Kebaikan dan keburukan mempunyai rutin harian yang

Kebaikan dan keburukan mempunyai rutin harian yang

Saya selalu menjadi salah satu mempunyai rutin yang ditetapkan itu terus saya teratur dan di landasan yang betul, tetapi kadang-kadang saya mendapati bahawa saya berkembang letih rutin saya dan lama lebih banyak ‘dalam masa’ sehari. Jadi ia membuat saya tertanya-tanya jika mempunyai rutin yang ditetapkan benar-benar sihat untuk kita, atau kita perlu mencampurkan sehingga rutin harian kita dengan dos yang sihat inspirasi. Saya telah datang dengan kesedaran bahawa terdapat beberapa pasti kebaikan dan keburukan mempunyai rutin.

Kebaikan mempunyai rutin

Menghadkan procrastination – secara amnya lebih mudah untuk berpegang kepada tugas setiap hari daripada hanya melakukan tugas itu pada hari-hari yang sekali-sekala. Sebagai contoh, jika anda ingin mempunyai pelan senaman yang hebat maka anda mungkin mahu untuk meletakkan bahawa dalam slot masa harian dan rutin. Ia adalah lebih mudah untuk bangun dan melekat senaman anda apabila anda tahu bahawa 8 am masa senaman anda. Jika anda tidak mempunyai slot masa harian kerana ia maka ia boleh menjadi lebih mudah untuk berlengah-lengah dan menolak senaman anda untuk masa lain yang mungkin menyebabkan senaman yang tidak mendapat dilakukan pada semua!

Tugas-tugas tertentu boleh membawa keseronokan – kadang-kadang kita tidak sabar-sabar untuk sebahagian rutin kami. Sebagai contoh kami rehat di tempat kerja di mana kita duduk di tempat yang sama yang tepat dan baca atau daydream boleh menjadi sesuatu yang dialu-alukan. Atau kami kopi harian yang kita ambil dari tempat yang sama setiap hari boleh membawa kegembiraan kita, dan walaupun kami barisan setiap malam program TV boleh mendapatkan kami teruja. Bahagian-bahagian rutin kami benar-benar boleh menyebabkan keseronokan semata-mata untuk memikirkan dan mereka adalah penting untuk de-menekankan dan perasaan baik.

Tugas-tugas individu mengambil keutamaan – apa-apa yang anda lakukan pada setiap hari mesti mempunyai beberapa kepentingan, dan itu adalah sesuatu yang baik apabila anda mahu sesuatu yang mempunyai kepentingan dalam kehidupan anda. Hanya kerana ianya lebih mudah untuk senaman setiap hari pada masa yang sama, ianya juga lebih mudah untuk melihat senaman anda sebagai sesuatu yang penting jika anda melakukannya setiap hari. Jika senaman anda adalah sesuatu yang anda lakukan hanya sekali-sekala sepanjang minggu ia akan mengambil tempat yang lebih rendah pada skala keutamaan. Jadi jika anda mempunyai sesuatu yang hendak mengambil keutamaan dalam hidup anda maka menjadikannya sebahagian daripada rutin harian anda.

Matlamat dapat dicapai – apabila anda mempunyai matlamat tertentu dalam fikiran ia biasanya mempunyai jangka masa yang di atasnya. Satu-satunya cara untuk mencapai matlamat tersebut adalah untuk mengambil tindakan ke arah itu yang melibatkan menghabiskan sedikit masa di mengambil tindakan itu. Jika anda ketepikan sedikit masa setiap hari untuk bekerja pada matlamat anda kemudian anda akan akhirnya mencapai mereka. Jika anda sebaliknya meletakkan beberapa tindakan ke arah matlamat anda di sana sini anda boleh berlengah-lengah dan tidak sempat sekali. Jika anda mempunyai matlamat langkah-langkah untuk mencapai tahap mereka akan lakukan dalam rutin harian.

Keburukan mempunyai rutin

Kebosanan – ia boleh mendapatkan cukup membosankan dan melakukan perkara yang sama hari masuk dan hari keluar. Hidup adalah menarik apabila anda bangun untuk itu, dan melakukan perkara yang sama yang anda telah lakukan semalam mungkin tidak menyimpan anda sedar persekitaran anda tetapi sebaliknya dalam zombie mengantuk seperti Negeri.

Tidak sentiasa mencabar anda – rutin boleh menjadi sangat mencabar bukan. Anda tahu apa yang anda lakukan kerana anda telah melakukan semua sebelum, dan anda tidak memerlukan banyak kuasa otak untuk melakukannya kerana ia adalah cukup banyak sifat kedua untuk anda sekarang. Cabaran sentiasa akan menjadi situasi yang membuat kita berkembang. Tanpa cabaran dalam kehidupan kita kita boleh hidup cukup membosankan yang boleh menjejaskan kekuatan mental kita sangat, dan kekuatan mental kita adalah penting untuk kesihatan kita.

Rutin yang boleh membuat kita menjadi Rigid – jika kita menjadi jadi terlampau terlibat dalam rutin kami maka kita mungkin menjadi sedikit tegar dalam kehidupan seharian kita dan kehilangan beberapa spontan. Sebagai contoh, jika kita digunakan untuk mempunyai kopi walaupun kita melihat ke atas Berita Harian maka pengunjung menjadi menjadi gangguan kepada kami jika mereka singgah sepanjang kopi kami. Atau jika kita digunakan untuk melakukan kerja-kerja dengan cara tertentu maka kita boleh mendapatkan tertekan apabila seseorang cuba untuk melakukannya dengan cara berbeza. Ini tidak hanya mempengaruhi kesihatan mental, tetapi ia boleh menjejaskan hubungan kami juga.

Kesimpulannya, saya fikir rutin akan berguna apabila ia datang kepada matlamat dan tugas-tugas hidup yang memerlukan beberapa perintah dan kebolehramalan. Kita boleh mencapai perkara-perkara yang telah dilakukan jika kita pastikan untuk meluangkan masa pada setiap hari. Tetapi saya juga berfikir bahawa mencampurkan kehidupan seharian sedikit boleh membawa pertumbuhan dan kebahagiaan yang sepatutnya oleh hilang jika kita terjebak kepada rutin harian yang ketat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *