Kakadu kompleks: Buah-buahan Super dari Down Under

Kakadu kompleks: Buah-buahan Super dari Down Under

Kita semua tahu bahawa cara terbaik untuk mendapatkan vitamin dan mineral, antioksidan terutamanya, kami melalui buah-buahan segar dan sayur-sayuran, dan melalui jus buah-buahan. Tetapi ia adalah penting untuk tidak bergantung kepada baik lama epal dan oren sahaja. Epal dan oren yang baik – tetapi ada banyak buah-buahan sihat hebat lain sana.

Ramai orang tidak tahu mengenai hanya berapa baik sesetengah makanan liar asli Australia untuk anda – Australia bahkan ramai tidak sedar manfaat kesihatan beberapa terkenal “bush tucker” tumbuhan yang banyak dibela sebagai kaya dengan Vitamin C. Ini adalah salah satu sebab mengapa seorang pakar pemakanan Australia yang bernama Dr George Kowalski (dan pasukannya penyelidikan) dibangunkan jus buah-buahan dia dipanggil “Kakadu kompleks”: dia mahu Australia dan lain-lain untuk mengetahui faedah kesihatan daripada buah-buahan asli mereka. Dr Kowalski dikaji buah-buahan dan sayur-sayuran yang dikenali di kalangan rakyat dan pencinta “bush tucker” untuk “Kakadu kompleks”. Dia mendapati lima buah kunci yang sangat sarat dengan antioksidan penting Vitamin C: kakadu plum, illawarra plum, Gunung lada, rosella liar dan quandong. Makanan tradisional semak yang lima ini telah digabungkan dengan buah-buahan kaya dengan antioksidan yang lain seperti teh hijau, goji berry dan cherry agar kompleks Kakadu.

Plum Kakadu (Terminalia ferdinandia) adalah bahan yang kompleks Kakadu sempena. “Kakadu plum” adalah hanya salah satu daripada nama-nama biasa bagi tumbuhan ini, yang juga dikenali sebagai “billygoat”, “murunga” dan “gubinge”. Kakadu plum kelihatan sedikit seperti yang feijoa, sedang yellowish-hijau apabila ianya masak. Buah-buahan ini adalah kaya dengan antioksidan Vitamin C, yang menjadikan ia baik dan benar-benar “superfood”: Kakadu plum terkenal mempunyai 100 kali lebih kandungan Vitamin C dari oren. PLUMS di Kakadu banyak tumbuh liar di bahagian-bahagian tropika Utara Australia, tetapi permintaan komersial telah berkembang kerana sifat-sifat antioksida buah-buahan ini telah diketahui, dan ladang-ladang yang sepatutnya kini sedang dibangunkan supaya buah-buahan yang boleh ditanam dan dituai secara mampan.

Bahan asli kedua di kompleks Kakadu adalah Illawarra plum (Podocarpus elatus). Ini adalah juga dikenali sebagai “pain plum” atau “pain coklat”. Ini adalah kaya dengan scavenger radikal Vitamin C, yang adalah mengapa ia telah dipilih. Rasa Illawarra plum adalah sangat tersendiri, yang tidak cukup seperti yang plum dan tidak cukup seperti pain. Pokok yang Illawarra mempelam yang tumbuh di atas juga digunakan bagi kayu balak dan kilang evergreen yang menarik di Taman-Taman.

Gunung lada (Tasmannia lanceolata, juga dikenali sebagai T. aromatica) memberikan menggigit peppery Kakadu kompleks. Lada Gunung adalah terkenal oleh pencinta “bush tucker”, kerana ia boleh digunakan sebagai rempah tumbuh liar yang menambah menggigit untuk hidangan manis serta memberikan pemakan yang antioksidan.

Bunyi rosella liar (Hibiscus sabdariffa) seperti jenis parakeet, tetapi ia buah, atau lain ia tidak akan telah dimasukkan ke dalam kompleks Kakadu! Tumbuhan ini adalah saudara-mara untuk hiasan tropika bunga, dan terdapat di beberapa kawasan tropika di Australia dan di tempat lain. Oleh kerana liar rosella mempunyai manfaat kesihatan yang begitu banyak, ia dikenali dan digunakan dalam ubat-ubatan tradisional dan remedi rumah yang banyak, dan ia juga digunakan sebagai ramuan dalam teh herba. Warna merah yang kukuh daripada buah-buahan – dan warna terang menyatakan bahawa ia adalah kaya dengan fitokimia – bermakna bahawa ia juga digunakan untuk warna semula jadi dalam produk-produk makanan yang lain. Rosella liar juga mengandungi pectin (besar untuk penghadaman), yang bermaksud bahawa ia (dan) popular di kalangan pembuat jem buatan.

Ramuan asli yang terakhir di Kakadu kompleks adalah quandong (Santalum acuminatum), yang juga dikenali sebagai peach asli. Tumbuhan ini adalah saudara gaharu aromatik, dan buah-buahan saham di antara sifat-sifat anti-bakteria minyak pati yang diperolehi daripada anak saudara better-known. Seperti lain-lain Australia super buah digunakan untuk kompleks Kakadu, ianya kaya dengan Vitamin C dan lain-lain antioksidan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *