Kasut Clarks dan Yayasan amal “Jiwa Afrika”

Kasut Clarks dan Yayasan amal “Jiwa Afrika”

Kasut Clarks telah membuat Kasut mesra berjalan kaki dan membawa inovasi sejak tahun 1800. Diasaskan oleh Cyrus Clark di Kampung sedikit jalan, Somerset, Clarks mula membuat Kasut pada 1830 apabila Cyrus saudara James mula membuat dan menjual selipar sheepskin. Pada tahun-tahun terawal, James Clark diperkenalkan ‘Barisan bersih’ Kasut, diikuti dengan garis dan bentuk kaki. Pada 1856, Syarikat yang membeli baru dicipta mesin jahit Singer untuk menghasilkan Kasut dengan lebih cekap.

Pada peringkat awal, Clarks dibuat reputasi mereka yang kasut yang selesa dan bergaya. Reputasi itu adalah cemented pada tahun-tahun selepas Perang Dunia II apabila Clarks yang berpindah ke pasaran dunia. Nathan Clark diperkenalkan mengikut model but suede selesa beliau dan pegawai-pegawai tentera yang rakan-rakan telah ditemui di bazar Cairo Kasut dan but padang pasir menjadi sensasi global. Pada 1960-an, Clarks disusuli kejayaan dengan Wallabee, gaya moccasin mudah yang dengan cepat menjadi yang klasik.

Clarks terus membuat Kasut mesra berjalan kaki sepanjang abad ini, dan sekarang, hampir 180 tahun selepas pengasas Clarks, syarikat kecil yang bermula dengan sepasang selipar sheepskin adalah salah satu pengeluar Menggilap yang terbesar di dunia. Tahun lalu, jualan Kasut Clarks mengungguli £921 juta. Syarikat ini menggaji lebih daripada 12,000 kakitangan di seluruh dunia, dan membuat lebih 41 juta pasang kasut setiap tahun.

Tetapi tidak ada Kasut tersebut adalah penting untuk seorang ahli Clark dalam keluarga sebagai orang-orang yang tangan dijahit di Afrika Selatan oleh wanita daripada organisasi jiwa Afrika. Pada tahun 2003, Lance Clark melawat sebuah masyarakat yang kecil di Afrika Selatan yang telah ditelan oleh wabak HIV/AIDS. Afrika Selatan telah menghentam keras oleh HIV, dan kanak-kanak hampir 2 juta sudah membawa virus. Ramai yang sudah yatim, ditinggalkan oleh ibu-bapa yang telah meninggal dunia daripada HIV, dan ramai anak-anak yatim tersebut tidak membawa virus, tetapi hidup kehidupan yang terjejas olehnya.

Ketika melawat Afrika Selatan pada bulan Disember 2003, Lance Clark bertemu Sarah Gedye, seorang wanita yang telah menubuhkan rumah anak yatim rumah kanak-kanak yang kehilangan ibu bapa mereka kepada wabak AIDS. Kemudahan tersebut adalah tidak lebih daripada satu shell di Kampung Durban, memerlukan semua kemudahan-kemudahan asas, bahkan katil dan besen basuh. Clark membuat sumbangan peribadi, tetapi menyedari bahawa banyak lagi diperlukan daripada apa yang beliau boleh lakukan sendiri.

Bahawa kesedaran adalah permulaan jiwa Afrika, sebuah organisasi yang mengajar wanita muda yang terjejas oleh HIV kemahiran bolehniaga dan membantu mereka menjadi bebas dengan membayar gaji yang hidup. Semua Kasut dibuat oleh jiwa Afrika adalah buatan tangan dari mula hingga ke akhir – dari pemotongan corak jahitan tangan yang akhir. Kasut, dalam beberapa gaya yang berbeza, dijual seluruh UK dan beberapa negara-negara lain untuk £29,99 (kira-kira $70 USD), dengan semua keuntungan pembuatan yang akan menyokong kanak-kanak dan keluarga Durban dan menyampaikan kebaikan yang anak-anak yatim yang boleh lakukan.

Setakat ini, jiwa Afrika telah menimbulkan lebih daripada $1 juta, yang telah digunakan untuk menyediakan persekitaran hidup yang lebih baik untuk kanak-kanak rumah anak yatim tersebut. Jualan Kasut jiwa Afrika telah disediakan katil, linen, Meja, perabot, air, Kemudahan Bilik mandi dan dapur, pinggan mangkuk dan lain-lain keperluan hidup.

Ada juga rancangan untuk membina lebih banyak rumah bersama-sama dengan anak-anak yatim, rumah-rumah yang di mana mereka boleh tinggal bersama ibu angkat di dalam keluarga yang stabil. Keuntungan yang diperolehi oleh penjualan Kasut jiwa Afrika juga telah membina sebuah sekolah di mana kanak-kanak boleh menerima pendidikan yang baik dan mula bangunan untuk masa depan yang lebih baik.

Program jiwa Afrika tidak berhenti di situ. Wanita-wanita yang membuat Kasut adalah di antara minoriti yang memegang jawatan sepenuh masa yang tetap. Pendapatan mereka menyokong diri mereka dan keluarga mereka, membawa mereka rasa Pengupayaan dan kebanggaan dan memberi nafas baru terhadap kehidupan.

Sejak permulaan, jiwa Afrika telah menubuhkan amanah yang telah membiayai projek-projek yang lain, menjadikannya benih perubahan di Afrika Selatan. Bersama-sama dengan kelab-Kelab Rotary South Afrika, jiwa Afrika bekerja pada mengenal pasti pembekal penjagaan awal kanak-kanak di kampung-kampung dan bandar-bandar, dan berusaha untuk menyediakan mereka dengan bangunan, peralatan pembelajaran, lawan pedang, tandas, makanan, latihan dan bantuan kesihatan. Pusat Penjagaan kanak-kanak pembangunan menyediakan penjagaan prasekolah amat diperlukan dan jagaan harian di kawasan di mana kanak-kanak menginap sebaliknya sering menjadi terabai kerana kekurangan sumber.

Jiwa Afrika juga dana biasiswa sekolah rendah untuk kanak-kanak yang menginap tidak jika tidak dididik, biasiswa Sukan untuk membantu atlet-atlet yang berbakat dan projek nenek untuk memberi bantuan kewangan kepada wanita luar bandar yang akan cuba untuk menjaga anak-anak yatim oleh wabak AIDS.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *