Kebaikan dan keburukan dari Sunbeds

Kebaikan dan keburukan dari Sunbeds

Faedah-faedah daripada sunbeds adalah agak mudah. Orang-orang yang mahu tan tulen boleh mencapainya dalam dua cara: sama ada dengan berbaring di bawah matahari, atau dengan menggunakan sunbeds untuk mendapatkan kesan yang sama. Tidak termasuk ‘palsu tan’ pilihan seperti semburan penyamakan, yang hanya mengubah penampilan kulit untuk memberikan satu warna tan, daripada menaikkan paras melanin di kulit, ini adalah alternatif sahaja.

Sunbeds umumnya diterima menjadi lebih cepat daripada menghabiskan masa di bawah matahari. Sesi adalah biasanya terhad kepada kira-kira 20 minit, kerana ini adalah masa maksimum yang ia adalah selamat untuk menghabiskan satu pada bila-bila. Sebaliknya ini dengan Berjemur, mungkin akan mengambil masa lebih lama untuk melakukan perkara yang sama. Satu sebab ialah sunbeds menawarkan perlindungan all-over, kerana mentol UV-mengeluarkan biasanya diletakkan pada semua pihak: ini bermakna 20 minit ‘dos yang satu’ mendedahkan semua kulit anda ke tahap yang sama dari UV. Dan ini menjadi lebih sekata penyebaran Bahasa Melayu, ia bermakna bahawa anda tidak perlu terus bergerak – sama ada untuk menangkap sudut terbaik ketika matahari bergerak merentasi langit, atau untuk mendedahkan sebelum ini meliputi kawasan badan anda.

Satu lagi kelebihan Penyewaan kerusi berjemur adalah jumlah UV boleh dikawal tepat. Wattage daripada lampu UV adalah malar, dan masa di bawah mereka adalah terhad. Walau bagaimanapun, dengan Berjemur, ia adalah mustahil untuk mengatakan bagaimana banyak cahaya UV sampai anda, bergantung kepada keadaan cuaca. Terdapat dua jenis cahaya UV, bahaya sinaran UVA dan UVB. UVB adalah lebih dikaitkan dengan pembakaran dan beberapa jenis kerosakan kulit. Matahari menghantar kedua-dua jenis UV, manakala dengan sunbeds tahap UVB mungkin lebih rendah oleh Reka bentuk (walaupun ia tidak benar-benar boleh dihapuskan).

Sunbeds menawarkan kelebihan sama tan sebenar. Kebanyakannya ini adalah kepada imej diri; banyak orang suka untuk mempunyai tan, dan budaya kita memahami tan sebagai tanda kesihatan dan kemakmuran bahkan (dalam sebab – ada sesetengah counter-examples daripada oren-hued membeli-belah-saluran muka…). Walau bagaimanapun, Terdapat juga kelebihan perubatan tan. Ia menawarkan perlindungan daripada matahari, walaupun ini adalah terhad. Kekurangan vitamin D merupakan satu lagi – badan memerlukan sedikit pendedahan kepada matahari untuk menghasilkan vitamin ini. Sunbeds mempunyai kesan yang sama, walaupun ia adalah diperhatikan bahawa ia adalah dalam UVB panjang gelombang yang berkuat ini terjadi yang melakukan kerja.

Setakat pergi risiko, terdapat orang-orang yang sama sebagai Menyamak di bawah matahari. Sunbeds boleh menguruskan risiko pembakaran melalui tahap had masa dan mengurangkan UVB, tetapi ini masih boleh menjadi masalah jika mereka tidak digunakan dengan berhati-hati. Pembakaran membawa bersamanya risiko syarat-syarat lain: kulit kering, berkedut yang mempunyai penampilan umur, serta gatal, sakit perasaan penulisan itu sendiri. Goggles hendaklah biasanya dipakai apabila menggunakan sunbeds, kerana mereka tidak boleh mencipta satu keadaan yang dikenali sebagai ‘arc mata’, yang pada dasarnya sebuah sunburned kornea – bukan satu perkara yang menyenangkan, dan tanpa disedari yang sering terjadi oleh sehingga ia terlambat, beberapa jam selepas Menyamak. Ini, sudah tentu, akan sama dengan matahari itu sendiri – anda biasanya ingin memakai cermin mata hitam jika menghabiskan banyak masa keluar dalam cahaya terang. Sunbeds adalah tidak berbeza.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *