Kanser payudara: Berapa kerap anda patut diri-peperiksaan.

Kanser payudara: Berapa kerap anda patut diri-peperiksaan.

Salah satu kes-kes kanser di kalangan wanita, yang kita dengar semalam, yang paling menonjol adalah kanser payudara. Kes-kes kanser payudara telah meningkat pada kadar yang membimbangkan dan oleh itu, ia adalah sangat penting bahawa kita tahu tepat tanda- tanda kanser payudara. Wanita adalah mangsa paling teruk kanser payudara ini, tetapi lelaki juga dilaporkan menghidap penyakit maut ini.

Kanser payudara boleh sembuh dalam kes apabila wanita menangkap bahawa mereka mempunyai kanser payudara pada peringkat awal apabila kanser tidak dapat sampai ke nod limfa. Malah, 80% daripada wanita yang menghidap kanser payudara akan sembuh sepenuhnya dan mereka menikmati kehidupan seperti orang biasa, mereka akan dirawat di peringkat awal kanser payudara.

Menangkap penyakit pada peringkat awal

Cara terbaik untuk bertahan daripada kes-kes kanser payudara adalah untuk menangkap awal. Untuk ini, seorang wanita perlu kerap melakukan payudara sendiri-peperiksaan payudara beliau. Ini membantu dalam mencari dan mengesan kanser payudara pada peringkat awal memastikan bahawa dengan rawatan yang betul, ia boleh diubati. Seorang wanita harus melaksanakan diri-peperiksaan daripada payudara beliau secara tetap, supaya dia tahu bagaimana payudara beliau biasanya berasa. Dia boleh dengan mudah mencari, jika ada apa-apa jenis perubahan dalam struktur payudara beliau pada masa akan datang. Ini membantu dalam meningkatkan peluang untuk hidup dia dan menghapuskan risiko kanser payudara.

Berunding dengan doktor anda dengan segera

Seberapa segera sebagai notis anda tukar di payudara anda dengan melakukan diri-peperiksaan, anda perlu segera menghubungi doktor umum atau pembekal penjagaan kesihatan anda. Walaupun kebanyakan ketulan atau perubahan payudara didapati bukan kanser, langkah-langkah pencegahan yang tersebut boleh membantu anda menentukan sebab sebenar di sebalik keabnormalan payudara anda.

Menetapkan masa untuk diri-peperiksaan

Setiap wanita harus mengadakan diri-peperiksaan tetap payudara beliau. Ia adalah disyorkan bahawa dia tidak setiap bulan dan terutamanya selepas beberapa hari sebelum tempoh itu berakhir. Ini adalah kerana pada masa yang tertentu, payudara seorang wanita didapati kurang bengkak atau tender. Doktor juga mengatakan bahawa seorang wanita harus melakukan diri-peperiksaan daripada payudara beliau pada masa yang sama setiap bulan, supaya dia notis perubahan sebenar.

Tanda-tanda untuk berhati

Semasa melaksanakan sendiri-peperiksaan payudara anda, anda dengan serta-merta perlu menghubungi doktor anda jika anda mendapati apa-apa jenis sekaligus tidak normal. Sekali lagi, anda harus berunding dengan mereka jika salah satu payudara anda menunjukkan beberapa gejala lain seperti kerengsaan puting penarikan balik atau kulit, kulit dimpling & kulit kerengsaan, kembali pelepasan dari puting dan kemerahan pada kulit payudara atau puting.

Faedah tetap diri-peperiksaan

Diri-peperiksaan tetap memastikan bahawa kanser payudara didapati lebih awal dan terdapat lebih banyak pilihan rawatan untuk orang yang terlibat. Wanita yang mempunyai kanser payudara pada peringkat awal mempunyai peluang yang lebih baik daripada pemulihan, sebagai kanser tidak dapat mempengaruhi nodus limfa.

Ia adalah sangat penting bahawa setiap wanita melakukan diri-peperiksaan tetap payudara beliau, supaya kanser payudara dapat dikesan dan dirawat seawal mungkin.

Untuk kesihatan anda!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *