Kebaikan dan keburukan insurans kesihatan

Kebaikan dan keburukan insurans kesihatan

Insurans kesihatan merupakan satu topik kontroversi di UK kerana pembaharuan NHS. Di sini kita melihat pada kebaikan dan keburukan jenis ini polisi dan mempertimbangkan sama ada ianya benar-benar perlu untuk mempunyai perlindungan insurans perubatan.

Kelebihan

Mengelakkan beratur untuk penjagaan kesihatan: insurans kesihatan membolehkan anda untuk mengelakkan senarai menunggu NHS panjang dan melihat seorang perunding pada satu masa yang sesuai untuk anda. Daripada menunggu dalam talian, anda boleh melihat pakar pilihan anda serta-merta.

Menginap di sebuah bilik peribadi: mempunyai insurans perubatan anda dilindungi untuk di sebuah hospital swasta, yang mempunyai bilik-bilik en suite supaya anda boleh pulih dalam privasi. Terdapat risiko yang kurang pepijat Super di bilik peribadi daripada di sebuah wad juga.

Mengakses rawatan dan ubat-ubatan baru: bergantung kepada polisi anda, anda boleh mempunyai akses kepada ubat-ubatan yang berlesen dan rawatan-rawatan yang tidak diluluskan untuk kegunaan di NHS di. Ini termasuklah perkara-perkara seperti ubat-ubatan kanser dan teknik pembedahan yang baru.

Kesinambungan penjagaan: daripada melihat perunding berbeza dari satu hari ke seterusnya yang anda akan dapat memilih yang anda akan dilayan oleh dan kekal dalam jagaan mereka.

Manfaat tambahan: kebanyakan syarikat insurans yang berminat untuk menjaga pelanggan mereka gembira dan sihat, jadi tawaran diskaun pemeriksaan kesihatan dan keahlian gimnasium supaya anda kekal dalam keadaan terbaik.

Keburukan

Syarat-syarat yang sedia ada tidak dilindungi: anda tidak akan mampu mendapatkan perlindungan bagi syarat-syarat yang anda alami dalam tempoh 5 tahun kecuali jika anda pergi nasihat, gejala dan rawatan percuma selama dua tahun berterusan selepas mengambil polisi.

Syarat-syarat yang kronik tidak dilindungi: syarat-syarat yang kronik seperti kencing manis tidak akan dilindungi kerana mereka memerlukan rawatan yang berterusan dan penjagaan jangka panjang.

Had: Bergantung kepada polisi yang anda pilih mungkin ada had amaun perlindungan anda boleh untuk satu keadaan tertentu, atau untuk berapa lama. Jika anda pergi lebih had ini, anda mungkin perlu memenuhi kos selebihnya diri sendiri.

Kos: Insurans perubatan swasta itu bukan jenis yang termurah insurans di pasaran. Walau bagaimanapun, kos boleh dibawa turun jika anda memilih Skim diskaun seperti lebihan, atau walaupun dengan mengurangkan amaun perlindungan yang anda ada.

Tiada rawatan kecemasan: insurans perubatan swasta menawarkan perlindungan untuk kecemasan syarat jadi anda perlu menggunakan NHS kemalangan dan kecemasan sehingga anda akan stabil.

Jadi ada kami ada it – kebaikan dan keburukan! Ia terpulang kepada anda untuk mempertimbangkan Pro dan kontra sekarang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *