Kebahagiaan dan krisis Midlife

Kebahagiaan dan krisis Midlife

Refleksi yang Midlife bahagia

Kebanyakan orang, termasuk saya sendiri, cenderung untuk melihat kebahagiaan dalam cara yang sangat peribadi. Salah satu cara yang saya mengalami kebahagiaan – antara cara mungkin banyak – sedang dalam harmoni dengan diri saya, keluarga saya, saya rakan-rakan, rakan dan komuniti. Orang lain boleh melihat kebahagiaan sebagai “mempunyai kebebasan, kesihatan dan kesempatan untuk melakukan perkara-perkara yang besar untuk diri sendiri dan orang lain.” Itu juga adalah mesej yang kuat. Kita boleh bahagia walaupun mungkin kita berada dalam cengkaman apa yang biasanya dipanggil “krisis midlife”? Baru percuma e-Book 25 refleksi pada Midlife bahagia dan seterusnya, Dr. Fred Horowitz dan saya memenuhi soalan ini dan banyak lain-lain yang menyentuh “krisis midlife” dan kebahagiaan. Berikut adalah beberapa refleksi kami.

Kontinum kebahagiaan

Marcie Shimoff ditemuduga 100 orang dia dianggap gembira. Menulis dalam Happy tanpa sebab, dia datang dengan tanggapan kebahagiaan berterusan. Pada satu hujung kontinum tersebut, anda boleh berpuas hati mengalami emosi tersebut sebagai keletihan atau Melankolik atau pemikiran bahawa anda sedang sibuk melaksanakan “krisis midlife.” Pada akhir lain yang berterusan, anda boleh gembira tanpa sebab. Dia menerangkan ini sebagai keadaan keamanan dan kesejahteraan yang tidak bergantung pada keadaan luaran.

Di antara dua tahap ini sedang gembira sebab”buruk,” seperti perasaan yang baik pada masa ini kerana ubat-ubatan, alkohol, lebih makan atau apa-apa ketagihan yang lain. Ada juga yang gembira bagi “sebab yang baik,” seperti mendapat meningkatkan yang, setelah wang dalam bank, atau dah jatuh cinta.

Dr. Fred Horowitz merupakan jurulatih eksekutif dan pakar dalam “krisis midlife” strategi daya tindak. Beliau menegaskan bahawa “walaupun kita mungkin akan mengalami krisis, teras kami, kami masih boleh disambungkan ke rasa kesejahteraan dan keamanan.”

Tiga jenis kebahagiaan

Robert Holden, seorang penyelidik British, telah dikaji kebahagiaan selama lebih 10 tahun, dan menggambarkan makna kebahagiaan dalam bukunya, gembira. Beliau jauh berpendapat bahawa terdapat tiga jenis kebahagiaan: deria kebahagiaan atau kesenangan, kebahagiaan mengikut keadaan atau kepuasan, dan kebahagiaan yang tidak munasabah atau kegembiraan.

Jenis pertama kegembiraan, keseronokan, datang dari pancaindera fizikal kita. Beliau mendakwa bahawa terdapat aspek-aspek positif dan negatif kepada jenis kebahagiaan ini. Dari segi yang positif, kebahagiaan deria adalah asli dan mengesahkan hidup; Ia memberikan anda rasa aliveness dan hubungan dengan orang lain. Walau bagaimanapun, kebahagiaan deria bergantung kepada rangsangan yang luar dan boleh menjadi sangat fana.

Holden merujuk kepada kedua jenis kebahagiaan sebagai mengikut keadaan kebahagiaan atau kepuasan semata-mata. Kita mungkin fikir ini sebagai sebagai memenuhi atau mempunyai rasa kesejahteraan subjektif. Sebagai contoh, kita boleh mendapatkan kepuasan hidup atau kepuasan kerja. Kita juga boleh mendapat banyak kepuasan dari belajar dan berkembang. Walau bagaimanapun, ini juga mempunyai upside dan kelemahan. Kebahagiaan jenis ini juga bergantung kepada sumber-sumber luar. Ia juga cenderung untuk lenyap dari semasa ke semasa; kita cenderung untuk cepat menyesuaikan jenis kebahagiaan ini dan mengharapkan lebih banyak di masa hadapan. Ini boleh benar-benar memporak-perandakan dengan kami ketenangan fikiran.

Makna sebenar kebahagiaan

Holden merujuk kepada ketiga jenis kebahagiaan dia memanggil kebahagiaan yang tidak munasabah atau menjadi riang. Ini adalah amat serupa dengan tanggapan Shimoff yang sedang gembira tanpa sebab. Dia menyatakan bahawa “melainkan anda memupuk kesedaran kegembiraan, amaun tiada keseronokan atau kepuasan boleh membuat anda gembira.”

Dr. Fred Horowitz dan saya percaya bahawa anda perlu tidak membeli tanggapan “krisis midlife.” Dalam sebuah percuma e-buku baru, kami membuat kes anda boleh mengembangkan keupayaan untuk mewujudkan keamanan dan kebahagiaan tanpa mengira keadaan luaran.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *