Kanta kenalan yang terbaik untuk pesakit mata yang kering

Kanta kenalan yang terbaik untuk pesakit mata yang kering

Mata yang kering adalah masalah biasa yang dihadapi bukan hanya oleh pemakai kanta kenalan tetapi juga mereka yang mempunyai visi yang baik dan orang-orang yang menggunakan cermin mata. Lebih secara rasmi dipanggil Sindrom mata Kering, keadaan yang dicirikan oleh kekurangan kronik cukup lembapan dan pelinciran di permukaan mata. Gejala-gejala keadaan termasuk kekeringan yang berterusan, rasa scratchiness dan rasa Bahang. Sindrom mata kering mungkin timbul sebagai sebahagian daripada proses penuaan semulajadi atau ia juga boleh disebabkan oleh ubat-ubatan preskripsi tertentu, seperti antidepresan dan ubat tekanan darah.

Jangka panjang penggunaan kanta kenalan juga telah diiktiraf sebagai punca kepada Sindrom mata Kering; Malah, mata yang kering adalah salah satu aduan yang paling kerap antara orang hubungan pengguna. Remedi yang biasa untuk mata kering adalah untuk memohon air mata tiruan untuk mengurangkan gatal-gatal dan scratchiness. Jika kekeringan ringan, kemudian menggunakan penyelesaian rewetting untuk meringankan keadaan mungkin cukup walaupun kesan ini hanya sementara.

Satu Petua untuk pesakit mata yang kering adalah bahawa kanta kenalan dengan kandungan air yang lebih rendah mungkin lebih baik untuk mata anda. Sebab untuk ini adalah bahawa kanta kandungan kelembapan tinggi boleh mengekstrak air mata dari mata anda untuk kekal lembap dengan betul. Kanta ini juga boleh kehilangan kandungan lembapan mereka disebabkan oleh iklim yang kering atau lain-lain syarat-syarat alam sekitar lebih mudah. Tetapi anda harus berunding dengan pembekal penjagaan mata anda untuk menentukan bagaimana untuk menguruskan masalah serta jenis orang hubungan akan menjadi yang terbaik untuk anda gunakan.

Salah satu jenama kanta kenalan yang terbaik bagi mereka yang mengalami mata kering akan Compatibles Proclear oleh Cooper visi, iaitu semikonduktor dengan jadual penggantian bulanan. Ini adalah kanta sahaja yang boleh membawa tuntutan diluluskan FDA yang mereka boleh memberikan keselesaan yang lebih besar untuk pemakai kanta yang mengalami ketidakselesaan yang disebabkan oleh kekeringan. Proclear Compatibles menggunakan teknologi phosphorylcholine proprietari yang membolehkan kanta yang mengekalkan kelembapan yang lebih banyak memastikan pakaian yang selesa sepanjang hari sambil membantu mengurangkan kadar deposit dan kotoran.

Lagi bagus jenama kanta untuk pesakit mata yang kering adalah Penyaman Optix malam dan hari Aqua oleh visi dengan Ciba. Kanta ini menggunakan bahan yang dipanggil hydrogel silikon, yang membolehkan lebih banyak oksigen untuk memasukkan kanta, ensuing mata lebih sihat serta mempunyai kandungan air yang lebih rendah. Penyaman Optix malam dan Aqua hari diluluskan oleh FDA untuk memakai berterusan tiga puluh hari, walaupun semasa tidur. Jenama lain yang dicadangkan termasuk O2 Optix oleh dengan Ciba, yang telah diluluskan bagi empat belas hari harian Haus atau enam hari berterusan memakai, PureVision oleh Bausch dan Lomb, yang direka untuk memakai tiga puluh hari yang berterusan dan Acuvue Oasys oleh Johnson dan Johnson yang boleh dipakai untuk dua minggu pakai harian atau enam hari memakai berterusan serta mempunyai ciri-ciri perlindungan UV yang unggul.

Jika anda mengalami astigmatism, anda boleh memanfaatkan PureVision Toric oleh Bausch dan Lomb. Kanta kenalan ini telah diluluskan untuk tiga puluh hari yang dilanjutkan memakai menggunakan dan membenarkan semula jadi tahap oksigen untuk menembusi kanta, yang memastikan pemakai lebih selesa walaupun selepas setelah dipakai ia sepanjang hari.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *