Kebaikan dan keburukan Ginseng

Kebaikan dan keburukan Ginseng

Penggunaan herba dan perubatan alternatif lain adalah pendekatan yang menggunakan untuk menguatkan badan dan menggalakkan kesihatan keseluruhan. Perubatan alternatif melibatkan amalan-amalan yang digunakan sebagai pengganti untuk ubat-ubatan konvensional. Ramai orang lebih suka untuk menggunakan mereka sebagai ganti over-the-counter ubat yang berdasarkan kepercayaan bahawa ubat-ubatan Alternatif ini tidak membawa sebarang kesan sampingan. Orang telah menggunakan herba selama berabad-abad untuk merawat penyakit dan jangkitan lain. Herba mengandungi banyak bahan-bahan aktif yang boleh mencetuskan kesan-kesan sampingan atau berinteraksi dengan ubat-ubatan, makanan tambahan atau herba lain. Ini adalah sebab mengapa herba perlu diambil dengan penjagaan yang melampau dan berhati-hati.

Ginseng merupakan salah satu ubat-ubatan Alternatif terkenal yang digunakan untuk merawat tekanan, kebimbangan, kelesuan, dan lain-lain penyakit fizikal. Ia mengandungi gabungan sebatian karbohidrat, sebatian bernitrogen, dan lain-lain perlu vitamin dan mineral. Ginseng digunakan untuk merawat demam, kelesuan, gangguan saluran pernafasan dan penyakit lain. Di samping itu, herba ini menyokong rawatan kanser. Ia membantu membina semula sel-sel dan memberi kekuatan pada otot-otot yang diperlukan untuk rawatan kanser. Faedah-faedah lain termasuk peningkatan Kecergasan, ketahanan, badan lega tekanan, metabolisme yang seimbang, dan banyak lagi. Ginseng juga merupakan rawatan untuk kesihatan seksual kerana ia membantu mengubati disfungsi seksual bagi kedua-dua jantina. Herba ini boleh menjadi alternatif bagi wanita yang mengalami gejala-gejala yang post-menopause. Ginseng adalah terkenal kerana keupayaannya untuk melambatkan proses penuaan, ia digunakan sebagai tambahan dalam ubat-ubatan anti-penuaan yang pelbagai. Ubat-ubatan alternatif yang banyak seperti ginsengs berada di pasaran untuk meningkatkan tenaga, tumpuan, dan meningkatkan prestasi fizikal atau kognitif. Ginsengs banyak dipercayai bertindak sebagai tonik yang meningkatkan keseimbangan badan, meningkatkan stamina dan ketahanan terhadap penyakit.

Manfaat kesihatan ginseng telah terbukti oleh kajian perubatan. Walau bagaimanapun, herba ini bukanlah herba yang sempurna. Seperti mana-mana kaunter dan ubat-ubatan Alternatif, terdapat kesan-kesan sampingan mungkin bahawa boleh jadi menghadapi semasa menggunakannya. Kesan-kesan sampingan yang biasa Tempahan ginseng adalah:

· Tekanan darah tinggi
· Insomnia
· Keresahan
· Kebimbangan
· Keghairahan
· Cirit-birit
· Muntah-muntah
· Sakit kepala
· Malam
· Sakit payudara
· Pendarahan faraj

Selain daripada kesan-kesan sampingan, jumlah besar ginseng boleh menyebabkan masalah kepada individu yang mempunyai penyakit kencing manis. Ginseng boleh menurunkan paras gula dalam darah, dan mungkin menyebabkan paras gula darah lessened. Tahap gula dalam darah yang terlalu rendah akan menyebabkan shakiness, berpeluh, pertuturan yang herot, kehilangan kawalan otot, dan kekeliruan. Kes-kes amat rendah gula dalam darah yang tidak dikawal boleh membawa kepada tidak sedarkan diri dan juga kematian.

Terdapat kemungkinan bahawa ginseng boleh membawa kepada kesan-kesan kesihatan yang tidak diingini apabila ia bercampur dengan bahan-bahan lain. Kafein, sebagai contoh, apabila diambil dengan ginseng boleh menyebabkan gementar berlebihan dan cepat marah. Minuman yang mengandungi kafein seperti kopi, teh, dan adanya tidak boleh dimakan dengan ginseng. Sesetengah interaksi dengan produk herba dan ubat-ubatan mungkin lebih teruk daripada yang lain. Mendapatkan nasihat dari pakar-pakar perubatan adalah cara terbaik untuk mengelakkan interaksi yang berbahaya. Ubat-ubatan yang sedang diambil, termasuk tambahan, vitamin, dan di kaunter-kaunter produk adalah faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum mengambil ubat-ubatan herba.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *