuk memasak makanan. Untuk defrosting atau memanaskan semula utiliti ini boleh digunakan tanpa rasa takut kesan-kesan yang buruk pada kesihatan. Pasar moden akan dibanjiri dengan beberapa jenis, saiz dan jenama ketuhar gelombang mikro untuk memenuhi kehendak pengguna. Banyak ciri-ciri baru yang ditubuhkan di dalam model-model baru. Lapisan dalaman tidak melekat membantu untuk mempercepatkan proses pembersihan. Penapis gris dan turntables boleh alih keluar adalah ciri-ciri khas yang diberikan dalam model-model baru. Dalam kes durables pengguna lain, ketuhar gelombang mikro adalah juga tertakluk kepada inl menjadikan mereka yang canggih dan pengguna.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *