Kakak Betty X Shabazz

Kakak Betty X Shabazz

Biografi – adik Betty X Shabazz

Tiada siapa yang seolah-olah tahu tentang kehidupan awal Betty Sanders dan latar belakang keluarga. Dia dilahirkan, Walau bagaimanapun, di Detroit, Michigan, dan adalah anak kepada Shelman Sandlin dan seorang wanita bernama Sanders. Sanders adalah anak nikah, satu dengan asuhan yang bermasalah, dan beliau telah diberikan ke atas untuk menggalakkan ibu bapa, membesar di rumah yang bagus, kelas menengah di Detroit. Kerana kanak-kanak sukar beliau, beliau mengabdikan hidupnya untuk penjagaan kanak-kanak Afrika Amerika, kesihatan dan pendidikan seks.

Selepas sekolah tinggi, Shabazz meninggalkan rumah selesa ibu angkat di Detroit untuk belajar di Institut Tuskegee (kini Tuskegee Universiti), sebuah kolej sejarah hitam yang terkenal di Alabama. Ia adalah di Alabama bahawa dia menghadapi permusuhan kaum yang pertama beliau. Dia tidak memahami sebab-sebab bagi isu-isu perkauman, dan ibu bapanya enggan mengakui isu-isu ini. Dia disebut dalam sebuah esei autobiographical dia menulis pada tahun 1992, pada dasarnya diterbitkan majalah ini: “mereka menyangka [masalah] telah bersalah saya.”‘

Betty berpindah ke NYC untuk melarikan diri dari pandangan sempit yang berfikiran putih Selatan, belajar kejururawatan di Hospital Negeri Brooklyn. Satu malam, rakannya mengambil beliau untuk mendengar Malcolm X bercakap tentang negara Islam di kuil untuk Islam di Harlem. Intipati majalah, sebuah majalah khusus untuk wanita hitam Amerika, yang dinyatakan pada tahun 1992 bahawa rakan Betty’s ditawarkan untuk memperkenalkan dia kepada Malcolm X selepas dia selesai bercakap.

Betty’s reaksi itu adalah “Big deal!” Tetapi dia pergi kepada pertuturan. Dia kemudian terus dalam temu bual itu: “tetapi kemudian saya melihat ke atas dan melihat lelaki ini pada lorong kanan melampau semacam Perkasa ke podium. Beliau adalah tinggi, dia adalah nipis, dan cara beliau adalah Perkasa, ia kelihatan begitu walaupun beliau akan suatu tempat yang jauh lebih penting daripada podium… juga, beliau dapat podium dan saya duduk tegak.”

Betty adalah agak kagum dengan ucapan x: Malcolm. Selepas itu, beliau ditangkap dia belakang pentas, dan mereka membincangkan perkauman di Alabama. Beliau mula menghadiri semua ucapan dan Syarahan, dan oleh masa yang dia merupakan graduan sekolah kejururawatan, beliau adalah ahli negara Islam. Sebagai Elijah Muhammad dikurniakan nama terakhir “X” pada semua pengikut-pengikutnya, beliau kini adalah X Betty, seperti Malcolm X, tidak lagi encumbered dengan “nama hamba.”

Betty X dinyatakan lagi dalam wawancara intipati autobiographical beliau: “saya tidak pernah ‘ bertarikh’ Malcolm seperti kita fikirkan kerana pada masa itu tunggal lelaki dan wanita dalam Islam pula tidak ‘fraternize’ kerana mereka yang dipanggil itu. Lelaki dan wanita sentiasa pergi berkumpulan.” Sebaik sahaja dia telah menyempurnakan pengajian kejururawatan pada tahun 1958, Malcolm X cadangan perkahwinan, dan oleh masa yang Betty X 23 dan Malcolm X 32, mereka telah sah berkahwin di dalam gereja yang Muslim.

Seperti suaminya, Betty berjalan mengerjakan Haji ke Mekah, menjadi seorang Muslim Sunni, dan beliau mengekalkan iman beliau dalam negara Islam peranan dalam pembunuhan x: Malcolm sehingga tahun 1995. Beliau kemudian telah penyesuaian awam dengan Louis Farrakhan, maka pemimpin negara Islam.

Betty X selanjutnya dinyatakan dalam wawancara majalah intipati beliau: “Aku benar-benar tidak tahu di mana saya akan hari jika saya telah tidak pergi ke Mekah untuk Haji tidak lama selepas Malcolm telah dibunuh. Dan itulah apa membantu meletakkan Aku kembali di landasan yang betul. Saya teringat satu perkara, Malcolm selalu berkata kepada saya adalah, ‘ tidak pahit. Ingat isteri banyak apabila mereka membunuh saya, dan mereka pasti akan. Anda perlu menggunakan semua tenaga anda untuk melakukan apa yang ia adalah anda perlu lakukan.”

Selepas pembunuhan, Betty X mempunyai sekurang-kurangnya enam kanak-kanak perempuan untuk mengumpul sebagai seorang ibu tunggal. Anak-anak perempuan yang enam beliau adalah: Attalla, Qubilah, Ilyasah, Gamilah, dan Kembar Malikah dan Malaak. Beliau telah bertekad untuk mengumpul anak-anak beliau dalam agama Islam, dan salah seorang daripada mereka, Ilyasah Shabazz, menulis dalam autobiografinya yang terkenal, “Peningkatan sehingga X.”

Betty X adalah seorang jururawat berdaftar, meneruskan pengajian pada jersi City State College, dia perlu menyediakan bagi keluarga besar. Dia juga mahu menetapkan satu contoh yang baik dan menyediakan model peranan wanita yang kuat untuk mereka. Beliau mendapat ijazah dalam bidang pendidikan kesihatan awam, seterusnya mencapai Ijazah Sarjana Sastera dalam kawasan yang sama pada tahun 1970. Dia akhirnya mendapat Ph.D. dalam Pentadbiran Pendidikan di Universiti Massachusetts di Amherst, dan merupakan ahli Delta Sigma Theta Sorority.

Mogok bencana – Betty X Dies

Malcolm Shabazz, Betty x: 12 tahun lama cucu, bakal kebakaran apartmen itu pada Jun 1997. Beliau tinggal dengan neneknya, dan ia dikatakan dia tidak berpuas hati tentang perkara ini, ingin tinggal bersama ibunya, Qubilah di Texas. Betty X lebih 80 peratus badannya terbakar yang dialami dan telah menjalani operasi penggantian kulit lima, sedang dalam rawatan rapi selama tiga minggu di Pusat Perubatan Jacobi di Bronx, New York. Doktor berkata, kebanyakan pesakit seperti beliau mempunyai hanya 10 peratus peluang untuk berterusan hidup, jadi Betty X meninggal dunia terbakar darjah ketiga pada 23 Jun 1997. Beliau telah berusia 61 tahun. Cucu beliau selama hanya lapan belas bulan dalam tahanan juvana jenayah keji beliau, walaupun ia telah menyebabkan kematian neneknya.

Tentang masa yang beliau meninggal dunia, Betty X telah mengetuai pejabat kemajuan institusi dan perhubungan awam Kolej Evers Medgar di Brooklyn. Orang ramai yang lebih besar daripada menghadiri satu pengkebumian x: Malcolm datang memperingati beliau di New York City Riverside gereja. Menonjol hitam komuniti dan lain-lain pemimpin-pemimpin sivik berbicara dalam Perkhidmatan: Coretta Scott King, balu balu Rev. Dr. Martin Luther King, Jr., Myrlie Evers-Williams, Medgar Evers, Maya Angelou, pemuisi terkenal, Ossie Davis, pelakon, dan empat Datuk-Datuk bandar New York City: Rudolph Giuliani, David Dinkins, Edward Koch dan Abraham Beame; Maxine Waters, wakil Amerika Syarikat, dan Gabenor George Pataki New York. Plus, di AS Setiausaha Buruh, Alexis Herman, memberi ufti dari Pres. Bill Clinton. Pemimpin hak awam hitam Jesse Jackson mengeluarkan satu kenyataan yang berkata, “dia tidak pernah berhenti memberi dan dia tidak pernah menjadi sinis. Dia meninggalkan hari warisan yang dicontohkan harapan dan penyembuhan.”

Mereka diadakan pengkebumian x: Betty NYC di Pusat Kebudayaan Islam, dan bangun beliau telah diadakan di rumah pengkebumian perpaduan di Harlem, di mana suaminya bangun telah mengadakan 32 tahun yang lalu. Kemudian kakak Betty X Shabazz dikebumikan di sebelah suaminya, abang Malcolm X Shabazz di tanah perkuburan Ferncliff di Hartsdale, New York. Terdapat juga sebuah masjid yang besar, utama di Harlem, dinamakan sempena adik Betty X Shabazz.

Malcolm X – Betty x suami

Malcolm adalah sebahagian besarnya kepada kebenaran dan keadilan – tetapi tidak dengan cara Amerika Syarikat. Beliau merasakan “patriotisme” topang tertentu orang gunakan untuk mendapatkan jenis sendiri, kerana mereka telah tidak membiarkan mereka telah penuh sivil dan hak asasi manusia mereka. Walau bagaimanapun, tentera patriotik yang kuat, walaupun nasionalis hitam orang-orang, yang apa tidak dapat dielakkan membunuh beliau. Beliau telah berdiri kepada kepimpinan negara Islam, mungkin kebanyakannya kerana permainan politik kuasa, dan ia menelan belanja kepadanya. Tetapi beliau telah berkembang dalam penghargaan beliau kepada desegregation dan hak-hak manusia semua orang, dan penerimaan beliau terhadap agama Islam.

Ramai orang akan bercakap kepadanya Anehnya tentang hidupnya. Mereka bertanya kepadanya Bilakah beliau akan menjadi seorang pelajar undang-undang terikat kolej, dan masukkan realiti. Saya rasa seperti dia telah memasuki keadaan dari saat dia dilahirkan dihalang perkara tersebut, bukan kerana beliau tidak berupaya untuk belajar undang-undang, tetapi kerana penindasan yang melampau terhadapnya. Terutamanya, beliau terpaksa berhadapan dengan menjadi militan, anti Amerika Syarikat dan anti semua masyarakat putih yang berdiri, termasuk sedikit undang-undang.

Tetapi Malcolm X pula menguruskan untuk menjadi sejenis peguam amatur. Dia terus sesetengah lelaki hitam dari pergi ke penjara, dengan merangka mereka, baik yang berpakaian, di luar sebuah bilik bicara dalam satu kejadian yang terkenal dan televisyen. Mereka semua seolah-olah mahu kepimpinan daripada-Nya. Beliau sentiasa berusaha berhubungan dan membawa apa yang berlaku, tetapi kerana dia tahu, hidupnya adalah predestined menjadi pendek.

Kelley Robin DG, ahli sejarah hitam yang terkenal, menulis:

“Malcolm X telah dipanggil banyak perkara: almari Pan Afrika, bapa kuasa hitam, fanatik agama, Sosialis yang konservatif, sedang berlangsung, dan tekanan yang kepada masyarakat. Erti hidupnya awam, politik dan ideologi, beliau dipertikaikan sebahagiannya kerana badannya seluruh kerja terdiri daripada beberapa dozen ucapan dan autobiografinya yang Kolaboratif kejujuran yang mencabar…Malcolm telah menjadi semacam tabula rasa, atau kosong bertanding bersama-sama, di mana orang-orang yang mempunyai kedudukan yang berbeza boleh menulis tafsiran mereka sendiri politik dan Warisan.

“Chuck D kumpulan rap musuh awam dan Clarence Thomas Hakim Mahkamah Agung boleh kedua-duanya mengaku Malcolm X Wira mereka.”

Saya pasti bahawa untuk kakak Betty X Shabazz, saudara Malcolm X Shabazz Wira terhebat itu, dan bahawa beliau juga adalah seorang wira kepada enam (atau lapan) anak juga, bukan untuk menyebut kebanyakan syarikat hitam pada 1950-an dan 1960-an.
Dalam buku tentang “The autobiografinya daripada Malcolm X,” Malcolm X di babak akhir tentang pembunuhan beliau, Alex Haley wrote: “adik Betty datang melalui rakyat, dirinya seorang jururawat, dan orang-orang yang mengenali beliau berpindah balik. Dia jatuh pada lutut beliau, melihat ke bawah pada beliau, peluru pocked dada yang terdedah, teresak-esak, ‘Mereka membunuh dia!’ ”

Sekurang-kurangnya kedua-dua mereka, saudara Malcolm X Shabazz dan kakak Betty X Shabazz, bertemu dan mengasihi antara satu sama lain, Walau bagaimanapun secara ringkas. Mereka menjadi pasangan Kekasih dan terkenal, tentang mana satu cerita mengatakan mereka bertemu semasa Taiping rancangan radio negara Islam, dan cerita lain berkata, mereka bertemu selepas ucapan yang diberikan oleh Malcolm X. Pada kadar apa-apa, mereka akhirnya menjadikannya sebagai antara satu sama lain. Ini adalah satu acara yang ramai yang dilahirkan di muka bumi ini yang tidak bernasib baik untuk menikmati semasa hayat mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *