Kakitangan kesihatan: Bagaimana untuk membuat pekerja-pekerja anda sambutan hangat tentang bekerja untuk anda!

Kakitangan kesihatan: Bagaimana untuk membuat pekerja-pekerja anda sambutan hangat tentang bekerja untuk anda!

Bangunan Disneyland yang pekerja adalah sesuatu yang mempunyai banyak syarikat-syarikat kreatif dalam biasa, lebih kecil dan lebih besar. Ia telah terkenal oleh gergasi seperti Google dan hiburan Blizzard. Apa yang boleh kita pelajari dari falsafah pemain ini sangat berjaya pada jangka masa panjang kakitangan kesihatan dan kesejahteraan? sangat banyak. Dan anda tidak perlu menjadi perniagaan bilion dolar untuk menggunakan konsep yang sama. Berikut adalah lima perkara yang anda mungkin tidak mempunyai pemikiran.

1. Pekerja kakitangan vs ruang bilik
Saya akan memberitahu anda apa tempat-tempat ini biasanya kelihatan, dan ianya tidak cantik. Mereka biasanya tidak benar-benar kecil dengan dinding putih dan perabot blandest yang anda boleh dapati. Jadual dan beberapa kerusi, sinki dan berusia 20 tahun sejuk (yang belum telah dibersihkan dalam seberapa lama), pembakar roti berkarat, beberapa majalah dari lima tahun yang lalu dan kemungkinan microwave merah (seseorang membuat satu percubaan yang kreatif, sekali). Ia adalah tidak tepat tempat yang anda ingin untuk berundur, jadi bagaimana boleh kita menjadikan ia lebih baik? Kita mahu ia menjadi tempat di mana anda boleh berehat, berehat dan melayan diri anda supaya anda boleh pada ketika anda paling produktif anda bekerja.

Dapatkan TV dan beberapa video berbilang pemain permainan (mungkin juga Singstar atau wira gitar) supaya kakitangan anda boleh berinteraksi apabila mereka santai. Dapatkan perabot yang selesa dan berwarna-warni (ia tidak perlu mahal) dan tempat yang berasa panas. Membenarkan orang ramai untuk menjadi kreatif dengan warna dalam buku (Ya, malah orang dewasa seperti mereka), puzzles, soduku dan crosswords sekitar. Tanya kakitangan anda apa yang mereka suka membaca dan melanggan majalah berlainan sedikit. Biar kakitangan anda membawa sesuatu dari rumah untuk menghias tempat dan berasa lebih banyak di rumah. Membeli sebuah mesin kopi sebenar yang menjadikan di atas purata kopi, tetapi memerlukan sarapan Ireland penuh yang untuk beroperasi.

2. Menggalakkan idea-idea baru
Orang-orang yang cenderung kurang setia atau peduli tentang perniagaan mereka mempunyai pelaburan tiada Jadi biarlah mereka mengambil hak miliknya. Menggalakkan orang ramai untuk berkongsi idea-idea mereka, sentiasa terbuka dan jangan lupa untuk mengambil ego anda dari gambar (jika anda adalah salah satu daripada orang-orang yang hanya benar-benar suka apa yang datang dari mulut anda sendiri). Melaksanakan dan memberi pujian dan anda mungkin mendapati bahawa pasukan anda mula rasa lebih banyak seperti itu adalah perniagaan mereka juga. Dan jika mereka melihatnya sebagai mereka sendiri, atau bahkan sebahagian mereka sendiri – mereka akan mula merawat berbeza.

3. Kesihatan dan senaman
Satu pasukan yang sihat adalah sebuah pasukan yang produktif dan terdapat kajian yang tidak terkira banyaknya alasan bagaimana Kesihatan kesan prestasi secara langsung dan tidak langsung. Menguruskan seminar dan kecergasan korporat dan program kesihatan bukan sahaja membuat satu unit yang lebih kuat, tetapi unit lebih sihat dan lebih produktif serta pasukan anda. Bukan itu sahaja, kakitangan yang tidak sihat tidak berdepan dengan tekanan dan lebih cenderung untuk terbakar. Dan dengan cara itu, tidak mengecualikan diri daripada urusan ini sama ada; Ia hanya akan menguatkuasakan sikap “kita dan mereka” antara pasukan anda. Dengan jelas anda boleh tidak pernah memaksa sesiapa sahaja untuk mengambil bahagian dalam program-program ini, tetapi jika mereka menunjukkan tiada kepentingan untuk berbuat demikian anda perlu tanya diri anda mengapa ianya.

4. Inspirasi tempat kerja
Kita tidak boleh menjadi kreatif dengan ruang pejabat kami seperti kami dengan lounge pekerja kami (bekas kakitangan bilik), tetapi sudah tentu ada perkara-perkara yang boleh kita lakukan untuk menjadikannya kurang steril. Benarkan kakitangan anda untuk memperibadikan Meja mereka sedikit dengan barang-barang peribadi dan gambar-gambar. Ia tidak akan kelihatan ganjil untuk pelawat atau pelanggan-pelanggan yang datang dengan apa-apa, tetapi ia akan menjadikan ruang mereka merasa lebih seperti rumah. Anda juga boleh mencipta apa yang dipanggil papan Mood (menjadikannya satu pasukan yang membina senaman!) atas kertas A3, bingkai mereka dan meletakkan mereka sekitar pejabat. Bukan sahaja engkau membenarkan kakitangan anda untuk menghias tempat, papan Mood maksud sesuatu kepada mereka dan berkhidmat sebagai inspirasi setiap hari mereka datang untuk bekerja. Simpan dinamik juga, jika anda telah mempunyai mereka selama enam bulan, mengambil mereka dan menyusun lokasi mereka.

5. Menjalankan tugas di tempat kerja
Bagaimana jika orang boleh mencapai beberapa tugas yang mereka perlu lakukan dalam mereka ganti-masa, di tempat kerja, tanpa memberi kesan kepada prestasi mereka? Sesungguhnya ini bergantung pada keperluan individu kakitangan anda Apakah, tetapi beberapa perkara yang boleh diselaraskan untuk kepentingan mereka dan di sini adalah beberapa contoh:

Mempunyai sebuah kedai Cucian Kering yang datang untuk mengambil dan menghantar pakaian mereka. Bukan sahaja ia mudah, tetapi anda akan mendapat diskaun Kumpulan juga. Mengaturkan seorang doktor datang sekitar dan kakitangan check-up sekali setiap tiga, enam atau dua belas bulan. Mendapatkan orang ramai untuk merancang dan menyusun senarai runcit dan telah dihantar ke tempat kerja tepat sebelum penutupan. Penghantaran ke rumah adalah biasanya hanya dihadkan oleh jumlah pesanan, jadi jika anda mendapat beberapa orang bersama-sama ada tiada kos tambahan serta anda akan kurang terdedah kepada gerak hati membeli kerana anda sedang berdiri di lapar kedai atau dengan anak-anak.

Jelas ia tidak mengambil masa untuk melakukan perniagaan bilion dolar perkara-perkara yang besar bagi pekerja-pekerja anda. Dan bahkan lebih baik, sambutan orang-orang yang suka kerja mereka akan tidak hanya hangat tentang hal itu (peningkatan imej), tetapi mereka lebih cenderung untuk prestasi yang lebih baik dan kurang berkemungkinan untuk menukar pekerjaan – walaupun mereka menawarkan lebih banyak wang. Gaya hidup trumps sedikit (dan selalunya pun banyak) lebih wang poket anda!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *