Kebaikan badam: Satu nutrien kulit terbaik?

Kebaikan badam: Satu nutrien kulit terbaik?

Kulit anda memerlukan nutrien, Makan badam! Cara terbaik untuk lauk mereka dan memelihara semua manfaat kesihatan adalah untuk makan mereka mentah, unsalted, dengan kulit-kulit. Terdapat banyak cara yang berlainan dan mudah untuk menikmati edibles lazat ini: Tambah badam hiris pada salad, Makan mereka mentah untuk Snek juga pinggir kawasan bandar atau Sarapan Pagi di dalam bijirin anda, atau pes badam mentah pada kek beras tersebar… Sedap! Anda juga boleh menggunakan mereka sebagai penambah pemakanan dalam barangan yang dibakar. So…. Apakah begitu baik tentang badam?

Flavonoid dan vitamin E: tahap tinggi antioksidan

Beberapa kajian yang dilaporkan dalam jurnal Biokimia Pemakanan menunjukkan bahawa makan badam dengan kulit yang meningkatkan tahap flavonoid dan vitamin E di dalam badan.
Flavonoid yang antioksidan dengan manfaat kesihatan seperti kesan anti-radang dan antitumor. Badam mengandungi paras antioksidan yang kuat, yang melindungi tubuh pada tahap yang berbeza. Mereka menyahaktifkan radikal – sebatian memusnahkan sel yang boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti penyakit jantung, kanser, angin ahmar, dan kerosakan kulit.
Para penyelidik mendapati bahawa flavonoid utama dalam badam – catechin, epicatechin dan Kaempferol – menyediakan tahap tertinggi perlindungan terhadap kematian sel berpunca dari perbuatan oxidant daripada mana-mana flavonoid yang lain. Catechins juga ditemui dalam teh hijau.
Tambahan pula, antioksidan dan vitamin E dalam badam bekerjasama dan lebih berkesan apabila diambil bersama-sama antara satu sama lain. Mereka menghalang kepada pengoksidaan LDL, kolesterol ‘jahat’.

Badam: penuh dengan lemak yang baik!

Kebanyakan lemak dalam badam adalah monounsaturated, lemak juga dikenali sebagai “baik”. Dalam musim sejuk, mereka menyediakan anda dengan minyak pati yang baik untuk kulit anda. Asid lemak penting (EFA) adalah penting untuk fungsi membran kulit, Pembahagian sel, perkembangan otak, fungsi imun dan maklum-balas anti-radang. Cucian kuku kulit, retak, sembelit, rambut Kering, sakit sendi: syarat-syarat ini boleh mempunyai manfaat daripada asid lemak.
Terdapat dua kelas EFAs: (asid Linolenik alpha) Omega 3 dan Omega 6 (asid linoleic). Malangnya, badam mengandungi beberapa omega 3. Kebanyakan minyak tidak mempunyai imbangan yang betul dan anda dinasihatkan untuk menggunakan kombinasi pelbagai jenis minyak untuk mendapatkan nisbah ideal. Sumber-sumber yang baik daripada omega 3 terdapat di ikan contohnya.

Kajian lain mendapati bahawa makan sedikit badam sehari sebagai sebahagian daripada gaya hidup diet sihat mereka kolesterol LDL diturunkan sebanyak tiga peratus, tanpa menyebabkan berat badan mendapat. Dalam beberapa kes-kes penyakit kulit yang kronik, berat boleh mencetuskan keradangan dan pengurusan berat badan menjadi kebimbangan yang serius. Badam menambah kalori tambahan diet tetapi mereka juga adalah sangat satiating. Ia mengandungi serat yang sihat, yang membantu untuk menghapuskan atau mengawal rasa lapar.

Magnesium tahap tenaga dan keadaan emosi

Pengambilan magnesium harian juga membantu meningkatkan tahap tenaga dan keadaan emosi. Kerana tekanan emosi dan kelesuan adalah faktor-faktor yang biasanya mencetuskan penyakit kulit kronik, magnesium adalah penting. Diet Amerika tipikal sering kekurangan magnesium dan makan badam membantu memenuhi saranan harian untuk magnesium. Elaun pemakanan disyorkan untuk magnesium adalah 400 mg setiap hari. Dalam isirong keseluruhan kira-kira 23, anda mendapat kira-kira 76mg magnesium. Lain-lain sumber yang baik daripada magnesium: bayam, kacang, kacang pis, kacang, benih dan bijirin seluruh dan bertapis.
Magnesium adalah juga penting bagi penukaran vitamin d kepada bentuknya biologi aktif yang kemudian membantu badan menyerap dan menggunakan kalsium. Dalam kes psoriasis, vitamin D boleh menghalang sel-sel psoriatik berkembang dan retard pengeluaran sel-sel kulit yang baru.
Faedah-faedah lain
Almond ini juga dimuatkan dengan mineral seperti fosforus, kalsium, zink dan asid folik. Kira-kira 22 badam mengandungi kalsium sebanyak 1/4 cawan susu… Bagi orang-orang yang tidak toleran laktosa, ia adalah satu alternatif yang sangat baik kepada produk lembu. Ia juga merupakan sumber protein yang baik…
Minyak badam sangat digunakan dalam produk kosmetik. Ia adalah tinggi dengan asid lemak mono dan politaktepu dan menyediakan berlaku secara semulajadi vitamin A, B1, B2, B6 dan Vitamin E. Ia boleh digunakan topically penuaan kulit, kulit gatal, kekeringan, regangan dan banyak isu-isu kulit lain.
Menggunakan minyak badam yang tulen pada badan adalah amat berkhasiat bagi kulit dan pelembap. Minyak badam juga adalah minyak yang baik untuk memasak kerana titik asap yang tinggi.

Jadi jika anda fikir anda perlu menjaga kulit anda, mengawal paras kolesterol anda atau hanya penjagaan kesihatan anda secara keseluruhan, badam jawapan mutlak anda!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *