Kaunseling dalam talian menyediakan hubungan nasihat untuk ibu bapa baru

Kaunseling dalam talian menyediakan hubungan nasihat untuk ibu bapa baru

Kaunseling dengan seorang pakar nasihat hubungan dalam talian menawarkan penyelesaian yang berguna untuk pasangan yang berada di atas jalan jendal-jendul orangtua yang baru. Jika anda dapat lihat pada Jane dan Mark apabila mereka membawa balik anak perempuan baru lahir mereka berharga dari hospital: mereka tidak dapat menjadi lebih bahagia. Walau bagaimanapun, seperti hari-hari memakai, mereka mendapati diri mereka rasa terpencil dan sealiran dengan satu sama lain. Mengimbangi peranan dan tugas mereka habis pasangan dan mereka memerlukan bantuan kaunseling yang profesional untuk mendapatkan kembali di landasan yang betul. Seperti Jane dan Mark, kebanyakan pasangan mendapati bahawa membawa pulang bayi yang baru adalah salah satu daripada Majlis-Majlis yang meriah dengan tempahan dalam kehidupan seseorang, tetapi ia juga datang dengan manja untuk ibu bapa baru. Kes mereka dilindungi panjang pada bersama-sama dengan bacground dalam teori mengenai peranan keluarga dan peristiwa-peristiwa hidup yang tertekan.

Di sini, secara ringkas dinyatakan, lima cara untuk mengurangkan tekanan yang sering membebankan ibu bapa yang baru:

Pertama dan asas hubungan nasihat adalah untuk menggalakkan meminta bantuan apabila diperlukan. Kita semua adalah terlalu keras apabila tiba masanya untuk meminta nikmat… Keluarga dan rakan-rakan akan ke bulan untuk menonton tersayang memeluk bayi yang baru. Mereka biasanya ingin membantu tetapi tidak tahu bagaimana. Mungkin mereka boleh singgah makan malam satu malam. Atau apabila mereka datang ke utama berpelukan bayi, mereka mungkin juga boleh dimasukkan ke dalam beban hidangan untuk anda. Salah satu Hadiah terbaik untuk ibu yang baru dapat menangkap nap yang semasa ahli keluarga atau rakan mengambil penjagaan bayi. Dengan meminta bantuan, pasangan baru membangunkan satu sistem sokongan untuk diri mereka sendiri.

Arah kedua menggalakkan ibu-bapa yang baru untuk berkait dan bergantung antara satu sama lain dalam cara yang baru dan masa untuk bersendirian bersama-sama boleh jadi penting bagi mengekalkan hubungan yang kukuh. Adalah sukar bagi ibu bapa yang baru untuk bersaing dengan harian penjagaan masa baru lahir, lebih kurang ditetapkan selain memerlukan untuk melibatkan diri dalam perbualan memenuhi. Membuat tarikh — dari bayi — boleh menjadi masa yang baik untuk membincangkan perasaan perubahan dalam keluarga peranan dan tanggungjawab. Sesetengah ibu bapa merasakan pengasingan atau bahkan ambivalence tentang zuriat pada mulanya.

Nasihat hubungan yang ketiga adalah berdasarkan pengalaman kaunseling perkahwinan saya: adalah amat penting bagi suami untuk menyemak mengenai kemungkinan kemurungan menyihatkan. Persekitaran yang diperuntukkan masa bersama, suami boleh menunjukkan penghargaan dan keprihatinan terhadap rakan-rakan mereka. Sokongan ini boleh bersama untuk mengekalkan atau meningkatkan kesihatan emosi walaupun berhadapan dengan cabaran untuk menyesuaikan diri zuriat.

Saranan keempat adalah bahawa setiap ibu bapa baru akan memperuntukkan sedikit masa meninggalkan bayi mereka dan pasangan. Ia adalah mudah bagi ibu bapa untuk menjadi kagum dengan peranan baru mereka apabila bayi tiba. Ramai ibu bapa baru mengadu bahawa walaupun mereka suka sebagai ibu bapa, mereka kehilangan siapa mereka sebelum. Sebagai seorang kaunselor hubungan nasihat saya menggalakkan ibu-bapa yang baru tahu perasaan ini boleh dikurangkan dengan mudah. Baru ibu-bapa yang rasa itu tidak berhubung dengan diri mereka sendiri perlu mengambil sedikit masa untuk berinteraksi dengan seorang sahabat lama atau melibatkan diri dalam hobi kegemaran. Kadang-kadang hanya menjadi semata-mata untuk berfikir atau menulis dalam jurnal boleh membantu juga.

Teknik kelima berguna membantu ibu-bapa baru yang merangka sumber, seperti keluarga dan rakan-rakan, bacaan, Webinar, kaunseling sumber percuma dan jadi yang mereka boleh bergantung kepada cope dengan beban kerja tambahan dan zuriat cabaran.

Bersama-sama ini, pendekatan yang lima akan mengurangkan tekanan yang sering membebankan ibu bapa baru.

Proses sokongan seluruh boleh dikendalikan melalui kaunseling dalam talian: telefon atau web-cam. Nasihat hubungan profesional dan jurulatih hidupnya Mentor boleh berguna dalam membimbing ibu bapa baru mencari cara-cara untuk menghadapi tekanan peranan baru mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *