Kanser kulit kaki dan buku lali: Wabak

Kanser kulit kaki dan buku lali: Wabak

Kanser kulit kaki, buku lali dan kaki adalah beberapa kanser Tempahan diabaikan.

Mereka boleh ditemui di lokasi-lokasi yang di mana kebanyakan orang menganggap kanser kulit tidak mungkin. Lebih 90% daripada kanser kulit kelihatan pada kulit matahari terdedah, biasanya ditemui pada muka, leher, telinga, forearms, dan tangan, tetapi jumlah yang membimbangkan juga terdapat di kaki, buku lali, dan jari kaki.

Mengapa tidak matahari menyebabkan kulit kanser? Overexposure kepada cahaya matahari merosakkan lapisan atas, atau epidermis kulit. Kanser kulit yang paling berbahaya dipanggil metastatik, bermakna pigmen yang menghasilkan sel-sel tumor. Melanomas boleh merebak awal ke paru-paru, hati dan otak yang menjadikan ia kanser dengan cepat mati. Ianya dijangka tha sesuatu lebih 8,500 orang akan mati daripada kanser kulit tahun ini! Kebanyakan melanomas boleh diubati dengan diagnosis awal dan rawatan.

Squamous Cell Carcinomas biasanya berlaku di dahi, bibir, dan handsbut mereka boleh didapati di lengan tangan, kaki, dan jari kaki. Kanser ini boleh merebak dan diagnosis awal dan rawatan adalah penting.

Sel Basal Carcinomas jarang merebak ke struktur yang jauh, tetapi jika tidak dirawat, boleh memusnahkan bahagian muka, kulit kepala, hidung, telinga, dan luas kawasan kulit yang besar. Mereka boleh mengakibatkan kecacatan kasar jika tidak dirawat awal. Orang berkulit saksama adalah risiko yang lebih tinggi untuk barah ini.

Saya nasihat tulus ikhlas:

1. Sila, mempunyai tahi lalat anda dan luka-luka kulit yang disemak. Untuk menunda berbuat demikian boleh membawa maut. Minta doktor penjagaan primer atau pakar dermatologi anda untuk melakukan cek kulit Tahunan, sekali. Jangan menjadi sederhana tentang perkara ini. Hidup anda boleh dipertaruhkan. Saya rutin boleh memeriksa pesakit bagi tahi lalat yang mencurigakan dan luka-luka pada kaki, buku lali dan kaki mereka. Anda perlu sekurang-kurangnya Tahunan check-up dengan podiatrist anda.

2. Gunakan sun blok untuk melindungi terdedah kulit, walaupun pada musim sejuk dan jangan lupa kaki dan kaki anda jika mereka didedahkan!

3. Belajar ABCDs kanser kulit:
Asimetri – sisi yang tidak sepadan.
Sempadan – ia kelihatan tidak sekata atau ragged.
Warna – ia mempunyai lebih daripada satu warna. Warna-warna ini mungkin mempunyai taburan yang tidak sekata.
Diameter – ia kelihatan lebih luas daripada yang pemadam pensil. Juga, mencari tubuh, kawah, tepi berbentuk donut, pendarahan, atau melambatkan penyembuhan jika luka yang ulcerated. Mana-mana tahi lalat pada jari kaki atau bahagian bawah kaki yang mencurigakan. Jika anda dapati tahi lalat pada rakan atau ahli keluarga yang memenuhi salah satu kriteria ini, perlahan-lahan menggalakkan mereka untuk mendapatkan ia disemak “untuk berwaspada”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *