Karbohidrat kompleks dan mengelakkan gula – masih pelindung Kesihatan?

Karbohidrat kompleks dan mengelakkan gula – masih pelindung Kesihatan?

Karbohidrat kompleks dipuji untuk melindungi seseorang daripada beberapa penyakit termasuk kanser, penyakit kardiovaskular dan diabetes jenis 2 dan penyakit. Jadi mengetahui bahawa kita mempunyai senjata-senjata untuk melindungi diri kita, mengapa sesetengah orang masih tidak melihat cahaya?

Rakyat Amerika Utara pengambilan gula halus dianggarkan 33 kg plus 20 kg yang lebih banyak daripada sirap yang tinggi fruktosa setiap orang setiap tahun. Fruktosa digunakan untuk sweeten sirap, rendah lemak makanan dan minuman. Masalah dengan mengambil terlalu banyak ini adalah hati yang mengubah terlalu banyak gula dalam diet ke dalam lipid. Lipid meningkat menutup turun gen yang iaitu hormon seks mengikat globulin (SHBG).

Ini dipadamkan daripada SHBG dalam mengurangkan kuantiti SHBG protein dalam darah. Ini adalah tidak baik kerana protein ini memainkan peranan yang penting dalam mengawal kuantiti estrogen dan testosteron. Dengan jumlah SHBG yang kurang datang risiko yang lebih tinggi untuk beberapa keadaan seperti kanser rahim.

Amaun SHBG dikurangkan juga mempengaruhi keadaan metabolik hati. Oleh itu tahap SHBG digunakan untuk menunjukkan risiko seseorang mendapat penyakit kardiovaskular dan diabetes jenis 2. Oleh itu, adalah baik untuk mengikuti nasihat untuk mengelakkan makan gula dan makan karbohidrat kompleks.

Ini membawa kita kepada persoalan apa karbohidrat kompleks yang kita boleh makan. Pada dasarnya, ini adalah makanan dalam bentuk gandum seperti beras perang, oat, muesli dan roti wholegrain. Karbohidrat Kompleks ini dipecahkan beransur-ansur menyusul daripada sepupu mereka, karbohidrat yang mudah. Itulah sebabnya mengapa mereka akan mampu untuk menyediakan sumber tenaga yang perlahan tetapi berterusan sepanjang hari.

Beberapa contoh yang lebih banyak karbohidrat kompleks adalah dedak, jagung, kacang pis, pasta, makaroni dan spageti. Ini benar-benar adalah kanji atau gula yang terikat bersama-sama membentuk satu rantaian supaya enzim pencernaan mempunyai pekerjaan yang lebih sukar daripada merobohkan mereka membuat mereka lebih lama untuk dihadam. Ini juga mempunyai bonus tambahan dalam erti kata bahawa ia menghadkan kuantiti gula yang ditukarkan kepada lemak.

Karbohidrat kompleks perlu menjadi sebahagian utama daripada diet. Malah ia sepatutnya membentuk separuh kalori setiap hari seperti makanan tersebut termasuk bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran. Gula ringkas hanya perlu membentuk sedikit kalori yang diberikan setiap hari.

Dr. Hammond yang saintifik Pengarah Institut Penyelidikan keluarga dan kanak-kanak Vancouver, Kanada berkata bahawa SHBG boleh digunakan untuk memantau fungsi cara hati sebelum gejala muncul. Ini adalah berita baik kerana cukup bilangan orang-orang yang menghidap kencing manis tidak tahu mereka memilikinya. Ini meletakkan mereka di pihak yang rugi kerana mereka tidak dapat mengusahakan strategi untuk mengalahkan penyakit kencing manis dan komplikasi berhenti.

Penemuan baru juga boleh digunakan untuk mengetahui sama ada ubat-ubatan dan pemakanan strategi yang berkesan dalam merawat keadaan. Ini juga menolak andaian bahawa SHBG akan dikurangkan dengan terlalu banyak insulin. Insulin itu bukan untuk menyalahkan untuk peringkat SHBG yang rendah tetapi agak metabolisme gula di dalam hati yang penting. Jadi apakah moral daripada cerita? Makan karbohidrat kompleks.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *