Kalkulator kanser prostat

Kalkulator kanser prostat

Kanser prostat berkembang di kelenjar prostat dalam sistem reproduktif lelaki. Apabila kanser telah mengambil pegangan, ia boleh merebak daripada prostat ke tulang, nodus limfa atau bahagian-bahagian lain badan. Kesukaran membuang air kecil, mati pucuk dan lain-lain masalah semasa hubungan seks akan gejala-gejala biasa, dengan gejala-gejala lain yang biasanya membangunkan pada peringkat yang lewat.

Kanser cenderung untuk membangunkan pada lelaki yang berusia lima puluh, walaupun banyak tidak menunjukkan gejala kerana kemajuan yang perlahan dalam kebanyakan kes, dan lelaki dengan keadaan mungkin sering mati sebab-sebab lain seperti jantung penyakit, radang paru-paru dan lain-lain jenis kanser atau walaupun usia.

Kanser prostat boleh ditunjukkan dengan pemeriksaan fizikal, ujian sembuh khusus prostat atau biopsy, tetapi alat dalam talian yang baru untuk kanser prostat menjanjikan satu cara yang paling tepat untuk meramalkan peluang hidup jangka panjang.

Apabila kanser dikesan, pesakit boleh cuba pembedahan, implantasi benih radioaktif atau radiasi yang tradisional, sebagai cara rawatan. tersungkur kanser pesakit boleh lebih baik menentukan rawatan yang betul dengan menggunakan Kalkulator yang tersedia dalam talian untuk menentukan risiko mereka.

Kalkulator, bertujuan hanya untuk lelaki berusia 55, menentukan kemungkinan survival jangka panjang pesakit dengan mengambil kira beberapa soalan seperti AKP (prostat khusus sembuh) Bilangan dan jenis rawatan yang dipilih. Sebagai Kalkulator yang pertama seumpamanya, urologists ghairah pada prospek alat ini untuk meramalkan kewujudan jangka panjang peluang, ada apa-apa seperti ia menyediakan data serupa yang dihantar. Kanser kulit dan prostat adalah jenis paling biasa kanser di kalangan lelaki.

Kanser yang tersungkur sesungguhnya adalah maut, tetapi 80% dari masa ia merebak, tetapi kekal setempat. Ini adalah tepat alasan mengapa mengetahui tentang jangka panjang peluang hidup boleh membantu pesakit menentukan sama ada rawatan yang lebih agresif atau kurang agresif adalah sesuai.

Bagi pesakit yang lebih tua, kesan-kesan sampingan pembedahan yang agresif seperti pundi kencing dan mati pucuk boleh menjadi kurang penting daripada memanjangkan jangka hayat beliau. Memang ini keputusan yang membantu pesakit; Bilakah beberapa jenis peratusan boleh ditawarkan peluang untuk kelangsungan hidup apabila memilih untuk pembedahan atau lain-lain pilihan rawatan; Ia membuat keputusan membuat lebih mudah untuk pesakit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *