Kanser usus besar disebabkan oleh sembelit atau Trauma emosi?

Kanser usus besar disebabkan oleh sembelit atau Trauma emosi?

Kita tahu bahawa kanser kolon adalah punca kedua utama kematian di Amerika Syarikat. Pada tahun 1999, Semua kematian kanser tersebut, 16% daripada mereka adalah kanser kolon. Tetapi di mana pula barah lain berasal – paru-paru, prostat, payudara, limfa, pankreas, perut? Adakah mereka juga bermula di usus besar di mana toksin kolon hanya berhijrah ke wilayah ini?

Kanser kolon banyak membangunkan perlahan-lahan dari masa ke masa dan adalah disebabkan oleh sembelit. Dan, sembelit boleh yang berkaitan, dalam kebanyakan kes, trauma emosi yang lampau atau pengalaman. Sembelit yang berlaku dalam tempoh yang panjang masa mencipta toksin yang terus-menerus berhijrah ke dalam darah dan ke dalam tisu-tisu dan sel-sel badan anda.

Adalah sukar untuk mengesan di mana kanser berasal. Profesional perubatan, apabila merawat pesakit, tidak benar-benar prihatin dengan kanser atau penyakit dari mana datang. Mereka akan lebih berminat terhadap bagaimana untuk merawat penyakit atau gejala-gejala itu dengan ubat-ubatan atau pembedahan.

Ramai doktor tidak pergi mencari punca masalah anda. Mereka tidak mempunyai masa untuk penyelidikan ini. Malah, mereka biasanya tidak akan memberitahu anda apa yang anda perlu lakukan untuk mengelakkan penyakit anda. Kadang-kadang sebab mereka tidak akan memberitahu anda yang mereka tidak tahu.

Yang menjadi lebih, pakar pemakanan atau doktor naturopathic tugas untuk memberitahu anda apakah makanan dan suplemen anda perlu makan untuk mengelakkan dan mengatasi penyakit-penyakit tertentu dan apa yang perlu dimakan untuk menghapuskan atau menghalang sembelit.

Orang mati di semua peringkat umur dengan pelbagai penyakit. Kenapa ianya yang begitu banyak orang mati daripada penyakit jantung, penyakit darah, kanser, penyakit autoimun dan senarai menyala. Sudah tahu mengapa penyakit berlaku lama dan apa yang anda boleh lakukan untuk menghalangnya.

Penyakit kematian yang menghasilkan ini adalah hasil daripada bagaimana dan apa yang kita makan, jenis air yang kita minum, dan pencemaran udara yang kita sedut. Tetapi mungkin salah satu punca yang paling penting penyakit-penyakit yang dibincangkan jarang datang dari pemikiran kita berfikir.

Apakah yang menyebabkan tingkah laku kami? Kelakuan yang memudaratkan orang lain atau diri sendiri dalam cara yang memberi kesan kepada kesihatan dan kehidupan kita. Mengapa orang Jangan Merokok apabila mereka tahu ia menyebabkan kanser? Mengapa Adakah orang minum kopi apabila mereka tahu kafein menjejaskan kelenjar adrenal mereka, yang akhirnya membawa kepada keletihan? Kenapa ianya orang makan produk tingkat gula atau putih apabila mereka tahu ia mempunyai kesan-kesan kesihatan yang terperi luar kencing manis?

Jawapannya adalah mudah, tetapi ramai orang tidak bersedia untuk menerima idea ini. Semua penyakit yang berasal dari repressed kenangan trauma akibat trauma kehidupan yang awal.

Menerangkan Dr Arthur Janov perkara ini jelas dalam bukunya, 1996, mengapa anda mendapat sakit bagaimana anda mendapatkan baik.

“Lebih tiga puluh tahun yang lepas saya telah belajar banyak tentang manusia dan apa yang mendorong mereka. Seperti didelegasikan kerana ia mungkin kelihatan, apa yang saya dapati adalah emosi yang satu lagi kompleks yang dipanggil cinta. Tidak cinta Romantik novel, tetapi asas cinta – cinta kepada ibu bapa bagi kanak-kanak. Apabila kanak-kanak yang kekurangan kasih sayang dan memupuk, tidak kira bagaimana kekurangan yang nyata, ia mewujudkan rasa sakit, dan jika kesakitan ini tidak “dirasai” atau diintegrasikan ke dalam sistem, ia akan menjadikan penyakit fizikal dan emosi sebab dalam hidup di masa hadapan.”

Mengubah pemikiran orang-orang, tingkah laku dan gaya hidup adalah sukar untuk dilakukan dan memerlukan bantuan psikologi. Tidak terlalu ramai orang sanggup melakukannya kecuali mereka pasukan oleh situasi kehidupan. Malangnya, ini adalah apa yang perlu untuk mengurangkan atau menghapuskan penyakit. Ini adalah apa yang perlu untuk membawa rasa cara kesejahteraan ke usia anda – 80, 90, 100, dan Selain itu.

Berapa ramai orang sanggup menumpukan masa dan wang untuk mula makan makanan yang betul dan perubahan tingkah laku dan gaya hidup mereka? Ini adalah langkah pertama dalam mengurangkan atau menghapuskan sembelit atau sebarang penyakit lain dan bagi menangani trauma emosi yang lepas.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *