Kebaikan dan keburukan dadah Steroid anabolik untuk kesihatan

Kebaikan dan keburukan dadah Steroid anabolik untuk kesihatan

Steroid anabolik yang juga dipanggil sebagai ‘Steroid anabolik kitaran Androgenic’ kepunyaan kelas hormon steroid yang menghubungkan kepada hormon testosteron. Ia meningkatkan pengeluaran protein dalam sel-sel itu membina sel tisu atau membina otot dan jisim tubuh. Ini boleh menjadi sama ada semulajadi atau sintetik endocrine yang mengawal fungsi badan.

Pada tahun 1930, steroid anabolik telah ditemui dan ubat-ubatan steroid anabolik dicipta Syarikat dadah beberapa seperti yang ditunjukkan untuk beberapa tujuan perubatan seperti rangsangan pertumbuhan tulang, appetency, akil baligh, dan pembangunan otot. Tapi Tempahan Syarikat penggunaan steroid anabolik untuk syarat-syarat yang kronik seperti kanser dan AIDS.

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan anabolik steroid adalah salah satu ubat-ubatan yang paling kontroversi semalam. Ubat-ubatan ini sering diambil sebagai prestasi & ubat meningkatkan stamina. Oleh itu, mereka sering menyalahgunakan dan berlebihan ubat-ubatan yang menyebabkan pelbagai kesan sampingan dan hasil kubur seperti pening, keguguran rambut yang awal, perubahan mood seperti marah, kemurungan dan pencerobohan; angan-angan, perasaan takut dan syak wasangka, tidur masalah, muntah-muntah dan loya, gementar, sakit sendi, demam kuning, tekanan darah tinggi, masalah sistem Urinari, masalah jantung, strok dan kerosakan hati.

Kedua-dua jantina boleh dipengaruhi oleh dadah steroid anabolik. Pada lelaki, kesan-kesan sampingan steroid anabolik utama adalah gynecomastia atau meningkatkan saiz payudara atau puting, kelenjar prostat dibesarkan, powerlessness dan mengurangkan bilangan sperma. Manakala dengan wanita, ia hasil pertumbuhan rambut yang berlebihan pada badan dan wajah, saiz payudara yang menurun, deepened suara dan masalah haid.

Disebabkan ia bahaya Kesihatan, mereka datang dengan arahan bahawa dadah hanya boleh diperolehi dengan preskripsi doktor yang mana ia hanya boleh digunakan apabila badan manusia menghasilkan kuantiti testosteron yang lebih rendah seperti kelewatan akil baligh dan mati pucuk.

Berasaskan kepada 1988 dan undang-undang Persekutuan, penggunaan dan pengedaran dadah steroid anabolik dilarang mana ubat-ubatan ini diletakkan di bawah kategori bahan-bahan terkawal pada tahun 1991.

Selain itu, ubat-ubatan steroid anabolik mempunyai kesan anticoagulant seperti warfarin, ubat anti-radang nonsteroidal (NSAID) dan aspirin. Jadi dadah steroid anabolik mesti digunakan dalam langkah berjaga-jaga. Kesan sampingan lain ubat ini bahawa terdapat risiko kaki dan buku lali bengkak dan rangsangan jerawat apabila ubat-ubatan steroid anabolik dan Kortikosteroid digunakan serentak. Di sisi lain, ubat-ubatan steroid anabolik juga mungkin berguna untuk pesakit kencing manis kerana ubat ini membantu untuk menurunkan paras glukosa darah. Tetapi ia perlu digunakan dengan berhati-hati yang melampau pada pesakit-pesakit yang mengambil insulin atau ubat anti-diabetes lain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *