Kanser kolon – Diagnosis, sebab-sebab, gejala, rawatan, dan Prognosis.

Kanser kolon – Diagnosis, sebab-sebab, gejala, rawatan, dan Prognosis.

Kanser kolon adalah kanser usus besar (colon), bahagian bawah sistem pencernaan anda. Kanser usus ialah kanser kedua yang paling biasa di Amerika Syarikat dengan pembahagian yang sama antara lelaki dan wanita. Tumor kolon biasanya menjejaskan orang berusia 40, dengan majoriti orang-orang yang didiagnosis dengan keadaan yang berumur lebih 60 tahun. Kanser kolon boleh menjejaskan mana-mana Kumpulan kaum atau etnik; Walau bagaimanapun, beberapa kajian mencadangkan bahawa Amerika Utara warisan Eropah mempunyai risiko lebih tinggi daripada purata tumor kolon.

KEJADIAN KANSER KOLON
Kanser kolon adalah lebih biasa di negara-negara perindustrian dan dalam masyarakat orang-orang di mana daging merah merupakan sebahagian besar daripada diet, walaupun bukti cenderung untuk mencadangkan bahawa perubahan diet anda semata-mata kepada putih daging dan makanan laut seperti Jepun misalnya, cenderung hanya tukar kanser perut untuk kanser kolon. Dalam hampir semua kes kanser kolon adalah penyakit dirawat jika ditangkap awal.

TANDA-TANDA DAN GEJALA-GEJALA
Kanser kolon biasanya bermula dengan kemunculan ketumbuhan Benigna seperti polyps. Seringkali terdapat tiada gejala awal. Jika tanda-tanda dan gejala-gejala kanser kolon muncul, mereka mungkin termasuk: perubahan dalam tabiat usus anda, termasuk cirit-birit atau sembelit atau perubahan dalam konsisten najis anda untuk lebih daripada beberapa minggu, pendarahan rektum atau darah dalam najis anda, ketidakselesaan perut yang berterusan, seperti kekejangan, gas atau sakit, sakit perut dengan gerakan usus, perasaan bahawa usus anda tidak kosong sepenuhnya, kelemahan atau keletihan dan kehilangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan.

PUNCA-PUNCA KANSER KOLON
Punca sebenar kanser kolon adalah tidak diketahui, tetapi nampaknya ia dipengaruhi oleh faktor-faktor warisan dan alam sekitar. Kajian menunjukkan tumpuan yang dalam bidang pembangunan ekonomi yang lebih tinggi yang mencadangkan hubungan yang diet, terutamanya berlebihan serat rendah dan lemak haiwan. Faktor-faktor lain yang meningkatkan risiko menghidap tumor kolon: umur lebih daripada 40, kewujudan penyakit-penyakit lain saluran penghadaman, sejarah keluarga dan kolitis.
Pembangunan kanser kolon pada usia awal, atau pada pelbagai laman web, atau kanser kolon berulang, mencadangkan satu bentuk genetik penyakit tersebut berbanding dengan bentuk tertentu. Juga terdapat sedikit peningkatan risiko untuk colon Karsinoma dalam individu yang Merokok.
Jenis sel kanser kolon yang paling biasa adalah adenocarcinoma yang menyumbang 95% daripada kes-kes.

DIAGNOSIS
Pembangunan polyps kolon biasanya mendahului pembangunan kanser kolon oleh lima tahun. Persatuan Gastroenterologial Amerika disemak dengan panduan pemeriksaan pada tahun 2003 untuk mencadangkan bahawa orang-orang dengan dua atau lebih banyak saudara-mara yang first-degree dengan kanser Kolorektal atau saudara-mara first-degree dengan kolon atau kanser rektum sebelum usia 60 tahun perlu pemeriksaan kolonoskopi bermula pada usia 40 atau baru 10 tahun usia awal diagnosis kanser kolon dalam keluarga mereka (yang mana lebih awal). Mereka yang mempunyai saudara-mara first-degree didiagnosis dengan kanser kolon selepas umur 60 atau dua saudara tertib kedua dengan kolon atau kanser rektum harus memulakan pemeriksaan pada umur 40 dengan salah satu daripada kaedah yang disenaraikan di atas, seperti sigmoidoscopy Tahunan. Ujian Saringan kanser usus yang paling biasa ialah kolonoskopi, sigmoidoscopy dan ujian darah occult tahi.
Imbasan CT dan Barium enemas juga rutin yang digunakan untuk diagnosis kanser rektum dan kolon.

RAWATAN KANSER USUS BESAR
Hampir semua tumor kolon dirawat dengan pembedahan pertama, tanpa mengira peringkat. Tumor malignan, tisu-tisu bersebelahan dan mana-mana nod limfa yang mungkin mengandungi sel-sel kanser dihapuskan.
Kanser kolon, kimoterapi selepas pembedahan biasanya hanya diberikan jika kanser telah merebak ke nod limfa (peringkat III). Terapi sinaran juga boleh digunakan untuk mendorong regresi tumor. Dengan rawatan-rawatan kanser yang lain, kejadian kesan sampingan berbeza dengan kesihatan pesakit dan jenis rawatan yang tepat.

PENCEGAHAN
Tidak ada satu kaedah yang mutlak untuk mencegah kanser kolon. Namun, Terdapat langkah-langkah yang individu boleh dilakukan secara dramatik mengurangkan risiko atau untuk mengenal pasti banyak kanser kolon supaya ia tidak nyata itu sendiri. Orang-orang yang menghidupkan 50 tahun, dan semua mereka yang mempunyai sejarah kanser kolon dalam keluarga masing-masing, harus bercakap dengan doktor mereka tentang syor-syor pemeriksaan yang terbaru dari doktor dan kanser. Mereka harus menonton untuk gejala-gejala dan menghadiri pemeriksaan semua disyorkan untuk meningkatkan kemungkinan menangkap awal kanser kolon. Senaman dipercayai mengurangkan risiko kanser kolon. Nampaknya, tiada perkaitan yang wujud antara kekerapan pergerakan usus atau penggunaan laksatif dan risiko kanser kolon.

PROGNOSIS
Prognosis bergantung kepada tahap penyakit dan kesihatan keseluruhan pesakit. Jika didiagnosis awal, sebelum ketumbuhan tersebut telah merebak dari usus, rawatan ini akan sangat berkesan, dengan kira-kira 90% daripada pesakit-pesakit yang masih hidup lima tahun selepas didiagnos. Jika kanser kolon datang semula (recur) dalam tempoh 5 tahun, ia dianggap sembuh. Prognosis adalah miskin pada pesakit dengan hati dan paru-paru metastases.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *