Kalium isu warga tua

Kalium isu warga tua

Mempunyai nutrien yang mencukupi di dalam badan adalah satu matlamat yang umum untuk semua orang. Ia tidak semestinya mengambil usaha untuk mencapai matlamat ini. Jika anda hanya mengikuti diet yang kaya dengan vitamin dan mineral, anda harus sihat. Walau bagaimanapun, mengambil ubat-ubatan, genetik, dan usia yang boleh menyebabkan anda menjadi vitamin atau mineral yang kurang. Kalium adalah satu mineral tersebut bahawa warga tua atau individu-individu yang menjaga mereka harus sedar.

Kalium adalah mineral yang, dalam kombinasi dengan sodium dan kalsium, mengekalkan rentak normal jantung, mengawal imbangan air dalam badan, dan bertanggungjawab dalam pengaliran impuls saraf dan pengecutan otot. Badan orang yang bersaiz purata mengandungi kalium kira-kira 5 auns (140 g). Tahap darah mineral yang dikawal oleh buah pinggang, yang menghapuskan sebarang lebihan dalam air kencing.

Kekurangan kalium adalah jarang berlaku kerana hampir semua makanan mengandungi kalium. Sumber terbaik kalium termasuk daging tanpa lemak, bijirin, sayur-sayuran berdaun hijau, kacang dan buah-buahan yang banyak (terutamanya pisang dan buah oren). Diet yang mengandungi makanan ini adalah mencukupi untuk mendapatkan jumlah yang mencukupi kalium.

Oleh kerana sumber-sumber kalium adalah begitu banyak, bagi kebanyakan orang kalium kekurangan bukanlah menjadi kebimbangan. Warga tua, Walau bagaimanapun, adalah pada risiko yang lebih besar bagi kekurangan kalium. Sebab utama warga tua perlu bimbang tentang kekurangan yang mencukupi adalah kerana buah pinggang mereka dan organ-organ lain cenderung tidak berfungsi serta. Ini menyebabkan sistem tidak dapat menyerap dan mengawal jumlah kalium dalam badan.

Di samping itu, ubat-ubatan yang ditetapkan untuk rawatan tekanan darah tinggi adalah kurang berkesan dengan warga tua. Tekanan darah tinggi boleh membawa kepada keadaan kesihatan yang serius, termasuk diabetes dan penyakit jantung. Jadi, warga tua yang akan ditetapkan tekanan darah mengurangkan ubat-ubatan dengan kejayaan kecil mungkin ingin membincangkan kalium tambahan dengan doktor mereka.

Gejala-gejala utama kekurangan kalium akan kadar jantung yang tidak teratur, masalah gastrousus, kelemahan otot dan kulit yang tidak normal sensasi, seperti kebas. Untuk mengesan kekurangan kalium doktor menguji tahap darah pesakit untuk kehadiran kalium. Jika kurang daripada 5.6 gram kalium terdapat individu ditentukan mempunyai kekurangan kalium.

Untuk memeriksa tambahan yang kita amalkan dan mengesyorkan, pastikan untuk menyemak

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *