Kanak-kanak menyalahi undang-undang perkahwinan di Malaysia terus meningkat – bagaimana boleh kami bantu?

Kanak-kanak menyalahi undang-undang perkahwinan di Malaysia terus meningkat – bagaimana boleh kami bantu?

Sesetengah telah dilabelkan sebagai perhambaan moden. Pengantin kanak-kanak terpaksa meninggalkan sekolah, jarang dibenarkan bekerja dan banyak menjadi mangsa keganasan rumah tangga.

Gadis-gadis muda ini, benar-benar kehilangan kebebasan dan kanak-kanak mereka. Banyak juga menghadapi risiko kesihatan yang serius kerana badan mereka terlalu muda dan mundur untuk kanak-kanak yang berfaedah.

Pengalaman dan kesan-kesan perkahwinan kanak-kanak akan ditunjukkan dalam satu dokumentari TV yang dipaparkan di BBC World News GMT: Jumaat 27 April 13:30 dan Sabtu 28 April 11:30 hingga 23:30; dan saluran berita BBC BST: Sabtu 28 April 05:30, 14:30, 21:30 dan Sun 29 April 03:30, 10:30, 22:30.

Memenuhi Oli – berusia 12 tahun bekerja untuk memberi inspirasi kepada orang lain

Oli yang hanya berusia 12 tahun dan kanak-kanak ditaja dengan amal kanak-kanak di rancangan. Beliau adalah seorang ahli yang menjadi sumber inspirasi daripada salah satu kumpulan anak-anak mereka di Dhaka Utara yang bekerja untuk meningkatkan kesedaran mengenai kesan perkahwinan awal dan dipaksa pada kanak-kanak. Oli membantu membuat perbezaan yang besar kepada keluarga miskin di Bangladesh.

“Di sebalik keputusan ibu-bapa kami untuk berkahwin dengan gadis-gadis yang muda adalah kemiskinan – kemiskinan. Jika ibu-bapa kami mendapat tawaran yang baik, kadang-kadang ianya amat sukar untuk menukar fikiran mereka,”menjelaskan Oli

Terdapat 25 kanak-kanak Oli dan organisasi dan rancangan mempunyai 60 kelab-kelab yang sama di seluruh negara.

Pelan telah mencapai kira-kira satu juta orang dengan kerjanya perkahwinan anti-child manakala Oli dirinya telah mencapai kira-kira 50,000.

Cerita Nargis’ – wanita dipaksa menjadi perkahwinan hanya 12 tahun lama

“My name is Nargis dan aku 19. Saya adalah 12 apabila perkahwinan kanak-kanak pecah semua impian saya. Keluarga saya yang diaturkan untuk saya untuk berkahwin: bapa saya memutuskan untuk saya, dan bapa suami saya memutuskan untuk beliau. Jadilah tiada skop bagi saya untuk mengatakan tidak.

“Pada hari itu saya adalah ketakutan: sekali lagi dan sekali lagi saya merasakan takut, takut, takut. Saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan, atau apa yang akan berlaku seterusnya. Sebaik sahaja nenek saya dan kakak telah pergi, saya terpaksa pergi dan tinggal bersama suami saya. Saya tidak tahu beliau. Malam itu saya rasa pelik, dan sangat takut.

“Apabila saya tinggal dengan ibu bapa saya saya mempunyai kebebasan. Selepas saya berkahwin saya hilang ini, dan saya tidak boleh hidup dengan cara yang sama sekarang. Saya berasa sangat buruk, kerana daripada pergi ke sekolah saya hidup saya bapa mertua di rumah dan melakukan semua kerja rumah.

“Semasa saya berada di rumah saya boleh berkongsi perasaan dan emosi saya. Sekarang bahawa saya berkahwin saya tidak berkata apa-apa dan saya perlu mematuhi apa suami saya dan bapa dan ibu mertua saya memutuskan.

“Dua tahun selepas perkahwinan saya, apabila saya 14, saya melahirkan seorang bayi lelaki, tetapi terdapat komplikasi selepas kelahiran. Dia terselamat selama 16 hari tetapi kemudian beliau meninggal dunia.

“Apabila saya adalah berkahwin, saya mempunyai lima kawan rapat. Dua masih di sekolah, tetapi tiga berkahwin. Saya tidak pernah melihat mereka sekarang. Apabila saya di sekolah dan kawan-kawan saya, saya adalah sangat gembira: saya benar-benar mahu kembali ke sekolah.

“Saya tidak fikir perempuan perlu berkahwin sebelum mereka sedang 18. Jika mereka berbuat demikian, mereka menghadapi masalah seperti yang saya lakukan dengan bayi saya. Saya ingin memberitahu gadis-gadis lain yang zaman saya berkahwin adalah tidak baik untuk Kesihatan, Keluarga, pendidikan – untuk apa-apa.”
Bagaimana pelan membantu di Bangladesh?

Untuk membantu menghalang perkahwinan kanak-kanak dipaksa pelan telah bekerja keras untuk mengeluarkan Sijil Kelahiran kepada gadis-gadis di seluruh Malaysia. Mempunyai sijil kelahiran membantu kanak-kanak perempuan untuk membuktikan mereka tidak cukup lama untuk berkahwin.

Pelan juga bekerjasama dengan pertubuhan-pertubuhan Negeri dan pihak berkuasa untuk meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap masalah ini dengan mengadakan acara-acara terbuka, persembahan teater dan bengkel. Peristiwa-peristiwa ini membantu untuk mendidik masyarakat dan menjelaskan mengapa ia adalah penting bahawa perempuan tunggu sehingga mereka berumur lebih dari 18 untuk berkahwin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *