Kanser ovari, teh dan auns pencegahan

Kanser ovari, teh dan auns pencegahan

Dr Christiane Northrup mempunyai beberapa wawasan yang menarik dalam isu-isu emosi dan bertenaga yang dikaitkan dengan kanser ovari. Manakala ia adalah mustahil untuk umum maklum balas emosi dan bertenaga, beliau mengetengahkan isu kemarahan dalam kanser ovari. Dia menerangkan ovari sebagai ‘bola wanita’ yang bermaksud ia berkaitan dengan penglibatan yang aktif di dunia dengan cara yang menunjukkan potensi kreatif kami unik, sebagai wanita, secara individu.

Beliau berkata: “.. .we sebagai wanita mestilah terbuka kepada keunikan ciptaan kami sendiri tenaga dan impuls, tanpa cuba untuk memaksa mereka ke dalam borang yang telah ditetapkan. Keupayaan kami untuk hasil untuk kreativiti kami, untuk mengakui bahawa kita tidak dapat mengawal dengan kecerdasan kita, adalah kunci untuk memahami kuasa ovari.” (p187, badan-badan wanita, kebijaksanaan wanita)

Beliau berkaitan isu kemarahan sebagai dari berada dalam hubungan yang kesat – tidak semestinya secara fizikal kesat, walaupun sudah tentu ini boleh berlaku. Dan ia tidak semestinya hubungan yang intim atau peribadi. Ia mungkin dengan kerja, masyarakat, dan juga spiritual. Tetapi ia melambangkan cara untuk berhubung dan berurusan dengan sesuatu atau seseorang, di mana wanita yang terlibat merasakan yang dikawal oleh keadaan dan tidak mempercayai kebolehan beliau untuk menukar, atau dirinya sendiri. Ia adalah penolakan kuasa semula jadi dan kedaulatan diri beliau. Penafian maruah semula jadi seorang wanita, kreativiti, kerohanian, dan kerumitan.

Menariknya, Dr Northrup nota bahawa kanser ovari adalah dikaitkan dengan diet yang tinggi lemak dan makanan tenusu. Produk tenusu dalam perubatan Oriental, adalah berkaitan dengan meridian hati. Meridian adalah di hilirnya tenaga, dan walaupun mereka mempunyai Anatomi yang tertentu, mereka akan tidak disamakan semestinya dengan organ-organ yang mempunyai nama yang sama, sebagaimana yang difahami dalam perubatan Barat yang konvensional. Emosi yang berkaitan dengan suatu meridian hati itulah keseimbangan, adalah kemarahan dan kemarahan.

Perubatan Timur percaya bahawa penyakit mula tubuh bertenaga terlebih dahulu, dan kemudian maju kepada tubuh fizikal. Dan sudah tentu tidak semua wanita yang mempunyai tinggi lemak dan tinggi tenusu diet yang mengembangkan kanser ovari. Dr Northrup mencadangkan bahawa wanita menjaga ovari dan rahim mereka oleh reklamasi dan meluahkan apa sahaja tenaga kreatif yang mendalam ini adalah untuk mereka. Beliau mencadangkan mengambil masa untuk melakukannya setiap hari ini.

Kajian saintifik juga mendapati bahawa minum 2 gelas atau lebih teh sehari boleh mengurangkan risiko kanser ovari sebanyak 46%. Kajian ini telah dijalankan di Sweden dalam tempoh 15 tahun. Sweden ialah sebuah negara di mana terdapat risiko tinggi kanser ovari, kerana negara-negara lain dengan penggunaan tenusu tinggi (Jerman dan Switzerland).

Rujukan:

Dr Christiane Northrup, badan-badan wanita, kebijaksanaan wanita (Piatkus, 1995)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *