Keabadian, kanser, Omega-3: Fakta-fakta yang hanyir tentang kematian dan cara-cara untuk menangguhkan ia

Keabadian, kanser, Omega-3: Fakta-fakta yang hanyir tentang kematian dan cara-cara untuk menangguhkan ia

Jangan salah faham. Seberapa banyak yang kita akan senang untuk memiliki salah satu, ini bukan satu artikel tentang sebuah elixir keabadian. Yang akan menjadi salah, kerana keabadian sebenarnya penyakit maut. Ia dipanggil kanser.

Fenomena biologi keabadian adalah benar-benar mantap dalam bilangan organisma Samudera, dari beruang air tahan lasak kepada spesis Jeli-ikan. Terdapat senescence tidak mencetuskan apa-apa, jadi sekatan dari bencana trauma yang mereka akan hidup bahagia selama-lamanya. Jadi apa yang menghalang para saintis dari mengeluarkan serum satu atau beberapa itu dan menyuntik pada manusia?

Kanser, itulah. Memang Ironi untuk kehidupan yang abadi hanya sel manusia adalah satu kanser. Ia boleh membiak selama-lamanya kerana ia telah kehilangan satu mekanisme membunuh diri yang lazim dalam sel-sel normal. Tanpa apoptosis, kanser satu sel boleh dan sering melakukan pendua itu sendiri selama-lamanya sehingga mati hos manusia. Terdapat beberapa cara untuk menangani penyakit ini, tetapi kebanyakan daripada mereka yang melibatkan excising, membakar atau keracunan tisu yang terjejas. Tetapi yang mungkin berubah tidak lama lagi.

Mengikut Smithsonian, ikan hampir tidak pernah mendapat kanser melainkan jika mereka telah hidup dalam air yang tercemar secara besar-besaran. Diberikan, kita tidak benar-benar menuduh ikan perkara-perkara seperti yang kita lakukan dalam pesakit-pesakit kanser: mereka tidak merokok, minum, makan makanan ringan, atau walaupun memakai losyen matahari. Tetapi kita semua tahu orang-orang yang diserang oleh kanser walaupun menuju kehidupan yang tenang dan bersih. Ikan tidak. Adakah mereka tahu sesuatu yang kita tidak apabila ia datang kepada reining dalam sel-sel tanpa?

Penyelidikan masih berterusan, tetapi sekurang-kurangnya satu perkara adalah jelas: produk sampingan ikan tertentu mengurangkan risiko kanser pada manusia. 35,000 sukarelawan yang mengambil bahagian dalam kajian yang dijalankan bersama oleh Universiti Washington dan Universiti California dibuktikan oleh itu apabila mereka mendapati risiko kanser payudara yang diturunkan oleh ketiga mereka berbanding dengan Kumpulan kawalan. Semua Kumpulan pertama pula adalah pop beberapa pil minyak ikan omega-3 secara tetap. Kajian-kajian lain akan sedang giat diusahakan dalam kes-kes kanser prostat dan usus besar, tetapi ada di mana tiada memberitahu manfaat omega-3 berakhir.

Kesilapan yang boleh diperkenalkan kepada pengaturcaraan genetik sel di dalam banyak cara – apa-apa dari radiasi yang liar untuk gangguan kimia mungkin mengetuk perkara sedikit. Sistem imun akan menetapkan perkara-perkara betul kebanyakan masa, oleh exterminating semua secocok. Tetapi kadang-kadang sistem mungkin sibuk untuk memberi respons kepada ancaman utama – oleh matawang keradangan – atau ia mungkin hanya memecahkan dan mula inflaming perkara tanpa sebab pada semua (contohnya dalam penyakit sendi). Ini adalah mengapa keradangan kini dilihat sebagai pencetus berpotensi untuk kanser.

Dan itulah sebabnya mengapa DHA dan EPA, juzuk utama minyak ikan, yang mampu mencegah kanser untuk Ijazah. Mereka membentuk satu penghalang anti-radang yang amat berkesan dalam aliran darah, yang menggalakkan kesihatan kardiovaskular di samping kesan-kesan yang dijelaskan di atas.

Pergi, mempunyai sedikit minyak ikan. Memang sayang ia tidak menyembuhkan kanser atau membuat anda immortal, tetapi kemudian anda tidak mempunyai kedua-duanya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *