Kebaikan dan keburukan dari Fracking

Kebaikan dan keburukan dari Fracking

Fracturing hidraulik atau fracking kerana ia adalah lebih biasa dikenali, adalah, secara ringkas, satu prosedur untuk mengekstrak minyak atau gas dari batuan dasar. Kaedah ini melibatkan mengepam cecair bertekanan tinggi ke dalam lubang gerudi di Batu-batu untuk mencipta keretakan dan ini menyediakan laluan untuk melarikan diri untuk gas atau minyak. Beberapa batu adalah secara semulajadi lebih sukar untuk mengeluarkan gas dari dan ini memerlukan tambahan yang fracturing dengan pressurised air ke dalam keretakan. Bahan-bahan kimia tambahan kemudian dimasukkan bagi membolehkan patah terus terbuka supaya pengekstrakan boleh berlaku. Fracking adalah satu teknik yang agak baru dan telah menyebabkan banyak kontroversi. Sesetengah negara mempunyai sudah diharamkan penggunaannya walaupun terdapat sejumlah besar tenaga yang belum diterokai. Perancis pertama untuk mengharamkan fracking ke atas kebimbangan bahawa kursus air boleh menjadi irreparably tercemar dan kepercayaan yang kukuh bahawa kaedah pengekstrakan yang bersih yang akan dibangunkan. Di United Kingdom, fracking adalah dibenarkan tetapi berikutan beberapa gempa bumi kecil yang berlaku di kawasan tersebut dan pada masa yang sama sebagai aktiviti fracking, ia adalah diharamkan. Larangan itu kini telah terangkat dengan provisio yang bahawa jika berlaku lagi gempa bumi kecil, ia akan dilarang lagi. Amerika Syarikat nampaknya mempunyai sangat bercampur pemandangan dengan beberapa negeri yang membenarkan fracking manakala yang lain tidak akan.

Faedah-faedah adalah bahawa terdapat sejumlah besar gas asli dan minyak yang dikunci ke Batu-batu di bawah permukaan bumi. Dengan mengetik untuk apa-apa takungan yang pergantungan negara kepada negara-negara lain bagi tenaga mereka bekalan boleh dikurangkan dengan banyak atau pun berhenti sama sekali. Ia akan mewujudkan bilangan pekerjaan yang akan memanfaatkan ekonomi yang besar. Penggunaan fracturing hidraulik juga boleh mengeluarkan gas atau minyak yang masih sedia ada lombong atau telaga dan dapat diekstrakkan menggunakan kaedah tradisional. Ini bermakna bahawa pembaziran yang sedia ada boleh diekstrak dan meletakkan penggunaan yang baik, membuat sedia ada baik atau lombong lebih produktif. Fracking adalah lebih murah daripada kaedah lain kini boleh didapati untuk mengekstrak gas asli atau minyak dari Batu. Kaedah-kaedah yang baru untuk berurusan dengan air sisa dan bahan buangan lain sedang dibangunkan dan ini akan membantu mencegah pencemaran dan endangerment alam sekitar.

Nombor satu kebimbangan pihak lawan adalah pencemaran. Pencemaran air kursus adalah menjadi kebimbangan utama bukan sahaja kepada kerajaan, penduduk dan alam sekitar tetapi juga kepada syarikat-syarikat mereka. Air yang digunakan dalam fracking boleh decontaminated dan digunakan semula untuk titik tetapi terdapat beberapa bahan kimia yang ditambah dan menjadikannya amat jahat jika ia boleh spilt. Pada masa ini, banyak air tercemar dipam ke dalam telaga bawah tanah pelupusan dan ini adalah di mana kemungkinan pencemaran alur yang boleh berlaku. Air sisa boleh leach melalui batu dan ke dalam air yang menyebabkan masalah yang besar bukan sahaja kepada alam sekitar tetapi juga berpotensi untuk kesihatan orang berdekatan.

Satu lagi kebimbangan ialah berlakunya gegaran kecil di kawasan-kawasan di mana fracturing hidraulik sedang berlaku. Tidak diketahui apakah kesan jangka panjang fracking akan dan kita tidak tahu jika ia akan meningkatkan kejadian gegaran atau quakes di rantau ini.

Seperti fracturing hidraulik yang agak baru, ada banyak yang kita tidak tahu tentang kesan-kesan daripada teknik ini. Walau bagaimanapun, terdapat apa-apa bilangan tenaga potensi yang terkandung banyak negara tidak mampu untuk tidak melakukannya. Teknologi akan maju dan kaedah yang lebih baik untuk pengekstrakan akan muncul tetapi pada masa yang sama, kita perlu pastikan bahawa kita tidak mewujudkan masalah pada masa hadapan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *