Kaki kelepuhan: Adakah mereka kekal tanggal?

Kaki kelepuhan: Adakah mereka kekal tanggal?

Kelepuhan di bawah kaki adalah biasa, merengsa, dan sering sumber banyak kesakitan. Ramai orang menganggap mereka boleh hanya dipotong, yang secara amnya tidak benar. Artikel ini akan membincangkan apa prosedur ini sebenarnya boleh dilakukan untuk merawat kelepuhan di bawah kaki, dan menghilangkan beberapa mitos yang mengelilingi mereka.

Kelepuhan pada bahagian bawah kaki adalah dari proses semulajadi yang direka untuk melindungi kulit kaki dari tekanan yang berlebihan. Tekanan berlebihan ini boleh datang daripada beberapa sumber. Luaran, tekanan boleh datang daripada hanya berjalan atau berdiri di atas tanah, sama ada seseorang berada dalam kasut atau tidak. Kasut sendiri bahkan boleh menjadi sumber tekanan luar, walaupun ini biasanya dilihat mengakibatkan Setapak atas jari kaki (yang jenis yang sama keadaan sebagai satu callus). Secara dalaman, tekanan boleh datang daripada tulang-tulang yang berada di bawah kulit. Jika tulang bogel menonjol kerana keabnormalan struktur kaki yang (seperti bunion yang atau kaki rata), atau jika pad di bawah tulang dan kulit nipis yang luar biasa, maka tekanan akan meningkatkan pada kulit overlying. Kulit biasanya jengkel dengan sumber-sumber dalaman dan luaran tekanan pada masa yang sama, di mana tekanan luar dari berjalan digabungkan dengan tekanan dalaman dari tulang-tulang yang menonjol atau kulit nipis mewujudkan tindak balas tisu kulit. Tindak balas ini menyebabkan kulit untuk membentuk penebalan lapisan luar sel berasaskan keratin, yang squish bersama-sama untuk membentuk pelbagai lapisan.

Dari masa ke masa, yang callus (juga dipanggil hyperkeratosis yang) apabila kulit menjadi terlalu tebal pada tempat yang tekanan. Callus ini, jika cukup, tebal boleh menyakitkan kerana lapisan kulit biasa yang asal pada bahagian bawah callus yang menganiaya oleh tekanan daripada lapisan yang merangkumi itu. Apa sekali adalah langkah perlindungan mudah oleh kulit boleh bertukar menjadi punca kesakitan dan kerosakan kulit jika pertumbuhan berkembang cukup jauh. Kadang-kadang, callus yang bertambah masuk ke arah asas lapisan kulit, membawa kepada pembentukan teras keras tebal, yang tunnels masuk (tetapi tidak memecahkan kulit). Ini juga dikenali sebagai keratosis plantar satu pertikaian dan sering disalah anggap sebagai Ketuat yang. Akhirnya, peluh dan kelenjar kulit lain boleh mengisi dengan bahan keratin, membentuk callus pinpoint kecil yang dipanggil porokeratosis yang. Callus jenis ini tidak perlu tulang terkemuka di bawahnya untuk membentuk, dan biasanya tidak menyakitkan.

Rawatan callus adalah sering salah faham, dan pada hakikatnya boleh agak rumit. Bentuk rawatan yang paling biasa adalah mudah bercukur untuk callus dalam diri sendiri, yang pedicurist atau podiatrist yang. Akta penipisan kulit keras akan menjadikan ia lebih selesa untuk berjalan, dan akan mengurangkan kesakitan. Walau bagaimanapun, punca callus tersebut masih akan wujud, dan callus yang akhirnya akan kembali dalam sebulan atau dua. Ini menyebabkan kekeliruan yang besar bagi sesetengah orang yang hanya mengaitkan callus yang dengan pertumbuhan kulit yang sementara, dan bukan sesuatu yang berkait rapat dengan struktur kaki dan aktiviti mereka. Penggunaan Menggilap Khas menyokong pad atau berjalan kaki untuk mengurangkan tekanan pada bahagian bawah kaki boleh membantu untuk menghadkan pertumbuhan callus yang, apabila digunakan dalam kombinasi dengan callus shaving dan pemasangan kasut dengan betul. Malangnya, ini tidak akan menghapuskan callus yang kekal, dan hanya akan berkhidmat untuk membantu mengurangkan ketebalan keseluruhan callus itu apabila ia regrows. Walaupun preskripsi Menggilap sisipan (Kasut) akan kekal mengurangkan kelepuhan, walaupun mereka de-weight di kawasan callused yang lebih baik daripada kedai membeli sisipan dengan menjadi adat kepada acuan kaki.

Ia harus diperhatikan bahawa pesakit diabetes tidak harus cuba untuk menguruskan kelepuhan mereka sendiri. Kerana miskin sensasi akibat penyakit kencing manis, pesakit kencing manis pemangkasan kelepuhan mereka sendiri atau mempunyai ahli keluarga yang tidak mahir cuba ini di rumah boleh membawa kepada luka dan jangkitan dari pemotongan yang secara tidak sengaja ke dalam kulit yang biasa.

Terdapat suatu andaian oleh beberapa bahawa callus yang boleh dirakam kaki seperti Ketuat atau pertumbuhan kulit yang sama. Penggunaan bahan kimia, laser, rawatan sejuk dan elektrik untuk memusnahkan ketumbuhan kulit yang sangat biasa, dan selalunya berkesan untuk jenis lain-lain penyakit kulit. Malangnya, teknik ini tidak bekerja serta callus tisu, kerana pertumbuhan callus yang berterusan, dan tidak berdasarkan kepada kehadiran mudah sel-sel kulit yang tidak normal yang boleh dikeluarkan. Callus tisu yang tisu normal, dan mana-mana prosidur yang merosakkan terhadap tisu ini hanya buat sementara waktu akan berjaya sehingga pertumbuhan kulit bermula, dan pembaharuan callus. Pengecualian ini adalah porokeratosis yang boleh dikeluarkan jika kelenjar dan kelenjar yang asas pegawai dimusnahkan.

Rawatan pembedahan adalah peringkat seterusnya penjagaan callus. Ini adalah satu lagi kawasan di mana terdapat kekeliruan dan banyak mitos rawatan. Ringkasnya, kelepuhan tidak boleh dipotong atau sebaliknya pembedahan dibuang, dengan harapan bahawa callus itu tidak akan kembali. Kulit baru yang tumbuh ekoran pembedahan akan terus membentuk a callus, dan apabila digabungkan dengan parut pembedahan mungkin lebih menyakitkan daripada callus asal. Satu-satunya pengecualian sekali lagi adalah porokeratosis, yang boleh berjaya dikeluarkan dengan pembedahan. Satu-satunya cara untuk kekal menyingkirkan callus yang adalah untuk menyingkirkan British tulang yang asas, dan untuk memastikan kasut yang sesuai dengan betul dan betul empuk ke akaun mana-mana kulit dan tisu penipisan ke atas tulang-tulang ini. Terdapat sebilangan besar tulang di kaki yang boleh menyebabkan British yang mengganggu kulit yang cukup, dan seberapa banyak cara untuk menyelesaikan tekanan melalui pembedahan tulang. Prosedur boleh termasuk mengangkat tulang yang curam terlalu jauh ke arah bahagian bawah kaki, pemindahan tulang tambahan yang secara semula jadi membentuk semasa pembangunan (sangat biasa), bercukur atau pembuangan tulang menggerak longgar cebisan-cebisan tulang atau bahkan penuh pembuangan bahagian tulang yang menyebabkan tekanan. Prosedur untuk membetulkan kecacatan keseluruhan yang menyebabkan tekanan, seperti sebuah bunion, atau gerbang ketidaknormalan, mungkin diperlukan. Penyembuhan times akan berbeza-beza dan bergantung pada sama ada tulang hanya mencukur atau petikan, atau sama ada kedudukan tulang berpindah. Prosedur-prosedur ini yang biasanya berjaya menghapuskan pembentukan callus jika dilakukan dengan betul, walaupun terdapat risiko untuk titik tekanan kaki hanya bergerak ke atas untuk tulang seterusnya. Orthotics sering digunakan selepas pembedahan untuk mengelak daripada ini berlaku.

Kerana seseorang yang dapat melihat, penjagaan callus bukanlah hanya mengenai shaving atau memotong keluar tisu keras. Hakikatnya, mitos ini tidak berfungsi baik, dan pembedahan tulang adalah perlu untuk memastikan penjagaan callus daripada menjadi usaha penyelenggaraan kulit tetap melalui kerap bercukur dan Menggilap sisipan. Bagi sesetengah orang, ini adalah semua yang diperlukan untuk memberikan kelegaan. Untuk orang lain, pembedahan diperlukan untuk memecahkan kitaran kesakitan yang berterusan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *