Keadaan kesihatan yang menghalang kehamilan

Keadaan kesihatan yang menghalang kehamilan

Terdapat hampir 500 wanita seluruh dunia, cuba untuk hamil setiap minit. Ada yang bernasib baik, manakala yang lain adalah hanya orang yang jahil. Banyak wanita yang tidak benar-benar mengetahui sebab-Adakah ia kedudukan yang salah, yang ketidakseimbangan hormon atau ia boleh mengalami keadaan perubatan yang? Sekiranya terdapat perbezaan dalam bersetubuh dan membuat bayi, bukan tiap-tiap kes kemandulan mungkin ada kaitan dengan seks hanya.

Di sini sedang melihat keadaan perubatan yang boleh menghalang dan menjejaskan peluang untuk mengandung pada masa-masa.

Salah satu penyakit paling biasa yang menjejaskan organ reproduktif adalah Endometriosis, di mana, sel-sel semulajadi menanda bermula rongga rahim yang tumbuh di luar rahim. Ini seterusnya boleh membawa kepada ovulatory aberrations. Jika anda mengalami senggugut yang kerap dan aliran yang berat dan mempunyai masalah mengandung, anda mungkin mengalami Endometriosis, tetapi ingat bahawa gejala-gejala yang semata-mata adalah tidak sama sekali muktamad.

Tidak ada apa-apa kekurangan nasihat tentang bagaimana untuk mendapatkan hamil, tetapi sangat beberapa perjanjian dengan zeroing di atas pengenalan syarat-syarat perubatan sebagai suatu sebab yang agak meluas. Fibroid atau ketumbuhan yang membentuk dinding rahim tersebut sebagai embrio yang diimplan pada dinding rahim dan dengan itu boleh membawa kepada kemandulan. Walau bagaimanapun, 97% daripada wanita yang mempunyai fibroid dengan mudah boleh hamil.

Malangnya, sesetengah wanita juga dilahirkan dengan Rahim yang bogel maju. Contoh yang baik akan kelainan bicornuate uterus, di mana rahim ini berbentuk seperti hati dan bukannya bentuk PIR semulajadi; memberi ruang kepada embrio yang berkembang.

Bukan sahaja penyakit dan kekurangan, tetapi rawatan juga boleh menangguhkan impian anda memulakan sebuah keluarga. Wanita yang dirawat untuk kanser, biologi yang sesuai untuk hamil selepas satu jangka masa tertentu tetapi kemoterapi, terapi radiasi, pembedahan Histerektomi (sebahagian daripada tertentu kanser rawatan prosedur) dan pemindahan Sum-Sum tulang boleh mencetuskan kemandulan.

PCOS atau Polycystic Ovari Sindrom – keadaan di mana ovari cenderung menghasilkan hormon lelaki dalam lebihan, adalah punca biasa bagi kemandulan, bukan untuk menyebut dengan implikasi kesihatan lain seperti kencing manis dan barah endometrial.

Walaupun, penghasilan adalah sebahagian besarnya bergantung kepada wanita, lelaki juga boleh mengurangkan peluang wanita untuk hamil. Gaya hidup tidak sihat yang dicirikan oleh berat mengurangkan isu-isu sperma dalam mengira, minum, rokok dan berat bahkan penyakit seperti kencing manis mempunyai pengaruh yang mendalam kepada bilangan motile sperms.

Banyak lelaki tidak boleh teragak-agak dan ejaculate pramatang atau pada masa-masa pengeluaran sperma itu sendiri boleh menjadi banyak di bawah purata disebabkan oleh jangkitan atau kecacatan genetik. Betina undescended, atau keadaan di mana betina tidak berada dalam kerandut, boleh juga menjadi salah satu penyebab ketidaksuburan lelaki tetapi ia boleh dirawat dengan suntikan hormon atau pembedahan untuk kehamilan yang biasa di rakan wanita.

Pengurangan dalam tahap testosteron, keadaan buah pinggang dan hati, terlintas kecederaan pangkal paha dan juga kesan-kesan sampingan rawatan tertentu seperti pembedahan kencing boleh membawa kepada impotency buat sementara waktu.

Kebanyakan wanita, masalah kesihatan yang berkaitan dengan kehamilan boleh dirawat dari semasa ke semasa dan terdapat berjuta-juta ibu-ibu yang telah difahami selepas iman bantuan dan pemalar yang sedikit, anda boleh juga!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *