Kebaikan dan keburukan Debat penjagaan kesihatan

Kebaikan dan keburukan Debat penjagaan kesihatan

Dengan emosi yang berjalan tinggi sekitar isu penjagaan kesihatan, ia tidaklah menghairankan bahawa perdebatan terus kekal pada peringkat Pusat kalangan politik. Walau bagaimanapun, purata rakyat mungkin keliru dan tidak pasti mengenai undang-undang yang dicadangkan akan maksud untuk kehidupan mereka sendiri. Terdapat Pro dan kontra setiap sisi hujah apabila ia datang kepada perdebatan penjagaan kesihatan. Memahami kedudukan setiap boleh membantu mencabar purata membuat keputusan yang lebih untuk diri mereka sendiri.

Anda mendengar syarat-syarat kesihatan dan insurans kesihatan sepanjang masa, tetapi apa sebenarnya yang mereka maksudkan? Ini adalah suatu takrifan mudah yang mesti dibuat sebelum meneruskan sebarang perbincangan. Walau bagaimanapun syarat-syarat yang cenderung untuk saringan dalam kalangan yang banyak. Penjagaan kesihatan adalah keupayaan untuk mendapat perkhidmatan dari doktor, jururawat atau hospital.

Di Amerika, tiada siapa yang dinafikan penjagaan kesihatan. Walau bagaimanapun, kejatuhan kewangan boleh mengakibatkan kemusnahan selepas fakta. Insurans kesihatan menyediakan cara untuk mengurus dan mengurangkan kos penjagaan kesihatan. Jika ia berfungsi, ia adalah hebat, tetapi dalam amalan, yang tidak selalunya kes itu. Penyokong-penyokong cadangan yang kini diperkenalkan mendakwa bahawa akses kepada penjagaan kesihatan yang berkualiti adalah satu hak asasi manusia yang asas.

Tiada siapa harus dibenarkan untuk mengalami kerana mereka tidak mampu untuk membeli insurans atau berjumpa doktor dan ini adalah titik asas pembaharuan penjagaan kesihatan. Satu lagi perkara yang biasa dibuat adalah syarikat-syarikat insurans kesihatan yang cekap dan sistem ini menggalakkan pembaziran dan rasuah. Oleh upsetting status quo, tuntutan adalah bahawa lebih ramai orang akan diberi rawatan yang lebih adil dan saksama kepada pengguna purata. Dengan wang gambar, Syarikat akan dapat memberikan rawatan dan perkhidmatan yang lebih baik.

Pihak lawan debat ini adalah sama seperti yang ghairah tentang sikap mereka. Kebebasan peribadi adalah sebab terbesar itu terhadap cadangan-cadangan kini. Orang merasakan bahawa meletakkan kerajaan di tengah-tengah persamaan resipi untuk bencana. Mereka menghala ke lain-lain program-program kerajaan yang dijanjikan besar pula tidak menghantar, keselamatan sosial dan Medicare.

Satu lagi kebimbangan ialah kos unjuran. Cadangan-cadangan kerajaan yang paling tidak di dalam Rang undang-undang asal dan ini pun akan menjadi sangat mahal. Lawan juga menunjukkan bahawa kos sebenar yang tersembunyi dan di bawah umur dilaporkan. Dengan ekonomi yang sudah di Selat Pengarah tersebut, keupayaan untuk perkhidmatan baru yang mampu adalah bimbang yang sebenar. Ini mempunyai potensi untuk memberi kesan kepada perniagaan kecil, kawasan ekonomi yang hebat dari segi bantuan.

Akhirnya, lawan cadangan-cadangan pembaharuan kerajaan percaya dalam kuasa pasaran yang kompetitif. Sama ada salah satu syarikat besar dadah atau perunding perniagaan kecil, pertandingan dan ganjaran kewangan memandu daya cipta, menurut pemikiran tradisional. Dengan faktor ini pertandingan, lawan percaya bahawa sistem baru akan dibina sama seperti sebuah rumah kad, yang akhirnya akan runtuh di bawah berat badan sendiri.

Sama ada undang-undangnya Amerika pada kedua-dua belah lorong akan dapat menyelaraskan masih belum dapat dilihat. Walau bagaimanapun, kita boleh melihat kepada negara-negara lain dan lihat apa yang kemungkinan-kemungkinan yang ada pada kedua-dua belah isu. Negara-negara Demokratik yang dipinda seperti Amerika Syarikat, Perancis dan England menggunakan beberapa jenis pelan yang berpusat di health care rakyat mereka, tetapi jelas tidak ada sistem ini yang sempurna.

Rancangan yang paling berkesan dengan baik mungkin menawarkan gabungan pilihan awam dan swasta. Mengkaji program-program ini boleh membantu pengundi menjadi lebih berpendidikan dan mempunyai idea yang lebih baik apa yang hendak memberi nasihat kepada wakil-wakil mereka sendiri seperti yang dibentangkan dalam proses.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *