Kanak-kanak bola sepak – Glycogen dan kepentingan pemakanan bola sepak

Kanak-kanak bola sepak – Glycogen dan kepentingan pemakanan bola sepak

Selama bertahun-tahun bola sepak anak-anak telah meletup ke arena sukan. Kanak-kanak lebih banyak bermain bola sepak daripada mana-mana sukan lain di dunia. Sebagai jurulatih dan ibu bapa banyak penekanan diberikan terhadap kaedah latihan dan kecergasan. Tanpa bayang-bayang ragu-ragu tesis adalah penting, tetapi paling penting aspek pemakanan permainan yang terlepas pandang.

Hanya cepat soalan sebelum saya Menyelam ke dalam kepentingan pemakanan. Akan anda memandu kereta anda ketika ia akan kehabisan minyak? Satu pertaruhan yang selamat akan tiada. Kemudian Mengapa Adakah pemain bola sepak menghadiri latihan atau walaupun dengan perut yang kosong. Jika anda jurulatih pasukan bola sepak atau pun ibu bapa pemain bola sepak, pemakanan adalah penting untuk prestasi puncak. Ia bukan sahaja penting untuk prestasi Malah ianya satu keperluan bagi kesejahteraan.

Adakah anda tahu glycogen apa? Anak-anak yang bermain bola sepak tidak mempunyai idea Apakah glycogen adalah. Adakah mereka benar-benar perlu tahu glycogen apa? Tidak mereka tidak! Walau bagaimanapun, jurulatih dan ibu bapa perlu memaklumkan kepada pemain mereka tentang kepentingan pemakanan seimbang yang merangkumi jumlah karbohidrat yang tinggi.

Tanpa pergi ke terlalu banyak istilah saintifik, glycogen adalah Erinaceus glukosa yang lebih atau kurang bertindak seperti Menyimpan tenaga. Glycogen didapati di otot-otot, hati dan sedikit dalam aliran darah. Apabila mengambil bahagian dalam perlawanan bola sepak, badan menggunakan tenaga yang tersimpan ini untuk menukar kepada glukosa yang merupakan satu bentuk tenaga. Jadi apa yang berlaku apabila badan, terutama otot kekurangan glycogen? Badan tidak boleh menghasilkan tenaga yang cukup untuk otot anda berfungsi dengan betul. Jadi pasti mengalami prestasi anda dan meningkatkan risiko kecederaan tisu lembut.

Jadi bagaimana kita boleh mengekalkan tahap glycogen dalam otot kami? Ianya mudah, hanya makan makanan. Makan makanan dengan jumlah karbohidrat yang tinggi membantu mengisi peringkat glycogen dalam badan anda. Jadi apabila masa untuk bersaing dalam perlawanan bola sepak anda, anda akan bertenaga dan bersedia untuk pergi. Anda seharusnya tidak pernah kebuluran diri sendiri sebelum latihan atau perlawanan kerana badan akan mula menggunakan bank glycogen yang. Pastikan untuk menyimpan makanan yang berkhasiat dalam bank glycogen berkala. Di bawah keadaan tidak akan anda untuk berpuasa sebelum permainan besar atau minum minuman tenaga tinggi yang dipenuhi dengan gula.

Tidak mengabaikan kepentingan pemakanan bola sepak. Semua latihan di dunia akan tiada manfaat melainkan anda suapan motor yang mendorong anda. Diet seimbang dengan had gula mudah boleh meningkatkan prestasi bola sepak anda dengan ketara tanpa anda walaupun menendang bola.

Jika anda memahami prinsip-prinsip asas pemakanan dan glycogen, kemudian anda akan ditakdirkan menjadi pada separuh bahagian atas pemain bola sepak hanya dengan makan dengan betul.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *