Kebaikan dan keburukan insurans penyakit kritikal

Kebaikan dan keburukan insurans penyakit kritikal

Apabila ia datang untuk membeli insurans hayat, Terdapat banyak perkara yang berbeza, anda perlu untuk mempertimbangkan. Harga polisi, apa yang ia merangkumi, dan jenis liputan akan semua faktor-faktor yang sangat penting. Satu lagi faktor adalah insurans penyakit kritikal. Ini sering ciri tambahan iaitu sesetengah insurans yang pilihan, tetapi ia satu pilihan yang baik? Itu adalah soalan. Terdapat beberapa faedah yang jelas untuk menambah insurans penyakit kritikal untuk polisi anda, tetapi terdapat juga beberapa sebab-sebab yang anda mungkin mahu Pas di atasnya. Walau apa pun, anda perlu pastikan bahawa anda akan benar-benar tepat mengenai insurans sebelum membuat keputusan.

Pada dasarnya, penyakit kritikal insurans adalah satu dasar yang mula memainkan peranan jika anda turun dengan penyakit yang mengancam nyawa. Apa yang membentuk penyakit yang mengancam nyawa yang ditakrifkan oleh dasar dan berbeza bagi setiap syarikat insurans. Beberapa bilik mempunyai senarai pendek sangat penyakit, sementara orang lain menutup kepada penyakit 30 atau lebih. Apabila anda menjadi tidak dapat bekerja disebabkan oleh salah satu daripada penyakit-penyakit ini, polisi ini akan membayar. Sesetengah daripada dasar ini membayar dalam tempoh masa, tetapi ramai daripada mereka membayar sekali gus yang umumnya bebas cukai. Anda boleh menggunakan ini sekaligus untuk membayar untuk prosedur perubatan yang tidak dilindungi oleh insurans perubatan anda dan menguruskan bil-bil dan tanggungan kewangan anda pembayaran rumah, utiliti dan sebagainya.

Manfaat paling jelas adalah bahawa anda mendapatkan pembayaran dengan segera. Ini bermakna anda tidak perlu bimbang untuk memenuhi kewajipan kewangan bulanan anda. Anda juga boleh menggunakan jumlah untuk membayar pinjaman perumahan atau kenderaan, anda itu mengeluarkan suatu obligasi kewangan yang berpotensi daripada ahli-ahli keluarga yang masih hidup anda sekiranya anda meninggal dunia. Keluarga anda juga akan mempunyai kewangan untuk mengendalikan urusan pengebumian anda dan perbelanjaan pelbagai yang datang dengan kematian, sesuatu yang boleh meletakkan tekanan kewangan yang utama pada orang.

Sisi negatifnya, terdapat kenyataan bahawa insurans penyakit kritikal adalah dengan bayaran tambahan. Jika anda sudah mempunyai kos sara hidup bulan-ke-bulan tinggi, ia mungkin sukar untuk menambah satu lagi jenis perlindungan insurans anda. Didapati juga bahawa premium anda akan meningkat pada masa tertentu, terutamanya jika anda mula Merokok atau jika anda adalah ditentukan sebagai berat badan berlebihan. Jika anda sudah di Kesihatan miskin, malah, anda mungkin tidak mampu mendapatkan penyakit kritikal insurans sekali.

Satu lagi faktor adalah bahawa mereka yang mempunyai keadaan perubatan sedia ada mungkin ada keadaan yang dikecualikan secara spesifik dari polisi penyakit kritikal mereka. Orang lain mungkin mempunyai syarat-syarat yang dikeluarkan berdasarkan hakikat bahawa keluarga ahli-ahli yang mengalami keadaan itu menutup atau hakikat bahawa keluarga mereka mempunyai sejarah perubatan penyakit. Sesetengah polisi insurans penyakit kritikal juga telah mula tidak termasuk penyakit-penyakit tertentu seperti asas kes kanser prostat atau beberapa jenis barah kulit. Ini adalah mengapa ia adalah sangat penting untuk membaca setiap syarat dan pengecualian polisi ini sebelum anda membayar untuk itu. Manakala insurans penyakit kritikal boleh menjadi Penyelamat kehidupan dalam sesetengah keadaan, pada orang lain, ia adalah hanya satu lagi komitmen kewangan yang mungkin tidak benar-benar membantu anda yang banyak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *