Kajian saintifik yang mengesahkan keberkesanan amalan Yoga

Kajian saintifik yang mengesahkan keberkesanan amalan Yoga

Sesetengah berkata bahawa semua apa Sains moden mendapati adalah hanya semula penemuan dan pembentukan yang lebih saintifik fakta-fakta yang telah diketahui kepada manusia ini sejak beribu-ribu tahun. Dan Anehnya, jika kita melihat ke dalam tradisi India purba yoga, kita boleh dengan mudah mencari banyak contoh-contoh tersebut.

Marilah kita mengambil, sebagai contoh, skim yang kononnya badan halus, yang berdiri pada asas konsep yoga. Kata yoga, Terdapat tiga tenaga utama saluran: kiri, kanan dan tengah, dan tujuh pusat tenaga yang dipanggil seimbang chakra. Pengasas Sahaja Yoga, doktor perubatan dan falsafah Shri Mataji Nirmala Devi menjelaskan bahawa sistem tenaga ini sepadan dengan sistem saraf pusat dalam badan kita. Oleh itu saluran yang kiri dan kanan akan dimanifestasikan secara fizikal sebagai kiri dan kanan sympathetic sistem saraf, dan saluran Pusat dimanifestasikan sebagai sistem saraf parasympathetic. Pusat-Pusat tenaga tujuh (seimbang chakra) akan dimanifestasikan dalam badan kita seperti saraf plexuses tujuh (bermula dari plexus pelvik dan berakhir dengan kawasan limbic pada Mahkota di kepala). Malah, seseorang tidak perlu menjadi doktor untuk melihat persamaan yang ketara antara skim ini, yang datang dari India purba, dan pengetahuan perubatan moden. Sebagai contoh, sekarang semua orang tahu bahawa Hemisfera kiri otak mengawal bahagian kanan badan, dan sebaliknya. Tetapi ini adalah tepat apa yang yogis tahu tentang saluran tenaga kiri dan kanan. Mereka melalui titik persimpangan pada chakra keenam (optik Chiasma) dan datang ke sisi yang berlawanan otak. Selain itu, seperti yang kita tahu dari fisiologi, Hemisfera kanan otak Manusia bertanggungjawab terhadap emosi, manakala yang kiri mengawal aktiviti kami mental dan logik. Yoga ajaran mengatakan perkara yang sama: saluran tenaga kiri, yang berakhir di sebelah kanan otak mengawal kehidupan emosi, dan saluran yang betul menyediakan tenaga untuk berfikir dan aktiviti fizikal. Tetapi Apakah benar-benar mengejutkan bahawa ilmu halus ini dikenali di India sejak beberapa ribu tahun (ada penemuan arkeologi menunjukkan, tanda-tanda awal bertarikh sebagai 3000 BC, tetapi bahkan lebih kuno boleh didapati dalam Atharvaveda – India asas falsafah Kitab – asal-usul yang kembali ke 10000 BC atau lebih awal lagi). Jadi, beribu tahun sebelum kajian Anatomi yang pertama di dunia telah selesai, yogis India telah pun pengetahuan ini. Mereka telah ia kerana di negeri meditasi, mereka dapat merasakan aliran tenaga dalam badan mereka, mereka dapat merasakan kerja-kerja ini Pusat-pusat yang halus dan saluran.

Pada zaman ini ilmu ini adalah dirahsiakan dan diturunkan hanya untuk aspiran rohani yang sangat sedikit. Benar-benar beberapa daripada mereka dapat mencapai matlamat yoga – untuk membangunkan tenaga rohani yang dipanggil Kundalini yang terletak di tulang Sacrum pada dasar tulang belakang. Kebelakangan ini, kerana penemuan baru Shri Mataji (yang beliau dipanggil Sahaja Yoga), kebangkitan tenaga Kundalini telah menjadi lebih mudah. Orang-orang yang mengamalkan yoga dalam masa yang lama kebanyakannya telah menggunakan tenaga saluran yang kiri dan kanan. Oleh itu Hatha Yoga, sebagai contoh, bererti yoga (Ha) matahari dan bulan (Tha), iaitu simbol-simbol negara yang betul-betul panas dan saluran kiri yang sejuk. Jadi, dalam erti kata moden kita boleh katakan bahawa teknik-teknik yoga yang lama menggunakan sistem saraf sympathetic, manakala Sahaja Yoga mengaktifkan sistem saraf parasympathetic. Salah satu fungsi yang paling penting sistem ini adalah untuk memberikan kita berehat. Jadi, amalan Sahaja Yoga memberi satu keadaan yang sangat tenang dan santai. Tetapi yang paling penting, Kundalini menghubungkan satu kuasa pervading-semua alam semesta (dipanggil oleh Young tidak sedarkan diri secara kolektif). Iaitu tenaga dalaman individu yang menjadi berkaitan tenaga semesta alam. Di negeri itu satu merasakan bahagian tak terpisahkan dari keseluruhan, dan mendapat semua sendiri-pengetahuan hanya dengan meletakkan perhatian di dalam negeri meditasi. Ini adalah cara bagaimana semua pengetahuan ini kuno tentang sistem tenaga halus kami ditemui. Walau bagaimanapun, dalam masa hanya sangat beberapa guru rohani yang besar boleh membangunkan tenaga Kundalini. Tetapi hari ini, kerana penemuan Shri Mataji, pengalaman ini menjadi tersedia kepada berjuta-juta.

Jadi hari ini, kerana penemuan Shri Mataji, yoga India tradisional (tidak hanya beberapa westernized Gimnastik yang banyak orang mengenal-pasti dengan yoga) menjadi sangat luas penyebaran dan boleh diakses oleh hampir semua orang. Ramai penyelidik telah dikaji secara saintifik kesan dan faedah Sahaja Yoga. Sahaja Yoga kesihatan dan Penyelidikan Pusat fungsi di India, England, Australia, Russia. Di beberapa negara terdapat hospital-hospital Sahaja Yoga di mana orang akan dirawat tanpa menggunakan ubat-ubatan. Dan keputusan selalunya tertunggak, termasuk berjaya dalam rawatan kanser, kencing manis, asma, dan sebagainya. Beberapa kerja-kerja PhD telah siap dibina di India pada kesan amalan Sahaja Yoga ke atas kesihatan manusia. Sebagai contoh, dalam kajian peranan Sahaja Yoga dalam pencegahan tekanan beberapa parameter characterizing tekanan, seperti ketahanan kulit galvanic, kadar jantung, tekanan darah, kepekatan asid laktik darah diukur sebelum dan selepas meditasi bagi kedua-dua kumpulan orang: orang-orang yang mengamalkan Sahaja Yoga untuk 12 minggu dan Kumpulan yang mengalami yogis Sahaja (tahun 2-6 amalan). Kedua-dua kumpulan menunjukkan peningkatan yang ketara dalam semua parameter selepas meditasi. Peningkatan yang ditunjukkan oleh Kumpulan kedua adalah lebih kuat dan lebih stabil. Dalam satu lagi kajian yang dilakukan di Russia, kesan meditasi Sahaja Yoga pada kemampuan penyesuaian daripada otak manusia adalah disiasat. Peta electroencephalographic telah menunjukkan bahawa bahagian otak Sahaja yogis yang berbeza berfungsi dengan cara yang lebih signifikan, apabila mereka telah menyelesaikan masalah, berbanding Kumpulan kawalan yang terdiri daripada orang-orang yang tidak mengamalkan meditasi Sahaja Yoga. Satu lagi contoh, satu kajian yang dijalankan di Amerika Syarikat, menunjukkan kesan Sahaja Yoga meditasi dan getaran (tenaga yang mana menerima apabila bertafakur) pada parameter imunologi darah. Aktiviti kelenjar Thymus (TSA parameter), yang merupakan pusat organ sistem imun, berbanding tiga kumpulan orang: (1) kawalan Kumpulan orang-orang yang sihat, (2) pesakit dengan penyakit jantung iskemia, (3) kanak-kanak yang datang daripada malapetaka zon loji nuklear Chernobil. Didapati bahawa, manakala tahap TSA orang sihat tidak berubah selepas meditasi, TSA tahap orang-orang dari Kumpulan (2) dan (3) meningkat dengan ketara dan menjadi hampir dengan nilai yang biasa.

Marilah kita mencari sesuatu yang benar-benar berbeza – kimia kuantum. Setiap Pusat tenaga (Madara) mempunyai elemen yang sama. Unsur Madara pertama – Mooladhara – adalah karbon. Mari kita lihat pada struktur atom karbon elektronik. Jika dari arah yang berbeza pada konfigurasi fungsi gelombang elektron valency (lebih tepat lagi, baris amplitud yang maksima fungsi ini), sangat mengejutkan seseorang dapat melihat simbol-simbol lain yang berkaitan dalam falsafah India dengan Mooladhara chakra. Dari satu sisi, seseorang dapat melihat Swastika, yang merupakan simbol dari ciri-ciri empat Madara Mooladhara: kesucian, tidak bersalah, kebijaksanaan dan kegembiraan. Dari arah yang lagi awan-awan elektron kelihatan seperti Omkara – simbol penciptaan, bermula dari Mooladhara chakra. Persamaan ini adalah luar biasa! Satu hanya boleh berfikir tentang (atau bermeditasi atas) bagaimana pembijaksana zaman purba boleh pergi begitu mendalam bahawa mereka tidak boleh terus berasa semua pengetahuan ini halus dalam meditasi.

Akhirnya Marilah kita memberi satu contoh yang lebih banyak, yang menunjukkan bahawa walaupun komposisi air boleh berubah apabila ia dirawat dengan getaran. Dalam eksperimen yang dilakukan di dalam Akademi Sains air paip biasa Rusia telah diletakkan beberapa jam di hadapan Shri Mataji gambar semasa meditasi yang kolektif. Tumpuan pelbagai kekotoran, serta beberapa parameter fizikal dan kimia air, diukur sebelum dan selepas dalam meditasi. Keputusan yang diperolehi menunjukkan bahawa kesan getaran telah berubah semua ciri-ciri. Kesan penulenan adalah antara 10% hingga 70%. Ia adalah luar biasa bahawa kesan Tempahan kuat berlaku bagi parameter yang pada mulanya melebihi nilai yang dibenarkan, seperti kandungan besi dan ammonia, kekeruhan air. Disebabkan oleh kesan getaran semua parameter datang dalam had Keselamatan.

Dalam kajian ringkas ini, kita dapat memberi hanya beberapa contoh penyelidikan saintifik Sahaja Yoga dan sambungan antara yoga dan Sains. Malah, kelas yoga dan Sains merupakan dua cara yang berbeza untuk pembelajaran. Kegunaan Scienece dan pendekatan ke arah luar logik dan yogi yang belajar melalui pengalamannya dalam individu. Mungkin masanya telah tiba sekarang untuk kita memahami bahawa dua cara ini tidak bertentangan antara satu sama lain. Sebaliknya, mereka memuji antara satu sama lain. Jadi kedua-dua cara perlu digunakan bersama-sama untuk memahami dunia kita dan untuk melihat keindahannya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *